סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
האם יוגורט יכול למנוע סוכרת?
מחקר מצא קשר בין צריכת יוגורט לסיכון מופחת לסוכרת. באלה שאכלו 4.5 מנות בשבוע הסיכון היה נמוך ברבע
אכילת יוגורט ומוצרי חלב דלי שומן מסוגים מסוימים עשויה לסייע לכם להפחית את הסיכון לסוכרת בכרבע. כך לפחות עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetologia.
במסגרת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' עקבו אחר כ-4,500 מבוגרים בריטים. מנהגי האכילה והשתייה שלהם תועדו בפירוט במשך שבוע בתחילת המחקר. במהלך 11 שנות מעקב, 753 מהנחקרים פיתחו סוכרת מסוג 2.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו השמנה והיסטוריה משפחתית של סוכרת, הם מצאו כי אלה שאכלו הכי הרבה מוצרי חלב דלי שומן שעברו תסיסה - כמו יוגורט וגבינת קוטג' - היו בעלי סיכון נמוך ב-24% לפתח סוכרת מסוג 2, בהשוואה לאלה שלא אכלו מוצרים כאלה בכלל.
כאשר החוקרים הפרידו צריכה של יוגורט ממוצרי החלב האחרים, נמצא כי יוגורט בפני עצמו קשור לסיכון נמוך ב-28% למחלה. ההשפעה הזו הייתה קיימת באנשים שאכלו בממוצע 4 וחצי מנות סטנדרטיות של 125 גרם יוגורט בכל שבוע. בקרב אלה שאכלו יוגורט כחטיף, במקום חטיף כמו שקית צ'יפס, הסבירות להתפתחות של סוכרת מסוג 2 הייתה נמוכה ב-47%.
רק מוצרי חלב דלי שומן שעברו תסיסה נקשרו להפחתת הסיכון לסוכרת. צריכה של מוצרי חלב אחרים לא השפיעה על הסיכון לסוכרת, כשהחוקרים נטרלו את ההשפעות של גורמים כמו צריכת קלוריות כללית והשמנה.
המחקר לא תוכנן כדי לבדוק מדוע אכילת מוצרי חלב מותססים דלי שומן קשורה לסיכון מופחת לסוכרת. עם זאת קיימים רכיבים בריאים רבים במוצרים אלה שצריך לבדוק את השפעתם, בהם חיידקים פרוביוטיים וצורה מיוחדת של ויטמין K.
יש צורך במחקרים נוספים שיאוששו את תוצאות המחקר הנוכחי. למחקר מספר מגרעות, בהן העובדה שמנהגי האכילה של המשתתפים תועדו בפירוט רב בתחילת המחקר, אבל מידע זה לא עודכן במהלך 11 שנות המעקב. בנוסף, המחקר אומנם מצביע על קשר, אבל הוא לא מוכיח שאותם מוצרי חלב גורמים בפני עצמם לסיכון המופחת.
חשוב מאוד לשים לב כי חלק ממוצרי היוגורט דלי השומן מכילים כמויות גדולות של סוכר.
Diabetologia DOI 10.1007/s00125-014-3176-1