מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותדמויות מצליחות גורמות לנו לאכול פחות

דמויות מצליחות גורמות לנו לאכול פחות

מחקר: מידת ההצלחה של האישה בתמונה שבמגזין, ולא מידת הג'ינס שלה, גורמת לנשים לרצות לאכול פחות


האם האבולוציה תכנתה אותנו לאהוב מגזיני רכילות ? (צילום: אתר panthermedia)
האם האבולוציה תכנתה אותנו לאהוב מגזיני רכילות ? (צילום: אתר panthermedia)

 

בשנה האחרונה המאבק העולמי בתעשיית האשליות שמביאה לעליה בשכיחות הפרעות האכילה - עלה הילוך. "הקולג' המלכותי של הפסיכיאטרים", ארגון מוביל לבריאות הנפש בבריטניה, קרא להוספת סימני אזהרה על תמונות של דוגמניות וסלבריטאים ששופצו באופן דיגיטאלי באמצעות תוכנות מחשב, בניסיון לעזור במלחמה נגד הפרעות אכילה. מטרת המהלך להעלות מודעות לתדירות בה מבוצעות מניפולציות דיגיטאליות כאלה לשיפור התמונות, ולעזור לעצור אנשים שמנסים להגיע לשלמות פיזית בלתי ניתנת להשגה. בישראל לפני כשלושה חודשים וועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק להגבלת משקל בתעשיית הדוגמנות, לפיה חברה לא תציג בפרסומות דוגמנים בתת-משקל וייאסר על סוכנויות דוגמנים להעסיק או לייצג דוגמן המצוי בתת משקל.

 

אבל, מחקר חדש מראה כי צעדים אלה לבדם לא יצליחו למנוע את השפעת הדמויות במדיה על העלייה בשיעור הסובלים מהפרעות אכילה כמו אנורקסיה ובולמיה. מסתבר שדמויות של אנשים מצליחים תורמות להתפתחות הפרעות אכילה, בלי קשר למידת הרזון שלהן. כך לפחות עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Evolution and Human Behavior.

 

החוקרים הראו פורטרטים בליווי הסבר כתוב על הדמות ל- 841 מתנדבים. הם מצאו כי נשים היו פחות מרוצות מהגוף שלהן ושהסבירות שהן יגבילו את האכילה שלהן עלתה, לאחר שראו תמונות של נשים תחרותיות שתוארו למשל כ "משחקות כדי לנצח", בהשוואה לנשים אחרות. זאת למרות העובדה שהאנשים בתמונות היו בעלי אותו משקל ממוצע ושקבוצת מתנדבים אחרת דירגה אותם כמושכים באותה מידה. ההשפעה לא נצפתה בקרב גברים הטרו-סקסואליים.

 

החוקרים מאמינים כי להתנהגות זו שורש אבולוציוני. הם מעלים את האפשרות שבגלל שאנשים במערב נוטים להשמין כשהם מתבגרים, הם החלו לקשר במוחם רזון עם נעורים, משיכה ועם יתרונות תחרותיים באופן כללי.

 

לחוקרים גם הסבר מעניין לגבי המשיכה שלנו למגזינים כמו מגזיני אופנה ומגזיני רכילות והקשר להפרעות אכילה. דורות אחורה, להתעניין באופן נמרץ בכמה מושכים, מצליחים ופופולאריים אנשים, היה עניין מועיל שעשינו כדי שניתן יהיה להתחרות איתם על בני זוג. זה טוב ויפה בכפר קטן, אבל התקשורת המודרנית חושפת אותנו למעגל חברתי רחב הרבה יותר ומשחקת על התיאבון שלנו לרכילות ברמות קיצוניות. דוגמניות אופנה, סלבריטאים ודמויות מסדרות טלוויזיה, שאינן בדיוק "השכן בבית ליד", גורמות לנו לנסות לשאוף לסטנדרטים שאינם ריאלים ואף יכולים להיות מסוכנים. הניסיון להתחרות עם מעגל חברתי כזה רחב עלול להוביל להפרעות פסיכולוגיות כמו הפרעות אכילה ודיכאון. אבל, האבולוציה תכנתה אותנו לעשות כך בכל אופן.

 

Evolution and Human Behavior, 2010, 31(5), 365-372