מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהאם אוכל גורם לכם עונג או חרדה?

האם אוכל גורם לכם עונג או חרדה?

מחקר חדש חושף את הסיבה הביולוגית לכך שהסובלים מאנורקסיה חשים חרדה במקום עונג מאוכל


אצל הסובלים מאנורקסיה השחרור של דופמין גורם לתחושת חרדה במקום תחושה של עונג (צילום: panthermedia)
אצל הסובלים מאנורקסיה השחרור של דופמין גורם לתחושת חרדה במקום תחושה של עונג (צילום: panthermedia)

 

הסימפטום שהוא אולי התמוה ביותר באנורקסיה נרבוזה הוא הסירוב לאכול, שגורם לירידה קיצונית במשקל. בעוד שרוב האנשים מתקשים לעשות דיאטה ולרדת במשקל, במיוחד אם הדיאטה נמשכת חודשים או שנים, אנשים שסובלים מאנורקסיה יכולים להרעיב את עצמם למוות. למעשה, להפרעת האכילה יש שיעורי תמותה גבוהים ביותר כתוצאה מהרעבה וסיבוכיה. מחקר חדש שפורסם במגזין International Journal of Eating Disorders שופך אור על הסיבה לכך שהתסמינים האלה קיימים בקרב הסובלים מאנורקסיה.

 

רוב האנשים חווים את האכילה כחוויה נעימה ומתגמלת. בניגוד לכך, אנשים אשר סובלים מהפרעת אכילה אומרים שאכילה גורמת להם לחרדה, והימנעות מאכילה מרגיעה אותם. בשנים האחרונות מחקרים חיפשו אחר מכניזם במוח אשר קשור עם האספקט המתגמל והמענג של האכילה. אחד הכימיקלים שנמצאו קשורים לכך הוא הדופמין- מוליך עצבי במוח, אשר משוחרר במוח אצל בני אדם וחיות, בין היתר כתוצאה מאכילת אוכל טעים.

 

במחקר השתמשו בטכניקת הדמיה של המוח מסוג PET אשר מאפשרת המחשה וזיאולית של פעילות הדופמין במוח. בכדי לעורר את רמות הדופמין במוח, החוקרים נתנו לנחקרות מנה חד פעמית של סם מסוג אמפטמין, אשר גורם לשחרור דופמין במוח.

 

בקרב נשים בריאות ללא הפרעות אכילה, השחרור של הדופמין כתוצאה מהסם היה קשור לתחושה של הנאה חזקה בחלק במוח המכונה מרכז התגמול והעונג (Reward center). עם זאת, אצל נשים שסובלות מאנורקסיה נרבוזה, האמפטמינים גרמו לחרדה והחלק במוח שהופעל היה חלק שדואג מתוצאות והשלכות.

 

החוקרים מסבירים כי זהו המחקר הראשון מסוגו אשר מדגים את הסיבה הביולוגית לכך שלאנשים הסובלים מאנורקסיה יש תגובה פרדוקסאלית למזון. לדבריהם, ייתכן שכאשר אנשים אשר סובלים מאנורקסיה אוכלים, השחרור הנלווה של הדופמין גורם להם לחוש חרדה במקום תחושה נורמאלית של עונג ותגמול. ניתן אם כן להבין מדוע כל כך קשה לגרום לאנשים אשר סובלים מאנורקסיה לאכול ולעלות במשקל, כאשר אוכל גורם לרגשות חזקים של חרדה.

 

המחקר נערך על נשים אשר החלימו מאנורקסיה למשך לפחות שנה. זה מציע שהרגשות שמתעוררים הם כתוצאה מנטייה אשר הייתה קיימת טרם ההפרעה ולא כתוצאה מתגובה לתת משקל קיצוני.

 

כיום יש מעט מאוד טיפולים אשר הוכיחו עצמם כיעילים בהפחתת הסימפטומים של אנורקסיה. מציאת דרכים לעזור לסובלים מאנורקסיה לאכול ולעלות במשקל היא חיונית, אפילו אם האוכל מעורר חרדה.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת קליפורניה

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק

 

רחי
26/05/11 17:15

מניסיוני האישי בבולימיה האוכל מושך כמו התמכרות של ממש לתחושת המלאות, ולאחר מכן חווים תחושה של גועל ורצון 'להתנקות' ולחוש הקלה.  אם מתרחשים כמה בולמוסים ברצף ללא הקאות אז באיזשהו שלב מתחילה להופיע חרדה מהשמנה ותיעוב עצמי שגורם למוטיבציה מוגברת להקיא יותר, להתעמל יותר ולתקן את ההשלכות על המשקל.
אני חייבת לציין שמה שמעורר בי חרדה כבולימית זה דווקא הקבלה העצמית, שהפיקוח על מצב השומן ייעלם לאורך זמן ואז אני אשמין ואחזור להיות שמנה כמו פעם- ובאמת הייתי שמנה..... זה מפחיד נורא.

יוליול
26/05/11 13:21

חרדה חרדה חרדה