מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהאם החומצה הגלוטמית היא התורמת העיקרית להורדת לחץ הדם בצריכת מזון צמחי?

האם החומצה הגלוטמית היא התורמת העיקרית להורדת לחץ הדם בצריכת מזון צמחי?


במסגרת המחקר בו נבדק הקשר בין צריכה תזונתית לבין לחץ הדם נערכה אנליזה לבדיקת הקשר בין צריכת חומצה גלוטמית שהיא אחד המרכיבים בחלבון המזון הצמחי לבין לחץ הדם וזאת בהשוואה לחומצות אמינו אחרות (פרולין, פנילאלאנין, סרין וציסטין) ששיעורם גבוה יותר במזון צמחי מאשר בחלבון מן החי. במחקר נכללו 4680 אנשים בגיל 40-59 מסין, יפאן, בריטניה וארה"ב.

לחץ הדם נמדד 8 פעמים ב – 4 ביקורים ונאספו נתוני דיאטה (83 חומרי מזון עם 18 חומצות אמינו)  ובדיקות שתן פעמיים ביום.

נמצא שצריכת חומצה גלוטמית היתה ביחס הפוך ללחץ הדם. כל צריכה מוגברת בכ- 5% של חומצה גלוטמית מתוך הצריכה הכללית של החלבון היתה קשורה בירידה של 1.5-3.9 ממ"כ בלחץ הדם. גם צריכת 3 חומצות אמינו (פרולין, פנילאלאנין וסרין) הורידה את לחץ הדם אבל במידה פחותה בהרבה מצריכת החומצה הגלוטמית.

Circulation. 2009, 21, 120(3), 221-228


הערת פרופ' יודפת:
חומצה גלוטמית הופקה לראשונה מהגלוטן בחיטה ומכאן שמה. כאמור לעיל, היא מהווה מרכיב חשוב וגדול בחלבון הצמחי. בנוסף לתפקיד המבני של חומצה גלוטמית כמרכיב בחלבון, משמשת החומצה גם כמוליך עצבי במוח וכחומר מוצא ליצירת GABA שהוא מוליך עצבי נוסף. חומצה גלוטמית מפעילה הן קולטנים יונוטרופיים והן קולטנים מטבוטרופיים. במחקרים רבים נמצא קשר בין החומצה הגלוטמית לפעילות מוחית מוגדרת. בחלקם נמצא קשר לפעילויות קוגניטיביות כגון למידה וזיכרון. הממצא במחקר הנוכחי יכול להסביר בחלקו איך כלכלה עשירה בחלבון צמחי כמו DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) מורידה את לחץ הדם. כלכלת DASH דומה מאד לכלכלה הים תיכונית שכוללת גם צריכה מופחתת של מלח. לתוצאות מחקרי "חתך" יש להתייחס בזהירות ומעניין האם תוספת של חומצה גלוטמית במחקר פרוספקטיבי תהיה קשורה בהורדה משמעותית של לחץ הדם.
 

זאת חדשה מאתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם.