סרטן
מנהלי קהילה
האם הספה שלכם מסרטנת?
מחקרים חדשים: חוסר פעילות וישיבה ממושכת מגבירים סיכון לסרטן. איך אפשר לצמצם את הסיכון?
מזה זמן רב כבר ידוע כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לסרטן. כעת, מומחים טוענים כי לא רק שצריך להתעמל, כדי למנוע את הסיכון למחלה יש גם להימנע ככל שניתן מישיבה למשך זמנים ארוכים.
חוסר פעילות נקשר לעליה בדלקתיות ולגורמי סיכון אחרים לסרטן. לאחרונה, גם ישיבה ממושכת נקשרה לסיכון מוגבר למחלה. נושא הישיבה הממושכת וחוסר פעילות היה מוקד מרכזי בכנס השנתי של המכון האמריקני לחקר סרטן שנערך בסוף השבוע בוושינגטון. לפי הערכות שפורסמו בכנס, צמצום חוסר הפעילות יוכל למנוע כמעט 100,000 מקרים של סרטן השד וסרטן המעי הגס בארצות הברית בכל שנה.
בעקבות הממצאים שמצטברים בנושא, המכון האמריקני לחקר סרטן הודיע כי הוא ממליץ למבוגרים שמבלים את רוב היום בשיבה לקחת דקה או שתיים של "הפסקה מהישיבה" בכל שעה ולבצע פעילות כמו להביא כוס מים מהמטבחון או לגשת לשולחן של עובד אחר במקום לשלוח לו מייל. עוד הם ממליצים לפנות לפחות 30 דקות ביום לפעילות גופנית כמו הליכה מהירה.
פנו זמן: פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לסרטן
את הממצאים החדשים ביותר בנושא סרטן ופעילות גופנית הציגו בכנס חוקרים אוסטרלים ממכון Alberta. הם מצאו כי בנשים שהתחילו לבצע פעילות גופנית מתונה או אינטנסיבית הייתה ירידה ברמות החלבון C-reactive המהווה מדד לדלקתיות הקשורה לסיכון מוגבר לסרטן השד.
החוקרים גם בחנו יותר מ- 200 מחקרים קודמים כדי לבדוק את העדויות על פעילות גופנית והפחתת הסיכון לסרטן ומצאו עדויות משכנעות לכך שפעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס, סרטן השד וסרטן רירית הרחם. המחקרים הראו כי בקרב אנשים שהתעמלו הכי הרבה הסיכון לסרטן המעי הגס ירד ב- 30% עד 35% בהשוואה לאנשים הכי פחות פעילים. במחקרים על סרטן השד, הנשים הפעילות ביותר הפחיתו את הסיכון שלהן לפתח את המחלה ב- 20% עד 30% בהשוואה לנשים הכי פחות פעילות. הנשים הפעילות ביותר היו גם בעלות סיכון נמוך ב- 30% עד 35% לסרטן רירית הרחם.
עדויות חלשות יותר נמצאו לגבי ההשפעה של פעילות גופנית על הסיכון לסרטן הריאות, הערמונית והשחלות.
מכיוון שהמחקרים השתמשו בקטגוריות שונות של רמות פעילות גופנית, החוקרים לא יכלו להסיק כמה שעות של פעילות גופנית יפחיתו את הסיכון לסרטן, אבל המסר ברור – ככל שתהיו פעילים יותר, כך תפחיתו את הסיכון למחלות רבות, בהן סרטן. החוקרים ציינו כי בשורה התחתונה, פעילות גופנית מתונה כמו הליכה מהירה במשך 30 דקות ביום תפחית את הסיכון לסרטן.
קומו מהכסא: הפסקה מישיבה מפחיתה את הסיכון לסרטן
המומחים הסבירו כי מצטברות עדויות לכך שזמן הישיבה מהווה גורם סיכון בפני עצמי לסרטן, בלי קשר למשקל של האדם או להתעמלות שהוא מבצע.
הם הציגו מחקרים, בהם מחקר שפורסם בתחילת השנה בכתב העת European Heart Journal שמצא כי אנשים שבילו זמן רב יותר בישיבה, היו בעלי היקף מותניים רחב יותר, בעלי רמות גבוהות יותר של חלבון המהווה סמן לדלקתיות ורמות גבוהות יותר של שומנים בדם, גם אם הם נהגו לבצע פעילות גופנית במשך היום.
עוד מצאו החוקרים שהפסקות בזמן הישיבה יכולות להפחית את המדדים הללו. ככל שאנשים עשו יותר הפסקות, אפילו הפסקות קצרות שאורכן דקה - כדי לעמוד, לזוז קצת או לטפס במדרגות - כך הסמן לדלקתיות ירד והיקף המותניים שלהם היה קטן יותר.
עצות מעשיות לתזוזה
מומחי הסוכנות האמריקנית לחקר סרטן מציינים כי יש דרכים רבות לשלב יותר פעילות במשך היום.
• כוונו שעון עצר במחשב כך שיזכיר לכם בכל 60 דקות לקום מהכסא ולטייל במסדרון.
• דברו בהליכה – אם יש לכם משהו לדבר עליו עם קולגה מהמשרד, במקום לשלוח לו דואר אלקטרוני, בקשו ממנו להצטרף אליכם ולדבר תוך כדי הליכה.
• שמרו במשרד משקולות יד קלות בהן תוכלו להשתמש בזמן שאתם קוראים מיילים או משוחחים בטלפון.
• כשאתם משוחחים בטלפון תמיד עמדו והסתובבו.
• כדי לזכות בפעילות גופנית אינטנסיבית יותר במהלך יום העבודה, בקשו מהמעסיק לתלות שק אגרוף או לתלות מתח במשרד.
לפרטים נוספים באתר המכון האמריקני לחקר סרטן
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה