דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
האושר מגיע עם הגיל
לא מאושרים? תתנחמו בזה שאתם מזדקנים. לפי מחקר חדש אתם תהיו מאושרים יותר עם הגיל
הקמטים בעור, השרירים שנחלשים, הפגיעה בשמיעה ובראייה והכאבים השונים בגוף, כולם חלק בלתי נמנע מההזדקנות. זה אומנם נשמע כמציאות אומללה, אבל כנראה שלא כך המצב. מחקר מצא כי אנשים נהיים מאושרים יותר ככל שהם נהיים יותר מבוגרים. החוקרים לא בטוחים מדוע.
ממצאי המחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, מבוססים על סקר טלפוני שכלל יותר מ- 340,000 איש בני 18 עד 35. המשתתפים נשאלו שאלות שונות לגבי מין, גיל, אירועים עכשוויים בחיים, מצב כלכלי, מצב בריאותי ותחושת רווחה אישית כללית. את תחושת הרווחה שמסמנת את רמת האושר הכללי, בדקו החוקרים באמצעות כך שהנשאלים התבקשו לדרג את שביעות הרצון מהחיים בסולם של 1-10. החוקרים גם בדקו את תחושת האושר המיידית באמצעות כך ששאלו את הנבדקים אם הם חוו ביום שקדם לסקר רגשות של הנאה, אושר, מתח, דאגה, כעס או עצב, במשך חלק משמעותי מהיום.
נמצא כי מבחינת תחושת רווחה אישית כללית, אנשים מתחילים את הדרך בגיל 18, כשהם מרגישים די טוב לגבי עצמם ואז מסתבר שהחיים מתחילים להיות קשים יותר. הם מרגישים רע יותר ויותר עד שהם מגיעים לגיל 50. בשלב זה, יש מהפך חד, ואנשים ממשיכים להרגיש יותר ויותר מאושרים ככל שהם מזדקנים. כשהם מגיעים לגיל 85, הם אפילו יותר מסופקים עם עצמם מכפי שהיו בגיל 18.
בנוסף, כשבחנו החוקרים את מצב הרווחה האישית המיידית- המצב הנפשי שהיה אתמול- נמצא כי המתח ירד מגיל 22 והלאה, והגיע לרמות המתח הנמוכות ביותר בגיל 85. רמת הדאגה נותרה יציבה יחסית עד גיל 50, אז מתחילה ירידה חדה ברמות הדאגה. כעס מופחת באופן יציב מגיל 18 והלאה ועצב עולה עד לשיא בגיל 50, אז הוא יורד עד גיל 73 ואז עולה שוב מעט עד גיל 85. להנאה ואושר עקומה דומה- שניהם יורדים באופן הדרגתי עד גיל 50, ואז עולים בהדרגה במשך 25 השנים הבאות ואז יורדים, אם כי בשיעור קטן מאוד עד גיל 85. יחד עם זאת, רמות ההנאה והאושר לא מגיעות שוב לרמות הנמוכות שקיימות בתחילת שנות ה- 50.
המחקר לא תוכנן כך שניתן היה לבדוק איזה גורמים הופכים אנשים למאושרים. יחד עם זאת החוקרים בחנו ארבע אפשרויות שהיו עלולות להשפיע על התוצאות: מין הנשאל, האם יש לו בן זוג, האם יש ילדים בביתו ומצב התעסוקה. אבל לגורמים אלה לא הייתה השפעה.
החוקרים אומרים שגורמים רבים יכולים להסביר את התוצאות- החל משינוי באופן בו אנו תופסים את העולם ועד להשפעות ביולוגיות כגון שינויים כימיים במוח שמתרחשים עם הגיל.
http://www.pnas.org/content/early/2010/05/04/1003744107.abstract
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה