מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהאם אפשר להחלים באופן ספונטאני מסוכרת?

האם אפשר להחלים באופן ספונטאני מסוכרת?

חוקרים מסקוטלנד זיהו מיהם המאובחנים עם סוכרת סוג 2 שיש להם סיכוי להגיע לריפוי מהמחלה באופן שאינו דורש עוד טיפול תרופתי


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות, לאור הגידול בתחלואה בסוכרת סוג 2, שנגרמת בין השאר על רקע אורח החיים במדינות המערב והעלייה בממדי ההשמנה, פותחו טיפולים תרופתיים רבים שמבקשים לסייע למטופלים עם סוכרת לשמור על האיזון ברמות הסוכר בדם.

 

סוכרת סוג 2 היא בהגדרתה מחלה כרונית שדורשת טיפול תרופתי קבוע למשך שנים ארוכות. רבים מהמטופלים בתרופות לסוכרת אף נדרשים בשלב מסוים לעבור לטיפול בהזרקות אינסולין כשרמות הסוכר בדם נותרות גבוהות חרף הטיפול התרופתי. הטיפולים בסוכרת סוג 2 אף דורשים מעקבים תכופים כדי למנוע התפתחות של סיבוכי סוכרת

 

יחד עם זאת, במצבים מסוימים שנחשבים לחריגים ויוצאי דופן, יש סוכרתיים שמגיעים למצב של ריפוי מהמחלה, באופן שמאפשר את הפסקת הטיפול התרופתי. כיום המידע לגבי ריפוי מסוכרת סוג 2 עדיין אינו ברור דיו, ואף יש ויכוח בין רופאים ומדענים שונים האם ניתן להשתמש במילים 'ריפוי' ו'החלמה' בהתייחס לסוכרת, או שנכון יותר להשתמש במילה 'הפוגה'.

 

עתה מדווחים חוקרים בריטיים מסקוטלנד כי הצליחו לאפיין את המאובחנים עם סוכרת סוג 2 שיש להם נטייה גבוהה יותר להירפא מהמחלה.

 

מבוגרים ומרזים

 

החוקרים מאוניברסיטאות אדינבורו וגלזגו ומהמרכז הרפואי-אוניברסיטאי ע"ש המלכה אליזבת' בחנו את הסיכויים לריפוי מסוכרת במאגר של כלל המאובחנים עם סוכרת סוג 2 בסקוטלנד (SCI Diabetes) שאובחנו במחלה בין ינואר 2004 לדצמבר 2018, והיו בגיל 30 ומעלה נכון לשנת 2019. ריפוי הוגדר כמצב שבו ערכי ההמוגלובין המסוכרר HbA1C היו נמוכים מ-6.5% (48 מילימול/מול) שהוא ערך הסף, שמשמש לאבחון סוכרת, לצד הפסקת כלל הטיפולים התרופתיים להורדת רמות הסוכר בדם למשך שנה לפחות לפני התיעוד האחרון של רמות ההמוגלובין המסוכרר.

 

מכלל האנשים עם סוכרת סוג 2 שנכללו במחקר – 206,856 איש – זוהו 162,316 נבדקים שהיו לגביהם פרטים בתיקיהם הרפואיים שאפשרו את הכללתם במחקר. מבין אלה, 7,710 תועדו עם ריפוי מסוכרת נכון לשנת 2019, 4.8% מהנבדקים.

 

החוקרים בדקו מהם המאפיינים שמייחדים את הסוכרתיים שנרפאו. נמצא כי סוכרתיים בגיל מבוגר היו בסיכוי גבוה יותר להגיע למצב של ריפוי, כאשר מבין הנבדקים שנרפאו מסוכרת – 70% היו בגיל 65 ומעלה, בהשוואה ל-54% בלבד מבין הנבדקים שלא נרפאו מהמחלה. ככלל, מבין הנבדקים הסוכרתיים עד גיל 65 – 3.2% נרפאו מסוכרת, ומבין הנבדקים מגיל 65 ומעלה – 6% נרפאו מהמחלה. סיכוי גבוה במיוחד לריפוי זוהה בקרב סוכרתיים בגיל 75 ומעלה – ואלו היו בסיכויים גבוהים ב-48% להירפא מסוכרת בהשוואה לנבדקים בגילים 45 עד 54.

 

מטופלים שירדו במשקל היו גם הם בנטייה גבוהה יותר לריפוי, כאשר ירידה של 15 ק"ג לפחות במשקל העלתה פי 4.45 את הסיכויים לריפוי בהשוואה למטופלים שלא איבדו ממשקלם או שירדו באופן מתון עד 5 ק"ג בלבד מאז שאובחנו עם סוכרת. אצל הנבדקים שנרפאו מסוכרת תועדה ירידה ממוצעת של 6.5 ק"ג מאז שאובחנו כסוכרתיים, בהשוואה לירידה של 3.3 ק"ג במשקל בקרב נבדקים שלא החלימו מהמחלה.

 

שיעורי הריפוי מסוכרת הגבוהים ביותר במחקר בהיקף של 14.5% תועדו בקרב נבדקים מבוגרים במיוחד מעל גיל 75 ששאיבדו לפחות 15 ק"ג מאז שאובחנו כסוכרתיים.

 

עוד מעניין לציין כי הממצאים מראים שאין הבדל בסיכוי לריפוי מסוכרת בין נבדקים שירדו באופן מכוון במשקל באמצעות דיאטה לבין אלו שאיבדו ממשקלם מבלי שהתכוונו לכך, למשל כתוצאה ממחלה קשה.

 

עוד נמצא כי ערכי המוגלובין מסוכרר נמוכים יותר בעת אבחון הסוכרת העלו את סיכויי ההחלמה, כאשר ערכים תקינים בשלב האבחון העלו ב-31% את הסיכויים לריפוי מסוכרת. כמו כן, ניתוח בריאטרי לקיצור קיבה הגדיל באופן המשמעותי ביותר עד פי 11.9 את הסיכויים להירפא מסוכרת, באופן שמשיק לעבודות בעשורים האחרונים שמזהות נטייה של סוכרתיים שעברו ניתוחי קיצור קיבה לריפוי מסוכרת.

 

החוקרים מסיקים כי התופעה של ריפוי מסוכרת בסוג 2 אינה זניחה במיוחד, כפי שמוערך, ולמעשה עשויה להתרחש בקרב אחד לכל 20 סוכרתיים, ובאוכלוסיות מסוימות יש לה גם סיכויים גבוהים יותר.

 

החוקרים ממליצים על פיתוח קווים מנחים לניהול ומעקב אחר אותם נבדקים שנרפאים מסוכרת, וכן על מתן דגש לפעולות שעשויות לשפר את הסיכויים לריפוי, למשל בהורדת משקל עודף. המחקר מומן על ידי לשכת המדען הראשי בבריטניה, וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2021 של כתב העת PLOS Medicine.

 

איך מגדירים ריפוי מסוכרת?

 

בשנים האחרונות עולה המודעות בקרב רופאים ומטופלים לתופעת הריפוי מסוכרת, ומספר ארגונים אף פיתחו הגדרות ברורות למצב זה. לפי הקווים המנחים של החברה הבריטית לרפואה ראשונית בסוכרת (PCDS), שפורסמו ביוני 2019, ריפוי מסוכרת מוגדר במצב שבו מתועדת ירידה במשקל, הופסק לחלוטין הטיפול התרופתי להורדת רמות הסוכר בדם, ותועדה ירידה של ערכי המוגלובין מסוכרר מתחת לערך של 6.5% או רמות סוכר בצום הנמוכות מ-126 מ"ג/ד"צ – וזאת בשתי מדידות נפרדות שמבוצעות בהפרש של לפחות שישה חודשים. לפי הפדרציה העולמית לסוכרת (IDF), ריפוי מוגדר כרמה של המוגלובין מסוכרר הנמוכה מ-6% ללא טיפול תרופתי במשך לפחות שישה חודשים. יש חוקרים שמדרגים על פי מדדים שונים שלושה שלבים לריפוי מסוכרת: החלמה חלקית, החלמה מלאה (שדורשת המתנה של שנה לפחות לאחר אבחון בהחלמה חלקית) וריפוי מוחלט.

 

הדיווחים המשמעותיים ביותר על ריפוי מסוכרת עד כה תועדו בעבודות על מטופלים סוכרתיים עם השמנת יתר שעברו ניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה, ופרסומים בנושא החלו עוד בשנות ה-90. אחד המחקרים שממצאיו פורסמו ביוני 2014 בכתב העת JAMA, מצא כי 30.4% מהסוכרתיים שעברו ניתוח בריאטרי מחלימים מהמחלה במעקב בחלוף 15 שנים מהניתוח, סיכוי גבוה פי 6.3 בהשוואה לסיכויים להחלמה בקרב סוכרתיים שלא עברו ניתוח לקיצור קיבה.

 

מחקרים חדשים מזהים אפשרות לריפוי מסוכרת גם על ידי הורדה במשקל כחלק מאורח חיים בריא וללא צורך בניתוח בריאטרי. באחת העבודות שפורסמה בדצמבר 2012 בכתב העת JAMA נמצא כי דיאטה להורדה במשקל מעלה את הסיכוי לריפוי מסוכרת, כששיעורי המתרפאים באופן חלקי עד מלא עמדו על 11.5% בחלוף שנה של הקפדה על דיאטת הרזיה ו-7.3% כעבור ארבע שנים, בהשוואה לשיעורים של 2% לאחר שנה ועד 1.5% לאחר ארבע שנים בקרב נבדקים שלא שמרו על דיאטה להורדה במשקל.

 

יש לציין כי המחקר הנוכחי לא העלה הערכות בנוגע למנגנונים ביולוגיים שעשויים להסביר את הנטייה המוגברת שזוהתה בקרב סוכרתיים מקבוצות מסוימות לריפוי מהמחלה. בסתיו 2020 דיווחו חוקרים מבריטניה כי מטופלים שחווים ריפוי מסוכרת מציגים בהדמיות MRI חזרה של הלבלב לממדיו התקינים.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית מציינים כי העלאת הסיכויים לריפוי ספונטני מסוכרת עשויה לתרום למניעת סיבוכי סוכרת שעשויים להיות קשים ואף קטלניים, ומעבר לכך, לאור הנטייה המוגברת למחלות נלוות בקרב אנשים עם סוכרת, לרבות עלייה בסיכון להתפתחות מחלה קשה לאחר הידבקות בנגיף הקורונה כפי שתועדה מאז התפרצות המגפה – יש צורך להמשיך ולהעמיק את ההבנה לגבי המנגנונים שעשויים לשפר את הסיכויים לריפוי מסוכרת.

 

המחקר הנוכחי מספק עדויות לריפוי מסוכרת בהיקף גדול יותר מזה שמתועד במחקרים אחרים. כך, למשל, במחקר אמריקאי שבחן את אוכלוסיית תושבי צפון קליפורניה, שפורסם בדצמבר 2014 בכתב העת Diabetes Care, זוהה שיעור של 1.6% ריפוי בלבד מסוכרת במעקב כעבור שבע שנים.

 

 

PLOS Medicine, doi: 10.1371/journal.pmed.1003828