מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאישה שלא ידעה פחד

האישה שלא ידעה פחד

בת 44 לא מפחדת משום דבר בגלל פגיעה באמיגדלה. התגלית תוכל לעזור לפתח טיפולים לפוסט-טראומה


בשל הפגיעה באמיגדלה, אין לאישה את היכולת להבחין בסכנות ולהימנע מהן (צילום: panthermedia)
בשל הפגיעה באמיגדלה, אין לאישה את היכולת להבחין בסכנות ולהימנע מהן (צילום: panthermedia)

 

אישה אמריקאית עם פגיעה באמיגדלה, אזור משמעותי מבחינת רגש במוח, לא יכולה לחוש פחד. האישה, אם לשלושה, חיה בשכונה ענייה ומסוכנת. היא הייתה קורבן למספר פשעים ובין היתר אוימה בסכין ובאקדח ואף הותקפה וכמעט נהרגה. אבל גם כאשר חייה היו בסכנה, היא לא חשה כל פחד.

 

האישה סבלה ממחלה נדירה שפגעה באמיגדלה שלה, אזור דמויי שקד במוח. החוקרים שדיווחו על המקרה שלה בכתב העת Current Biology, מסבירים כי המקרה הזה הוא הראשון בבני אדם שמאושש כי אזור זה במוח אחראי לתחושת הפחד בבני אדם.

 

החוקרים מאוניברסיטת איווה חשפו אותה לעכבישים, נחשים וסרטי אימה- אך לא היה כל סימן לפחד. לעומת זאת, רגשות אחרים של אושר ועצב נותרו תקינים.

 

הבעיה היא שהאישה עלולה להיכנס ישר למצבים מסוכנים. במינונים נמוכים, הפחד הוא חשוב. הפחד קיים כדי לעזור לנו לשרוד והאמיגדלה עוזרת לנו להישאר בחיים כי היא גורמת לנו, באמצעות הפחד, להימנע ממצבים או אנשים מסוכנים לנו. החוקרים מסבירים כי בשל הפגיעה באמיגדלה, אין לאישה את היכולת להבחין בסכנות ולהימנע מהן, ולכן לדבריהם, העובדה שהאישה עדיין בחיים היא נס.

 

כך לדוגמא, למרות שהאישה אמרה שהיא שונאת עכבישים ונחשים, כשלקחו אותה לחנות חיות אקזוטיות, המדענים היו חייבים למנוע ממנה לגעת בעכביש ארסי מסוג טרנטולה והיא נמשכה לגעת בנחשים הגדולים והמסוכנים.

 

החוקרים מאמינים כי התגלית תוכל לעזור לפתח טיפולים טובים יותר לאנשים עם פוסט-טראומה שחייהם נשלטים על ידי הפחד, ולהפרעות חרדה אחרות.

 


10.1016/j.cub.2010.11.042

 

עוד כתבות באתר מוטק'ה