מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותהאם דגים יעזרו לפתח טיפול לחידוש חוט השדרה?

האם דגים יעזרו לפתח טיפול לחידוש חוט השדרה?

חוקרים מצאו כיצד דגים מחדשים את חוט שדרה שלהם לאחר פגיעה, בתקווה שזה יסייע לפתח טיפול לבני אדם


האם באמצעות דגים נמצא דרך לריפוי פגיעה בחוט השדרה? (צילום:PantherMedia)
האם באמצעות דגים נמצא דרך לריפוי פגיעה בחוט השדרה? (צילום:PantherMedia)

 

פציעות חוט השדרה הן פגיעות הרסניות. כעת חוקרים מקווים שדגים יהיו המפתח למציאת דרך לריפוי חוט השדרה, לאחר שמצאו כי לדגים בוגרים הסובלים מפגיעה בחוט השדרה יש יכולת מופלאה לא רק לחדש את חוט השדרה, אלא גם לשקם את תפקודם, כך שהם מסוגלים לבצע פעולות שעשו לפני הפציעה.

 

גונטר זופנק ושותפיו למחקר מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חוקרים את היכולת של הדגים לחדש את חוט השדרה שלהם כבר ארבע שנים ולאחרונה פרסמו את ממצאיהם בכתב העת המדעי Brain Research Reviews. צוות החוקרים בודק כיצד דגים מסוגלים לחדש את חוט השדרה שלהם בתקווה למצוא דרך לשחזר את התהליך הזה אצל בני האדם.

 

דגים משתמשים בסוג "נקי" של מוות תאי המכונה אפופטוזיס, כדי להסיר תאים פגומים שנפגעו בעקבות הפציעה בחוט השדרה. זאת בניגוד ליונקים, בקרבם לאחר הפציעה מתרחש מוות תאי נמקי מאסיבי. התגובה הנמקית מובילה לדלקתיות של הרקמות ולכן לגל מאסיבי משני של מוות תאי.

 

התצפית הראשונה על יכולת הדגים להתאושש מפגיעה בחוט השדרה התרחשה כבר ב-1920, על דגי זהב. עם זאת, תצפיות התנהגותיות לא הושלמו עם בחינה של השינויים המבניים שמתרחשים. המחקר החדש צולל עמוק לתוך הבסיס המבני של הדגים, ובודק את תהליך ההתחדשות של חוט השדרה, שלב אחר שלב.

 

לדברי זופנק, לאחר הסרה של חלק מחוט השדרה, הדגים התאוששו לגמרי כבר תוך שישה עד שמונה שבועות. "המעבדה שלי הייתה חלוצה בזיהוי חלבונים המעורבים בתהליכי ההתחדשות" אמר זופנק. "המחקר שלנו הוביל להבנה טובה יותר של התחדשות באורגניזמים המסוגלים לרפא פצעים במוח או בחוט השדרה. ידע זה הוביל להבנה טובה יותר של הגורמים המפריעים להתחדשות חוט השדרה אצל יונקים, כולל בני אדם. לבני אדם יש פוטנציאל התחדשות מסוים. החוכמה תהיה לפענח את הפוטנציאל החבוי של בני אדם, ודגים עשויים להראות לנו איך לעשות את זה."

 

 מקור- אתר אוניברסיטת נורת'ווסטרן

 תרגום ועריכה: אנה רייזמן