כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם התרופה כשרה לפסח?
איך ניתן לברר אם התרופה כשרה? מה עושים במקרה שהתרופה לא כשרה? ומה לגבי תוספי מזון? הרוקחת סימה לבני עונה על כל השאלות
איך יודעים אם התרופה כשרה לפסח?
כדי לבדוק אם התרופה שלכם כשרה, ניתן לפנות לאתר משרד הבריאות, בו מתפרסמות כל שנה רשימות התרופות הכשרות לפסח של קופות החולים. כאן תוכלו לבדוק אם התרופה שלכם כשרה ומהן החלופות הכשרות.
איך יודעים אם תוסף התזונה כשר לפסח?
לצמחי מרפא ותוספי תזונה ניתן להתייחס כאל מזון - אם אין להם סימן "כשר לפסח", אתם יכולים להתייחס אליהם כאל "לא כשרים לפסח".
אני נוטל תרופה ללא מרשם שאינה כשרה. מה לעשות?
כלל האצבע הוא פשוט: "אני התחלתי טיפול, אז אני יכול להפסיק אותו" - כל תרופה שאתם לוקחים ללא מרשם, על דעת עצמכם או בהמלצת השכנה, אם אין לה כשרות מפורשת לפסח, תרגישו בנוח להפסיק את הטיפול בה. לא כך המצב אם הרופא רשם לכם את התרופה.
אני מטופל בתרופה במרשם רופא שאינה כשרה. מה לעשות?
גם כאן כלל האצבע פשוט: "הרופא התחיל טיפול, הרופא מפסיק טיפול" - כל תרופה שנרשמה על-ידי רופא יש להמשיך לקחת או לקחת חלופה כשרה שלה, אלא אם הרופא הרושם או הרופא המטפל העיקרי שלכם נתן פטור מפורש!
כשמדובר במחלות כרוניות המטופלות בתרופות קבועות – אין להפסיק את הטיפול, גם אם התכשיר לא נמצא ברשימת התכשירים הכשרים לפסח, אלא אם הרופא נתן לכם פטור. הסיבה היא שלכל טיפול במחלה כרונית יש מטרות ויעדים קליניים. לדוגמה - בטיפול בסוכרת הסוכר צריך להיות מאוזן ובטיפול בלחץ דם לחץ הדם צריך להיות מאוזן, וכך לכל מחלה כרונית האיזון שלה. הפסקת תרופה ללא אישור הרופא עלולה להוציא אתכם מאיזון, להזיק לכם ולפעמים אף לסכן את חייכם.
איך מפסיקים טיפול?
שימו לב - תרופות שרשום עליהן שאין להפסיק את השימוש בהן בבת אחת, אין להפסיק בבת אחת! חשוב לחפש את המידע הזה בעלון לצרכן של התרופה. הפסקה חדה של תרופות כאלה מזמינה תופעות לוואי, תופעות גמילה, או תגובות "ריבאונד" קשות העלולות לפגוע בכם.
לדוגמה, אם תעיינו בעלון לצרכן של תרופות ממשפחת ה-SSRIs לטיפול בדיכאון כמו פרוזק, פאקסט, ציפרלקס, לוסטרל ורסיטל, תמצאו אזהרה לפיה הפסקה פתאומית של נטילת התרופה עלולה להוביל לתסמינים הבאים: סחרחורת, תחושת דקירות סיכה, הפרעות שינה, תחושת חרדה, כאב ראש, בחילה, הקאות, הזעה, תחושת עצבנות או אי שקט, רעד, תחושת בלבול או דיסאוריינטציה, אי יציבות רגשית, שלשול, הפרעות בראייה ופעימות לב מהירות ומוגברות. בלשון המעטה – לא נעים...
גם אם תעיינו בעלון לצרכן של תרופות ממשפחת חוסמי בטא להורדת לחץ דם (כמו נורמיטן, פרולול, קרדילוק ואחרים) תראו שנאמר במפורש שהפסקת הטיפול צריכה להיות בהיוועצות ברופא ובהדרגתיות, כי עלולה להיות החמרה במצב.
יש לכם שאלות נוספות? סימה לבני מחכה לכם בקהילת תרופות ורוקחות של 'כמוני'
* הכותבת היא רוקחת בכירה, מנהלת קהילת תרופות ורוקחות בכמוני והמרכז לייעוץ תרופתי אישי
כך תסדרו את ארון התרופות לקראת פסח
גרסה ראשונה של הכתבה פורסמה במארס 2018
אביב17
הלינק לרשמיה של התרופות לא טוב תבדקו בבקשה ותשלחו לינק טוב תןדה