מפרקים (ראומטולוגיה)
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דלקת חוליות מקשחת קשורה בסיכון למוות ממחלות כלי דם
מחקר: דלקת חוליות מקשחת (AS) קשורה לסיכון מוגבר למוות ממחלות הקשורות לכלי דם כמו התקפי לב ושבץ מוחי, בעיקר בגברים
ידוע כי מחלות מפרקים אוטואימוניות קשורות לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. כעת מתפרסם מחקר קנדי חדש שמוסיף על העדויות הקיימות. המחקר מצא כי דלקת חוליות מקשחת (AS) מעלה באופן משמעותי את הסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם כמו התקף לב או שבץ.
דלקת חוליות מקשחת (AS) היא דלקת מפרקים כרונית בעלת בסיס אוטואימוני, השייכת לקבוצת דלקות המפרקים הספונדילוארטרופתיות (SpA). המחלה מאופיינת בעיקר בהופעה של נוקשות וכאבי גב ואגן בעלי אופי דלקתי ובמקרים הקשים גם בהגבלות תנועתיות בעמוד השדרה.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine נערך בקרב 21,473 מטופלים עם AS בגילי 15 ומעלה שהושוו ל-86,606 נבדקים הדומים להם בגיל, מין ומקום מגורים, ללא AS. כל הנבדקים היו ללא רקע של מחלות לב וכלי דם בתחילת המעקב.
לאחר שנלקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות – בהם היסטוריה של מחלות כמו סרטן, סוכרת, מחלות מעי דלקתיות, יתר לחץ דם, מחלות כליה וטיפולים תרופתיים רלוונטיים – נמצא כי הסיכון למוות הקשור לכלי דם גבוה ב-36% בקרב אנשים עם AS בהשוואה לאנשים ללא AS. נראה כי הסיכון המוגבר גבוה הרבה יותר בגברים עם AS מאשר בנשים עם AS: הסיכון של גברים עם AS למות ממחלות הקשורות לכלי דם היה גבוה ב-46% בהשוואה לגברים ללא AS, ובנשים הסיכון המוגבר עמד על 24%.
צורך במעקב צמוד
החוקרים מבית החולים טורנטו ווסטרן בקנדה אומרים כי המחקר מדגיש את הצורך במעקב צמוד ואבחון מוקדם של מחלות לב וכלי דם בקרב אנשים עם AS והתערבות להפחתת הסיכון שלהם לחלות.
המחקר אומנם מצא קשר בין AS לבין סיכון מוגבר למוות ממחלות לב וכלי דם, אך הוא לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, תוצאותיו מחזקות שורת מחקרים קודמים שמצאו קשר בין מחלות לב וכלי דם לדלקות מפרקים אוטואימוניות בהן דלקת חוליות מקשחת, דלקת מפרקים פסוריאטית ודלקת מפרקים שגרונתית. מחקרים רבים בנושא פורסמו ממש לאחרונה.
מטה אנליזה שבוצעה על ידי חוקרים צרפתיים, ופורסמה באפריל 2015 בכתב העת Seminars in Arthritis and Rheumatism, מצאה על סמך 11 מחקרים קודמים כי הסיכון להתקפי לב גבוה ב-60% בקרב הסובלים מדלקת חוליות מקשחת בהשוואה לבריאים, והסיכון לשבץ מוחי גבוה ב-50%.
מחקר נרחב שפורסם בגיליון מאי 2015 של כתב העת Arthritis & Rheumatology, מצא כי דלקת מפרקים שגרונתית מגדילה פי 2.55 את הסיכון למוות מאירוע לב.
מחקר נוסף שממצאיו הוצגו השנה בכנס ICNC, מצא כי אנשים הסובלים מדלקת מפרקים שגרונתית בסיכון גבוה פי שניים להתקף לב פתאומי ללא סימנים או תסמינים מוקדמים, בהשוואה לאנשים ללא דלקת מפרקים שגרונתית. במסגרת המחקר החוקרים בחנו נוכחות של איסכמיה (הגבלה באספקת הדם) או אוטם המשפיעים על זרימת הדם ללב ב-91 מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית שלא היו להם תסמינים של מחלת לב, באמצעות בדיקת הדמיה עם חומר רדיואקטיבי המכונה ספקט (SPECT). הבדיקה חשפה ממצאים לא תקינים אצל רבע (24%) מהמטופלים המצביעים על איסכמיה או אוטם העלולים להוביל להתקף לב פתאומי, ללא כל סימנים או תסמינים מוקדמים.
מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases בחן כמעט 42,000 אנשים עם דלקת מפרקים שגרונתית, 8,700 מבוגרים נוספים עם פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית וכמעט 82,000 אנשים ללא מחלות דלקתיות כרוניות ומצא סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בסובלים מדלקת מפרקים: במטופלים עם דלקת מפרקים שגרונתית שלא נרשם להם טיפול סיסטמי או ביולוגי הסיכון לסבול מאירוע לב או כלי דם היה גבוה ב-39% ובאלה שנרשם להם טיפול הסיכון היה גבוה ב-58%, וזאת לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם. בנוסף, הסיכון לאירוע לב משמעותי במטופלים עם דלקת מפרקים פסוריאטית שלא קיבלו טיפול תרופתי סיסטמי או ביולוגי היה גבוה ב-24%, בעוד שבקרב מטופלים עם דלקת מפרקים פסוריאטית שקיבלו טיפול הסיכון ירד וכבר לא היה משמעותי מבחינה סטטיסטית. יש לציין כי את הקשר בין הטיפול התרופתי לסיכון למחלות לב באנשים עם מחלות אוטואימוניות כמו דלקת מפרקים קשה לבחון במחקר מסוג זה, מאחר ומצד אחד לטיפול המפחית את הדלקתיות פוטנציאל להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, ומצד שני מטופלים להם נרשם טיפול סיסטמי או ביולוגי הם לרוב כאלה הסובלים ממחלה חמורה יותר ולכן עשויים להימצא בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם מלכתחילה.
"התהליך הדלקתי המפרקי גורם במנגנונים אוטואימונים ואחרים להאצה של תהליך האטרוסקלרוזיס - "טרשת העורקים" - בדפנות כלי הדם, וכך מעלה את הסיכון למחלת לב וכלי דם, המהווה כיום את אחת הסיבות העיקריות לתמותה בקרב חולים עם דלקת מפרקים" מסבירה ד"ר דבי זיסמן, מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי כרמל ומחוז חיפה של שירותי בריאות כללית ומנהלת בקהילת מפרקים ב'כמוני'.
מנגנון נוסף, לדבריה של ד"ר זיסמן, התורם לתחלואה הכפולה בדלקות מפרקים ואירועי לב וכלי הדם הוא הטיפול בסטרואידים העשוי להאיץ כשלעצמו סתימה של כלי דם.
Ann Intern Med. Published online August 11, 2015