מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהאם אתה יכול לסמוך על מד לחץ הדם הביתי שלך?

האם אתה יכול לסמוך על מד לחץ הדם הביתי שלך?

מחקר מצא כי עד 15% מהמכשירים הביתיים למדידת לחץ דם נותנים תוצאות לא מדויקות באופן משמעותי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כשד"ר סוואפניל היירמת', נפרולוג מבית החולים אוטווה בקנדה, ביקש ממטופל להביא עמו לביקור את המכשיר הביתי שלו למדידת לחץ דם, הוא רק תכנן להסביר לו איך להשתמש בו נכון. אך במהלך הבדיקה הוא שם לב למשהו מוזר – ערכי לחץ הדם שהתקבלו במד לחץ הדם הביתי היו שונים ב-21 יחידות בהשוואה לערכים שהתקבלו במכשיר של הרופא. מדובר בפער גדול מאוד, שיכול להוות את ההבדל בין לחץ דם תקין ללחץ דם גבוה.

 

מאחר ובחלק מהמקרים הרופאים מתבססים על ערכי לחץ דם שנמדדו בבית כדי להחליט החלטות טיפוליות, ד"ר היירמת' החליט לבדוק את מדי לחץ הדם הביתיים של כל המטופלים שלו. את הממצאים המפתיעים הוא יציג בכנס שבוע הכליה של החברה האמריקנית לנפרולוגיה שיערך בנובמבר. 

 

במסגרת המחקר 210 מטופלים הגיעו למרפאה עם מדי לחץ הדם הביתיים שלהם – כולם קיבלו אישור של מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) והרשויות בקנדה לפני שיווקם. החוקרים השוו קריאות לחץ הדם שהתקבלו מהמכשיר הביתי לאלה שהתקבלו ממכשיר במרפאה שנחשב למדויק - ספיגמומנומטר כספית. לחץ הדם נמדד בכל מכשיר 3 פעמים.

 

30% מהמכשירים הביתיים טעו ביותר מ-5 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי - הערך הגבוה במדידת לחץ הדם, המבטא את הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם בעת התכווצות שריר הלב. 8% טעו ביותר מ-10 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי. הקריאות של לחץ הדם הדיאסטולי - הערך הנמוך במדידת לחץ הדם המבטא את הלחץ המופעל על כלי הדם כאשר הלב רפוי – היו משובשות אף יותר. 32% מהמכשירים טעו ביותר מ-5 מ"מ כספית ו-9% טעו ביותר מ-10 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי. אצל חלק מהמטופלים, הבדלים שכאלה עשויים להשפיע על החלטות טיפוליות.

 

החוקרים מסכמים כי 5% עד 15% מהמכשירים הביתיים למדידת לחץ דם עשויים לתת תוצאות לא מדויקות - תלוי באופן בו מגדירים חוסר דיוק.

 

מדובר במחקר קטן, אבל הוא מחזק ממצאי מחקרים קודמים שהראו שמדי לחץ הדם הביתיים אינם מושלמים. לא ברור מה גורם לחוסר הדיוק של המכשירים, אך רוב המכשירים במחקר לא היו חדשים וייתכן שנפגעו עם הזמן.

 

מה עושים כדי לוודא שמד לחץ הדם הביתי מספק תוצאות אמינות?

 

הממצאים לא מהווים סיבה להפסיק להסתמך על מדידות לחץ דם ביתיות. למדידות אלה חשיבות רבה במעקב אחר השליטה על לחץ הדם. אבל כדי לוודא שאתם מקבלים תוצאה אמינה, קחו את מד לחץ הדם הביתי שלכם למרפאה בה אתם מטופלים, והשוו את התוצאה המתקבלת ממנו לתוצאה המתקבלת מהמכשיר במרפאה. מומלץ לבצע אימות של יעילות המכשיר הביתי על ידי השוואה למכשיר ידני במרפאה אחת למספר חודשים.

 

 

כל מה שצריך לדעת על מדידת לחץ דם בבית 

 

ASN Kidney Week. 2014  - Abstract SA-PO187