לחץ דם
מנהלי קהילה
האם החומצה הגלוטמית היא התורמת העיקרית להורדת לחץ הדם בצריכת מזון צמחי?
במסגרת המחקר בו נבדק הקשר בין צריכה תזונתית לבין לחץ הדם נערכה אנליזה לבדיקת הקשר בין צריכת חומצה גלוטמית שהיא אחד המרכיבים בחלבון המזון הצמחי לבין לחץ הדם וזאת בהשוואה לחומצות אמינו אחרות (פרולין, פנילאלאנין, סרין וציסטין) ששיעורם גבוה יותר במזון צמחי מאשר בחלבון מן החי. במחקר נכללו 4680 אנשים בגיל 40-59 מסין, יפאן, בריטניה וארה"ב.
לחץ הדם נמדד 8 פעמים ב – 4 ביקורים ונאספו נתוני דיאטה (83 חומרי מזון עם 18 חומצות אמינו) ובדיקות שתן פעמיים ביום.
נמצא שצריכת חומצה גלוטמית היתה ביחס הפוך ללחץ הדם. כל צריכה מוגברת בכ- 5% של חומצה גלוטמית מתוך הצריכה הכללית של החלבון היתה קשורה בירידה של 1.5-3.9 ממ"כ בלחץ הדם. גם צריכת 3 חומצות אמינו (פרולין, פנילאלאנין וסרין) הורידה את לחץ הדם אבל במידה פחותה בהרבה מצריכת החומצה הגלוטמית.
Circulation. 2009, 21, 120(3), 221-228
הערת פרופ' יודפת:
חומצה גלוטמית הופקה לראשונה מהגלוטן בחיטה ומכאן שמה. כאמור לעיל, היא מהווה מרכיב חשוב וגדול בחלבון הצמחי. בנוסף לתפקיד המבני של חומצה גלוטמית כמרכיב בחלבון, משמשת החומצה גם כמוליך עצבי במוח וכחומר מוצא ליצירת GABA שהוא מוליך עצבי נוסף. חומצה גלוטמית מפעילה הן קולטנים יונוטרופיים והן קולטנים מטבוטרופיים. במחקרים רבים נמצא קשר בין החומצה הגלוטמית לפעילות מוחית מוגדרת. בחלקם נמצא קשר לפעילויות קוגניטיביות כגון למידה וזיכרון. הממצא במחקר הנוכחי יכול להסביר בחלקו איך כלכלה עשירה בחלבון צמחי כמו DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) מורידה את לחץ הדם. כלכלת DASH דומה מאד לכלכלה הים תיכונית שכוללת גם צריכה מופחתת של מלח. לתוצאות מחקרי "חתך" יש להתייחס בזהירות ומעניין האם תוספת של חומצה גלוטמית במחקר פרוספקטיבי תהיה קשורה בהורדה משמעותית של לחץ הדם.
זאת חדשה מאתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם.