השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם הסיכוי להשמנה נקבע כבר ברחם?
מחקר שנערך בכבשים מצא כי צאצאים שנולדו לאמהות שמנות היו בעלי סיכוי גבוה יותר להיות שמנים בעצמם
האם ילד לאמא שמנה יהיה שמן בעצמו? חוקרים מאוניברסיטאות וויומינג וטקסס בדקו את הנושא בכבשים ומצאו קשר וודאי בין השמנת האם להשמנת הצאצא. הקשר נוצר כנראה כבר ברחם.
קשר בין השמנת האם והשמנת הצאצא כבר תועד במכרסמים. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבדוק את הקשר גם אצל יונקים שיילודיהם נולדים מפותחים- בדומה לבני אדם, ולכן בחרו בכבשים.
במשך 60 יום לפני ההתעברות ובמהלך ההיריון החוקרים האכילו את הכבשים בתזונה רגילה או תזונה שגרמה להשמנת יתר. אחרי ההמלטה החוקרים עקבו במשך 19 חודשים אחר התאבון והעלייה במשקל של הצאצאים, וביצעו בדיקות דם למדידת רמת ההורמון לפטין הקשור בהשמנה ומווסת את התיאבון.
מהממצאים שפורסמו בכתב העת Journal of Physiology עלה כי בקרב הטלאים שנולדו לאמהות שמשקלן היה תקין, נוצר שיא ברמת הלפטין בין היום השישי עד היום התשיעי לחייהם, מה שלא נצפה אצל אלו שנולדו לכבשים השמנות. החוקרים מסבירים כי העלייה של הלפטין ביילודים משחקת תפקיד חשוב בהתפתחות אזורים במוח האחראיים על וויסות התיאבון. במחקר הם מצאו כי נראה שהעדר העלייה של הלפטין לרמת שיא אצל הטלאים שנולדו לאמהות שמנות, גרם להם לנטייה לתיאבון מוגבר ולהשמנה בשלב מאוחר יותר בחייהם.
באמצעות בדיקות דם החוקרים מצאו גם כי יום לאחר הלידה אצל צאצאי הכבשים השמנות רמות ההורמון קורטיזול היו גבוהות בעד 50%, מה שגרם להם לחשוד שחשיפה לרמות גבוהות של קורטיזול ברחם אולי מונעת את התרחשות העלייה בלפטין בקרב צאצאים לאמהות שמנות, דבר שיש לו השלכות על התפתחות הטלה ועל הסיכון שלו לתאבון מוגבר והשמנה בעתיד.
J Physiol. 2011 Jan 24. Epub ahead of print
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט