השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם השתלת חיידקים תפתור את בעיית ההשמנה?
מחקר מעלה את האפשרות שבעתיד העברת חיידקים מהמעי של רזים למעי של שמנים תוביל לירידה במשקל
בגוף שלנו קיימים טריליונים רבים של חיידקים, מרביתם חיים במערכת העיכול. לאחרונה, יותר ויותר מחקרים מראים כי למגוון של אותם חיידקים השלכות חשובות על הבריאות, על עיכול ותהליכי ניצול המזון ועל המשקל. עוד נמצא כי יש שוני בסביבת החיידקים במעי בין אנשים שמנים לאנשים רזים.
במחקר שפורסם בשנה שעברה, חוקרים העבירו את הרכב החיידקים מהמעי של חולדות עם נטייה להשמנה וחולדות החסינות מפני השמנה, לעכברים שהמעי שלהם היה נקי מחיידקים. העכברים שקיבלו את חיידקי החולדות עם הנטייה להשמנה אכלו יותר, השמינו יותר והיו שמנים יותר מהעכברים שקיבלו את חיידקי החולדות העמידות מפני השמנה.
מחקר חדש שמתפרסם בכתב העת Science הלך צעד קדימה והראה שהעברת חיידקים מבני אדם שמנים לעכברים, גרמה לעכברים להשמין, בעוד שהעברת חיידקים מאנשים רזים מנעה השמנה.
החוקרים מאוניברסיטת וושינגטון ביקשו לבודד את ההשפעה של הרכב חיידקי המעי על השמנה, מגורמים אחרים הידועים כמשפיעים על השמנה, כמו גנים, תזונה ופעילות גופנית.
לשם כך הם גייסו ארבעה זוגות של אחיות תאומות זהות – בכל זוג אחות אחת שמנה והשנייה לא. החוקרים לקחו חיידקים מהצואה של הנחקרות ואז השתילו את החיידקים בעכברים רבים, שהמעי שלהם היה נקי מחיידקים.
בעקבות ההשתלה, הרכב החיידקים במעי של העכברים נהיה יותר ויותר דומה לזה של התאומה ממנה נלקחה דגימת הצואה.
לאחר השתלת החיידקים, העכברים קיבלו תזונה מסוגים שונים, בהם תזונה עשירה בסיבים ודלה בשומן ותזונה שאמורה לייצג את התזונה הטיפוסית האמריקאית הלא-בריאה.
כשהעכברים קיבלו תזונה בריאה, החוקרים מצאו שלמרות שקיבלו את אותה כמות מזון דל שומן, עכברים שקיבלו חיידקים מתאומה שמנה החלו להשמין. לעומת זאת, העכברים שקיבלו חיידקים מתאומות רזות נותרו רזים.
בהשוואה לחיידקי המעי של עכברים שקיבלו השתלה מתאומות שמנות, חיידקי המעי של עכברים שקיבלו השתלה מתאומות רזות עבדו טוב יותר בפירוק והתססה של סוכרים ולכן בהפקת אנרגיה מהמזון.
כשגידלו את שני סוגי העכברים באותו כלוב, כולם נשארו רזים אם קיבלו מזון עשיר בסיבים ודל בשומן. החוקרים מניחים שבגלל שעכברים נוטים לאכול צואה, הועברו החיידקים של התאומות הרזות גם לעכברים שקיבלו חיידקים מתאומות שמנות.
לעומת זאת, כאשר שני סוגי העכברים שהו באותו כלוב וניתנה להם תזונה מערבית לא בריאה העשירה בשומן ודלה בסיבים, העכברים עם החיידקים של התאומות השמנות השמינו, מה שמראה כי גם לתזונה השפעה משמעותית.
כיום השתלת חיידקי צואה משמשת לטיפול במחלות כמו קוליטיס כיבית. המחקר החדש הוא מחקר מאוד ראשוני, אבל אם הממצאים יאוששו בבני אדם ואם לא יהיו תופעות לוואי, אולי יום אחד אנשים שמנים יוכלו להשתלט על ההשמנה באמצעות שימוש באנטיביוטיקה או פרוביוטיקה מיוחדת.
Science. 2013 Sep 6, 341(6150), 1241214
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
גם התזונה של סיבים משפיעה על הרכב החיידקים במעי.
http://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12915-015-0224-3
ד"ר דינה ראלט PhD
לתינוקות עם יותר אנטיביוטיקה היה סיכוי גבוה יותר להשמנה
http://www.medscape.com/viewarticle/814651?nlid=39623_2047&src=wnl_edit_medn_peds&uac=18534PY&spon=9