מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שלפוחית רגיזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר מיכאל ויינריב
1. מנהל שירות לאורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן במחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא 2. מנהל מרפאה פרטית לטיפול בהפרעות במתן השתן ואי שליטה, בית דור רופאים, כפר סבא 3. עורך אתר www.urologyisrael.com 4. יועץ אורולוגי ומנתח בכללית מושלם/פלטינום, מאוחדת עדיף/שיא 5. אורולוג ומנתח בקופת חולים לאומית  
ד
ד"ר יוסף אברבנאל
רופא ראשי – המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין (בי"ח השרון). אורולוג במרפאה לרפואה יועצת של שירותי בריאות כללית בפתח תקוה. אורולוג במכבי שירותי בריאות- סניף רמלה. בוגר הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - אוניברסיטת ת"א בשנת 1982 (רשיון לעיסוק ברפואה מס' 17900 ).
כמונישלפוחית רגיזהחדשותהאם יוגה יעילה לטיפול בדליפת שתן?

האם יוגה יעילה לטיפול בדליפת שתן?

חוקרים בחנו את העדויות המדעיות הקיימות בנושא ההשפעה של יוגה על דליפות שתן. אז האם יוגה תסייע? אנחנו לא באמת יודעים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דליפת שתן (אי נקיטת שתן) היא תופעה נפוצה שמתבטאת בהטלת שתן בלתי רצונית. דליפת שתן עלולה לפגוע באיכות החיים ואף להוביל לסיבוכים רפואיים.

 

פעמים רבות נשים שוקלות לתרגל יוגה כדי לשפר את השליטה על דליפת השתן, אך נראה שאין כיום עדויות מדעיות חד משמעיות על יעילות של יוגה לנשים שמתמודדות עם התופעה. מסקנה זו עולה מסקירת קוקריין חדשה שפורסמה בפברואר האחרון. קוקריין (Cochrane) הוא גוף בינלאומי עצמאי, שמטרתו לפרסם סקירות מחקרים אובייקטיביות על נושאים רפואיים שונים, על מנת לאפשר למטפלים ומטופלים לקבל החלטות טיפוליות מבוססות ראיות.

 

החוקרים בחנו במאגרי המחקרים את העדויות המדעיות שהצטברו בנושא דליפות שתן ויוגה ומצאו רק שני מחקרים שבחנו יוגה כטיפול לתופעה.

 

המחקר הראשון הוא ניסוי שנמשך 6 שבועות, במסגרתו 18 נשים עם דליפת שתן כתוצאה מדחיפות ודליפת שתן במאמץ חולקו לשתי קבוצות – קבוצה שטופלה ביוגה וקבוצה שנכנסה לרשימת המתנה ליוגה. ההבדלים בין הקבוצות בהפחתת מספר אירועי דליפת השתן אומנם נטו לקבוצת היוגה, אך לא היו משמעותיים, ואיכות העדויות כה נמוכה שלא ניתן לקבוע אם אכן היוגה סייעה לדליפות שתן.

 

המחקר השני נערך במשך 8 שבועות וכלל 30 נשים עם דליפת שתן כתוצאה מדחיפות – מחציתן טופלו באמצעות פעילויות להפחתת לחץ מסוג מיינדפולנס והיתר שהיוו קבוצת ביקורת טופלו ביוגה. ממחקר זה פרשו נשים רבות, ואומנם התוצאות נטו לטובת מיינפולדנס, אך גם כאן - איכות העדויות הייתה נמוכה ביותר.

 

החוקרים סיכמו כי בשל חוסר בעדויות "איננו בטוחים אם יוגה שימושית לנשים עם דליפת שתן" והם קוראים למחקרים נוספים כדי לבחון את הנושא.

 

יעילה או לא יעילה?

 

יצוין כי מאז שלב איסוף המחקרים לעבודה פורסם מחקר נוסף בנושא שלא נכנס לסקירה שמצא כי יוגה כן עשויה להועיל לנשים עם דליפת שתן. במחקר שממצאיו פורסמו בגיליון אפריל 2018 של כתב העת Journal of Urology סווגו 56 נשים בגילי 55 עד 83 אקראית לשתי קבוצות: 28 נשים סווגו לתכנית טיפול ביוגה ו-28 האחרות נתבקשו לבצע תרגילי מתיחות. כל הנשים עברו גם ייעוץ לביצוע תרגילים לחיזוק רצפת האגן ואימון התנהגותי לשליטה על השלפוחית. בעת ההצטרפות למחקר דיווחו הנשים שסווגו לקבוצת היוגה על 24 מקרים בממוצע של בריחת שתן לשבוע. נמצא כי בחלוף שלושה חודשים, מספר אירועי בריחות השתן ירד אצלן ב-74% והגיע ל-7 אירועים בשבוע בממוצע בלבד. בקבוצת תרגילי מתיחות –  זוהתה ירידה של 51% עד 56% במספר אירועי בריחת השתן מ-23 אירועים בשבוע בתחילת המחקר ל-11 אירועים בשבוע בתום שלושת חודשי ההתערבות. עם זאת, גם מחקר זה לא נערך בקרב מדגם מספיק גדול ואינו מסייע לענות על השאלה באופן חד משמעי.

 

כיום קיימים לדליפת שתן טיפולים רפואיים מוכחים שונים, ולצורך התאמת הטיפול נדרש לאבחן במדויק מה הגורם לתופעה. הטיפולים ההתחלתיים בדליפת שתן בדרך כלל כוללים טיפולים התנהגותיים, לרבות אימון השלפוחית בשיטות שונות והתאמות של משטר התזונה והשתייה, חיזוק שרירי רצפת האגן באמצעות תרגילים ולעיתים גירוי חשמלי.

 

טיפולים תרופתיים לדליפת שתן – לרבות בתרופות לשלפוחית רגיזה כגון תרופות אנטיכולינרגיות (אנטי מוסקריניות), תואם בטא 3 וכן חוסמי אלפא ומשחות-ג'ל אסטרוגן לנשים במינונים נמוכים, עשויים להיות יעילים לסוגים מסוימים של דליפת שתן. כמו כן, ישנם אביזרים רפואיים שעשויים לסייע לטיפול בדליפת שתן ובמקרים קיצוניים אפילו נדרשים ניתוחים.

 

 

Cochrane Systematic Review - Intervention Version published: 28 February 2019