השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האוכל פחות טעים אחרי ניתוח בריאטרי
רבים חווים שינויים בחוש הטעם לאחר ניתוח בריאטרי. ירידה בעוצמת הטעמים קשורה לירידה גדולה יותר במשקל
לאחר ניתוח בריאטרי לטיפול בהשמנה, מטופלים רבים מדווחים על שינויים בחוש הטעם, בהם רגישות מוגברת או מופחתת לטעמים וסלידה ממזונות שלא הייתה קיימת בעבר. כעת חוקרים מדווחים כי לתופעת הלוואי הזו עשויה להיות גם השפעה חיובית.
במחקר קטן, שממצאיו פורסמו בכנס שבוע ההשמנה (Obesity Week) שנערך לאחרונה, מטופלים שעברו ניתוח בריאטרי נטו לרדת יותר במשקל כאשר חוש הטעם שלהם נפגע.
המחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד כלל 55 מטופלים שמנים שהיו עתידים לעבור ניתוח בריאטרי ו-33 נבדקים במשקל תקין שלא עברו ניתוח והיוו קבוצת ביקורת.
בתחילת המחקר, כל הנבדקים עברו בדיקות טעם שהעריכו את היכולת שלהם לזהות טעמים באמצעות תמיסות עם טעמים במינונים שונים. אותן בדיקות נערכו גם 3, 6 ו-12 חודשים לאחר הניתוח. בנוסף, הנבדקים מילאו שאלונים בהם דיווחו על שינויים שהם חשו בתפיסת הטעם.
לפני הניתוח, מטופלים שמנים היו בעלי ציונים נמוכים יותר בבדיקות הטעם בהשוואה לנבדקים במשקל תקין ולממוצעים באוכלוסייה, או במילים אחרות - הם היו פחות רגישים לטעמים. החוקרים משערים שייתכן שאנשים שמנים לא זוכים לסיפוק מהטעם ומפצים על כך בנפח.
87% מהמטופלים שעברו ניתוח בריאטרי דיווחו על שינויים בטעם לאחר הניתוח. 42% דיווחו שהם אכלו פחות בגלל שהאוכל כבר לא היה כל כך טעים. המטופלים שדיווחו על ירידה בעוצמת הטעמים איבדו 20% יותר במשקל בשלושת החודשים הראשונים לאחר הניתוח בהשוואה לאלה שחוו טעמים עוצמתיים יותר.
מחקר זה מצטרף למחקר שפורסם מוקדם יותר השנה בכתב העת Obesity Surgery, בו מתוך 103 מטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה, 42% דיווחו שחוש הריח שלהם השתנה ו-73% אמרו כי חוו שינויים בטעם של מאכלים. השינויים בחוש הטעם התבטאו בעיקר בטעמים מתוקים וחמוצים. המטופלים ציינו במיוחד שינויים בטעם של עוף, בשר בקר, חזיר, כבש, נקניקיות, דגים, מזון מהיר, שוקולד, מזון שומני, פסטה ואורז.
73% מהמטופלים דיווחו על סלידה ממזונות מסוימים לאחר הניתוח, בעיקר מוצרי בשר. שליש נמנעו מעוף, סטייק בקר, בשר טחון, בשר כבש וחזיר, נקניקיות ובייקון בעקבות השינויים בטעם לאחר הניתוח. 12% נמנעו מעמילנים כמו אורז, פסטה, לחם ומאפים, ממוצרי חלב כמו שמנת, גבינה, גלידה ומביצים. 4% לא רצו לאכול ירקות. 3% לא רצו לאכול פירות.
גם מחקר זה מצא כי שינויים בחוש הטעם הובילו לכך שמטופלים איבדו אפילו יותר ממשקלם. מטופלים שפיתחו סלידה חדשה ממזונות מסוימים איבדו בממוצע כ-8 ק"ג יותר ו-3 נקודות יותר ב-BMI לאחר הניתוח, מאלה שטעמם לא הושפע.