לחץ דם
מנהלי קהילה
האם השכיחות של יל"ד בנשים גבוהה יותר בהיפותירואידיזם תת-קליני?
היפוטירואידיזם תת-קליני הינו גורם סיכון להתפתחות יל"ד בנשים
מטרת המחקר הנוכחי היתה לבדוק את הקשר בין רמות שונות של TSH ולחץ הדם באנשים עם היפותירואידיזם תת-קליני בהשוואה לאנשים ללא כל הפרעה בתיפקוד בלוטת התריס.
במחקר נכללו 1319 אנשים שמילאו שאלונים ועברו מדידת לחץ דם, BMI ובדיקת TSH ו - FT3 ו – FT4 אם ערכי ה – TSH לא היו תקינים.
ערכי ה – TSH באנשים ללא הפרעה חולקו ל – 3 קבוצות נוספות ולא נמצא כל קשר בין הרמות השונות לבין יל"ד.
לעומת זאת, השכיחות של יל"ד היתה גבוהה בשני המינים, אבל בצורה מובהקת רק בנשים עם היפותירואידיזם תת-קליני לעומת אלו ללא כל הפרעה בתיפקוד הבלוטה (41.3% לעומת 25.5%). ממצא זה נשאר תקף גם לאחר תיקנון לגיל, מין, עישון, תנגודת לאינסולין (HOMA) ו – BMI.
Liu D, Jiang F, Shan Z, et al. A cross-sectional survey of relationship between serum TSH level and blood pressure. J Hum Hypertens. 2010;24:134-8
הקשר בין היפותירואידיזם ויל"ד קשור במספר מנגנונים, כגון ירידה ב–T3 שמעלה את התנגודת ההיקפית, עלייה ברגישות למלח, עלייה בפעילות מערכת העצבים הסימפטטית וירידה בשיעור הסינון הגלומרולרי.
במחקרים נוספים נמצא שהיפותירואידיזם תת-קליני הוא גורם סיכון עצמאי לטרשת העורקים ואוטם שריר הלב, שנגרמים בין השאר בגלל קרישיות-יתר והפרעה בשומני הדם, שהיא אחת התופעות המוכרות בתת-הפעילות של בלוטת התריס.
יש כמובן להתייחס לממצאים במחקר זה בזהירות היות והוא מסוג של "חתך" (cross-sectional) ויש צורך במחקרים פרוספקטיביים כדי לברר את הקשר בין ערכי TSH לבין ההיארעות של יל"ד.
מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם