פוריות האישה
מנהלי קהילה
האם טיפולי פוריות מגדילים את הסיכון למום לבבי בעובר?
ברבות השנים גדל הביקוש לטיפולי פוריות, בהם טיפולי הפריה חוץ גופית ושימור פוריות – שמטרתם לסייע באמצעים טכנולוגיים חדשניים להביא ילדים לעולם. ישראל נחשבת לשיאנית בעולם בהיקף טיפולי הפריה חוץ גופית, על רקע הכמיהה לילדים השזורה בתרבות הישראלית והמימון הנדיב של סל הבריאות הישראלי לטיפולי פוריות עד ילד שני.
עם זאת, לאורך השנים עלה החשש כי טיפולי פוריות עשויים להיות כרוכים בסיכונים התפתחותיים לתינוקות שנולדים מהם – אשר קרויים בשפה עממית 'ילדי מבחנה'.
ככלל, עם השנים נמצא כי נשים שעברו טיפולי הפריה חוץ גופית נמצאות בסיכון גבוה יותר ללידה מוקדמת ופגות ובמקרים רבים נדרשות ללידה בניתוח קיסרי.
עתה מצאו חוקרים משבדיה כי תינוקות שנולדו כתוצאה מטיפולי פוריות נמצאים בסיכון גבוה יותר למומים מולדים בלב.
מומים מסכני חיים
החוקרים מאוניברסיטת גטבורג בשבדיה אספו נתונים על 7,747,637 מיליון יילודים שנולדו במדינות סקנדינביה: דנמרק, פינלנד, נורבגיה או שוודיה, וזאת במסגרת פרויקט אזורי שנוסד בשנת 2008 במטרה לבחון השפעות של היריון על בריאותם של ילדים (פרויקט CoNARTaS). החוקרים השוו בין נתוני תינוקות שנולדו אחרי טיפולי הפריה (171,735 ילדים) לנתונים על תינוקות שנולדו באופן טבעי, ובחנו כמה תינוקות מכל קבוצה אובחנו עם מום לבבי בשנה הראשונה לחייהם.
הממצאים זיהו כי הסיכון להיוולד עם מום לבבי גדול ב-36% אצל תינוקות שנולדו לאחר שאימן עברה טיפול של הפריה חוץ גופית. הסיכון היה גבוה בעיקר בקרב ילדים שנולדו בהריונות מרובי עוברים, ששכיחותם גבוהה יותר בעקבות טיפולי הפריה שבהם מוחזרים לרחם יותר מעובר אחד, וזאת ללא קשר האם הלידה הייתה טבעית או בניתוח קיסרי.
מומים קשים ומסכני חיים בלב תועדו בקרב 0.35% מהילדים שנולדו בהפריה חוץ גופית בהשוואה ל-0.26% מהילדים שנולדו מהיריון טבעי – כך שטיפולי הפריה העלו ב-30% את הסיכון למומים קשים בלב אצל התינוקות.
הסיכון למומים מולדים בלב היה גבוה יותר בטיפולי הפריה חוץ גופית ללא קשר לשיטת ההפריה שבוצעה במעבדה: האם בוצעה הפריה רגילה או הפריה בשיטת ICSI הנהוגה יותר כיום, שבה מוזרק תא הזרע במעבדה ישירות לתא הביצית הבשלה. כמו כן, הסיכון היה גבוה גם בהריונות בהם נעשה שימוש מיידי בעוברים שנוצרו מטיפולי הפריה, וגם בהריונות מעוברים שנוצרו בטיפולי הפריה שהוקפאו במסגרת טיפולי שימור פוריות מסיבות רפואיות או סוציאליות.
המחקר נתמך על ידי ארגון השותפות הנורדית למחקר הכולל את מדינות סקנדינביה (NTA) ומענקים של גופים ממשלתיים של המדינות המשתתפות, וממצאיו מדווחים בגיליון ספטמבר 2024 של כתב העת European Heart Journal.
פופולריות גואה
הממצאים מעמידים במוקד את מומי הלב מולדים, המהווים במדינות מערביות וכן בישראל את המומים המולדים השכיחים באוכלוסייה. מומים אלה עשויים להיות גם מסכני חיים. לעיתים מומי לב דורשים ניתוח מתקן בשלב מוקדם מאוד של החיים, דבר שעשוי לסכן את התינוק. כיום יש שיטות שמאפשרות לזהות עוד בשלב העוברי לאבחן סוגים מסוימים של מומים מולדים ואף לבצע ניתוחים בתוך העובר.
בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים אמרה ראש צוות החוקרים פרופ' אולה-בריט וונרהולם (Wennerholm) כי "כבר ידענו שלתינוקות שנולדו לאחר טיפולי פוריות יש סיכון גבוה יותר למומים מולדים באופן כללי, אך בעבודה הנוכחית מצאנו סיכון גבוה יותר למומים לבביים שהמהווים את המומים המולדים השכיחים ביותר".
הסיבה להיקף גבוה יותר של מומי לב מולדים אצל ילדי מבחנה אינה ברורה לאשורה. החוקרים מציינים כי אחת ההערכות היא שילדים שנולדים בטיפולי הפריה מפתחים בשלב העוברי שלייה קטנה יותר, ולשלייה יש תפקיד בהתפתחות תקינה של הלב. כמו כן, מחקרים מצביעים על קשר בין רעלת היריון למומי לב מולדים, כאשר הפריה חוץ גופית היא אחד מגורמי הסיכון המוכחים להתפתחות של רעלת היריון.
לממצאי המחקר חשיבות ביכולתם לסייע לרופאים לאתר את התינוקות שנמצאים בסיכון גבוה למומי לב, וכתוצאה מכך לאבחן אותם בשלב מוקדם ולהעניק להם טיפול הולם. חשיבות הממצאים גוברת על רקע הפופולריות הגואה של טיפולי הפריה חוץ גופית בשנים האחרונות. בישראל, לפי נתוני משרד הבריאות, מספר מחזורי טיפולי הפריה חוץ גופית בשנת 2022 (59,946 מחזורים) רשם עלייה של 18% בהשוואה לשנת 2020 ועלייה של 61% מאז שנת 2010. בשנת 2022 נולדו 9,755 תינוקות בישראל כתוצאה מטיפולי הפריה, עלייה של 44% בהשוואה לשנת 2010. אחוז הלידות חי שמקורן בטיפולי הפריה חוץ גופית עלה בישראל אף הוא בעשורים האחרונים, והגיע בשנת 2022 ל-5.4% מהלידות, בהשוואה ל-2% באמצע שנות התשעים.
לפי נתוני משרד הבריאות על לידות בישראל, בשנת 2021 נפטרו בישראל 94 לכל מאה אלף תינוקות עד גיל שנה על רקע מומים מולדים, שיעור המצוי בירידה של 24% מאז שנת 2011, וירידה של 19% מאז שנת 2000. לפי מבדק איכות שנערך במשרד הבריאות, בעשורים האחרונים תועדה עלייה בהיקף המומים המולדים משיעור של 24.8 לאלף לידות חי בשנת 2000 ל-27.9 לאלף בשנת 2014. נכון לשנת 2014, רוב המומים המולדים – כ-48.1% – היו במערכת הלב וכלי הדם, כ-15.1% במערכת המין והשתן ו-12.2% במערכת השרירים והשלד. בישראל פועלת מזה שנים תוכנית ארצית למניעת לידות מומים מולדים, במסגרתה זכאית כל אישה בהיריון מגיל 33 ומעלה לבדיקת מי שפיר חינם, ומתבצעות בדיקות סקר לאיתור נשאי מוטציות גנטיות שמעלות את הסיכון למחלות חמורות.
על רקע העלייה בהיקף טיפולי הפוריות, החוקרים בעבודה הנוכחית מדגישים כי ניתן לצפות לעלייה בסיכון למומי לב בקרב תינוקות בשנים הבאות. עם זאת, הם מדגישים כי באופן כללי טיפולי פוריות אינם נחשבים למסוכנים, ומרבית התינוקות שנולדים בעקבותיהם הינם בריאים.