נשימה
מנהלי קהילה
האם הגנים אחראים לכמות הסיגריות שנעשן?
מחקרים חדשים: מעשנים שמתקשים להפסיק לעשן או לצמצם בכמויות יכולים אולי להאשים את הגנים שלהם
מכורים לסיגריות ולא מסוגלים להפסיק? ייתכן כי ניתן להאשים את הגנים שלכם, לפחות במידה חלקית. כך עולה משלושה מחקרים חדשים שנערכו בנושא. המחקרים שפורסמו יחד בכתב העת המדעי Nature Genetics, מצאו קשר בין מספר שינויים גנטיים למגוון מנהגי עישון ואף לסיכון מוגבר לסרטן הריאה.
המחקרים בחנו יחד את פרופיל ה-DNA של יותר מ- 140,000 אנשים, מעשנים ולא מעשנים. החוקרים בדקו אם השינויים הגנטיים משפיעים על הסבירות שאנשים יתחילו לעשן, על כמות הסיגריות שהם מעשנים ועל היכולת שלהם להפסיק.
במחקר הראשון, חוקרים מאוניברסיטת North Carolina מצאו ששינוי בודד בקוד ה- DNA של כרומוזום 11, נקשר באופן חזק עם הסבירות שאדם יתחיל להתחיל לעשן. שינוי אחר בכרומוזום 9 נקשר עם הקושי בהפסקת עישון. החוקרים טוענים כי הממצאים תומכים ברעיון שעישון זה לא רק עניין של כוח רצון לבדו.
במחקר השני, חוקרים מאיסלנד מצאו כי שינויים בגנים בכרומוזומים 8 ו- 19 קשורים לעלייה קטנה בכמות הסיגריות שאדם מעשן ביום- בערך כחצי סיגריה ליום. אבל, השינויים גם קשורים לעליה של 10 אחוז בסרטן הריאות בהשוואה לאנשים שאינם נשאי גנים אלה.
מחקר שלישי של חוקרים מאוניברסיטת Oxford מאשר ומחדד גילוי מלפני שנתיים על שינוי בגן בכרומוזום 15 שנקשר עם ההתמכרות לניקוטין וסיכון מוגבר לסרטן הריאה. המחקר מצא גרסאות של גנים שגורמות לאנשים להיות בעלי נטייה רבה יותר להתמכרות לניקוטין. כך בעצם המחקר מעלה שוב את האפשרות שיש נטייה גנטית להתמכרות לניקוטין. החוקרים מסבירים כי עישון גורם ל-9 מכל 10 מקרים של סרטן הריאה, אבל רק חלק קטן מהמעשנים חולים במחלה. זה לטענתם, מהווה עדות לכך שההרכב הגנטי של אדם הוא גורם משפיע בסיכון לפתח סרטן ריאות.
http://www.health.am/ab/more/genes-affect-smoking-behavior-lung-cancer-risk/
עריכה ותרגום: אלה הר-נוי
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
ד"ר מייק סגל
כותרת הידיעה באתר ה-BBC היא פרי הדמיון הפורה – והמזיק! – של הכותב או העורך. במאמר לא מובאת דעה של מומחה כלשהו הטוען את הטענה המגוחכת שבכותרתה. מדאיג מאוד שאתר חדשות מכובד לכאורה כמו ה-BBC יוצא בכותרת כל כך מטעה. אל לו למעשן הכבד להתחבא מאחורי הגנים שלו ולהאשים את הוריו בהרגל המזיק. עליו לקחת את עצמו בידיים, במידת הצורך, תוך קבלת עזרה מקצועית - ולהפסיק לעשן.