מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסחדשותה-FDA אישר: שתי תרופות חדשות לאטופיק דרמטיטיס

ה-FDA אישר: שתי תרופות חדשות לאטופיק דרמטיטיס

מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר לשיווק שתי תרופות מתקדמות חדשות ממשפחת מעכבי JAK לטיפול במחלת העור הכרונית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מתרחבות אפשרויות הטיפול באטופיק דרמטיטיס: בסוף השבוע אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) שתי תרופות סיסטמיות מקבוצת מעכבי JAK, לטיפול באטופיק דרמטיטיס בדרגת חומרה בינונית עד חמורה.

 

אטופיק דרמטיטיס היא תגובה חריגה בעור הנגרמת משילוב של הפרעה בתפקודו של העור והפרעה במערכת החיסון עם גורמים סביבתיים. המחלה מתבטאת בדלקת בעור – נגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה. בדרך כלל היא מופיעה לראשונה בילדות, ובמקרים רבים חולפת במהלך שנות הילדות, אך בחלק מהמקרים חוזרת בבגרות ועשויה אף להתפרץ לראשונה בבגרות. התחושה הקשה של הגרד עלולה לפגוע באיכות החיים, ובין היתר לגרום להפרעות שינה קשות וכמובן לפגוע באיכות השינה, לקושי בריכוז במהלך היום בבית הספר או בעבודה, לחוסר יכולת לביצוע פעילות גופנית ועוד. 

 

התרופות החדשות מכוונות לעיכוב פעילותם של אנזימים בגוף מסוג JAK (קיצור של Janus Kinase), אשר מעודדים פעילות דלקתית תוך אינטראקציה עם ציטוקינים דלקתיים ספציפיים מקבוצת האינטרלוקינים שנמצאו כפעילים במקרים של אטופיק דרמטיטיס.

 

חלק מהתרופות מקבוצה זו כבר מאושרות לטיפול במחלות דלקתיות שונות, לרבות דלקת מפרקים שגרונתית ודלקת חוליות מקשחת, ונמצא כי חלקן מסייעות גם לתסמינים של אטופיק דרמטיטיס בהפחתת תדירות ההתלקחויות ובמיוחד בהפחתת תחושת הגרד.

 

התרופה הראשונה היא סיבינקו המכילה את החומר הפעיל אברוסיטיניב, של חברת פייזר שאושרה בארה״ב לטיפול במבוגרים עם מחלה בינונית עד חמורה שהטיפולים הקיימים כיום לא הועילו להם. אישור התרופה התבסס על ממצאים מחמישה מחקרים קליניים שנערכו בקרב כ-1,600 מטופלים. התרופה מורכבת ממולקולה קטנה שמעכבת את האנזים JAK1, שנמצא בעבודות כי יש לו השפעה על ויסות ציטוקינים מסוימים שאחראים לתגובה הדלקתית שמאפיינת אטופיק דרמטיטיס. 

 

התרופה השנייה שאושרה היא רינבוק של חברת אבווי המכילה את החומר הפעיל אופדקטיניב, שאושרה לשימש בבני 12 ומעלה. אישור התרופה התבסס על שלושה מחקרים שלב 3. רינבוק מעכבת באופן סלקטיבי אנזימים מסוג JAK1 ו-JAK3.

 

שתי התרופות החדשות ניתנות בכדור לבליעה אחת ביום. התרופות בקבוצה כוללות אזהרה מפני זיהומים חמורים, ממאיריות, תופעות לוואי קרדיווסקולאריות ופקקת.

 

שתי התרופות החדשות שאושרו כעת על ידי ה-FDA מועמדות להיכלל לסל הבריאות 2022, לצד התרופה אולומיאנט של חברת התרופות אלי לילי, המכילה את החומר הפעיל בריקיטיניב מקבוצת 'מעכבי JAK' שאושרה לטיפול באטופיק דרמטיטיס בדרגה מתונה עד חמורה על ידי סוכנות התרופות האירופית (EMA) אך טרם אושרה על ידי הרשויות האמריקאיות להתוויה זו. ועדת הסל צריכה גם להחליט אם להרחיב את ההתוויות של התרופה הביולוגית דופיקסנט, שהיתה עד לאחרונה הטיפול המתקדם המרכזי למחלה והתרופה הביולוגית היחידה שמאושרת לה בישראל. החלטות ועדת הסל צפויות להתפרסם בהמשך השבוע.