חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דיון אתי על מחקרים בתאי גזע
תא גזע נחשב לאחד מאבני הבניין הבסיסיים של הגוף האנושי. תאי גזע הם בעלי חשיבות כי יש להם את היכולת להפוך לסוגי תאים שונים. מדענים עובדים על פיתוח דרכים לשימוש בתאי גזע לתיקון או חידוש רקמות או איברים פגומים. מחקר המבוסס על תאי גזע מציע הבטחה גדולה להבנת המנגנונים הבסיסיים בהתפתחות אנושית, כמו גם מספק תקווה לטיפולים חדשים עבור מחלות כגון סוכרת, פגיעה בחוט השדרה, מחלת פרקינסון ואוטם בשריר הלב
מדע הרפואה עבר כברת דרך ארוכה מאז ימי היפוקרטס. הגילוי של תרופות פלא שנקראו אנטיביוטיקה, אלחוש שחולל מהפכה בתחום ניתוחים, גילוי נוגדנים חד שבטיים לטיפול במחלות שונות ועוד רבים אחרים הם אבני דרך אשר סללו את דרך הרפואה המודרנית הקיימת היום.
יחד עם התקדמות טכנולוגית, מדע הרפואה ממשיך להתקדם. התגלית האחרונה בעלת פוטנציאל מהפכתי היא מקבץ קטן של תאים מיקרוסקופיים, המכונה גם"'תאי גזע". הנושא עולה לאחרונה בתקשורת יותר ויותר לא רק כנושא רפואי, אלא עם דגש פוליטי על העקרונות המוסריים של מחקר בתאי גזע.
עניין רב מעוררים גדול pluripotent stem cells (תאים שיכולים להתפתח לסוגי תאים שונים בגוף), אשר מבודדים מחבל טבור עוברי. תאי גזע אלה גם מפותחים מרקמה עוברית (מעל גיל 8 שבועות של התפתחות). מדענים מאמינים כי מניפולציה של בתנאים שאחראים על התמיינות תאים עשויה לעזור להם ליצור תאים חלופיים ואיברים, אשר בסופו של דבר יכול להציע השתלות איברים לאנשים ללא סיכון של דחייה וללא צורך בתרופות נוגדות דחייה.
פוליטיקה מול מדע
הוויכוח על האתיקה של מחקר בתאי גזע החל כמעט מיד לאחר הגילוי שלהם בשנת 1999, למרות הדיווחים כי תאי גזע אינם יכולים לגדול לתוך אורגניזם שלם. המדענים נרגשים מגילוי תאי גזע בעלי פוטנציאל עצום בתחום "רפואת התחדשות" ולכן חסידי מחקר זה.לעומתם עם זאת, חלקים נרחבים בחברה, במיוחד גורמים נגד ביצוע הפלות, מביעים התנגדות חזקה נגד מחקר בתחום זה. שוחרי חיים רבים מאמינים כי שחלה, זרעון, העובר וילוד הן כל צורות החיים האנושיים, הם בבירור יצורים חיים ומכילים DNA אנושי. הם מאמינים כי העובר הוא יצור אנושי עם נשמה ולכן משווים את פעולת הוצאת תאי גזע מעובר לרצח. כדי להישאר עם האידיאולוגיה הזאת, ממשלות רבות ב2000 - 2001 החלו בניסוח הצעות והנחיות במאמץ לשלוט במחקר המבוסס על תאי גזע ובטיפול ברקמות עובריים. CIHR (המכון הקנדי למדעי בריאות) ניסח בשנת 2001 רשימה של המלצות על מחקר תאי גזע.
הנשיא בוש הודיע, ב -9 באוגוסט 2001, כי קרנות פדרליים יהיו זמינים עבור תאי גזע עובריים (hESC) שקיימים כבר, ולא על עוברי אדם שיש צורך לפתח אותם. פסיקה של בוש עיכבה התקדמות של מחקר בנושא תאי גזע. למרות פסק דין זה, אנשי האתיקה הרפואית המשיכו לטעות לטובת מחקר תאי גזע כי תאי גזע מסוגלים לגדול לאדם שלם לכל היותר לאיבר בגודל של פיתה.
לאחרונה, הנשיא אובמה, ב -9 במרץ 2009, ביטל פסק דין של הנשיא בוש ואישר שמימון פדרלי בארה"ב יאפשר מחקר בתאי גזע עובריים. על ידי הסרת ההגבלות על מחקר תאי גזע עובריים, הוא מקווה לתדלק את ההתקדמות של חוקרים אמריקנים לתוך טיפולים מבטיחים באמצעות תאי גזע.
עתיד של מחקר בתאי גזע
עם ההקלות שהביאה המדיניות ממשלת אובמה, זה נראה כאילו ארה"ב עשויה להאיץ את מחקר תאי הגזע שלו ולתת למדינות אחרות בעולם אתגר חזק כדי להמשיך במחקר שלהם לקידום טיפולים בתא גזע.
כדי להקל על דילמה מוסרית לגבי תאי גזע עובריים, המדענים משתמשים גם בתאי גזע בוגרים. תאים אלה לקוחים מדם או איברים של מבוגרים בריאים ולאחרונה הפגינו כושר הסתגלות לא צפויה בניסויים במעבדה. אבל תאים אלה הם בעלי יעילות שולית עבור המדע ולא מראים את אותה ההבטחה כמו אלה שמלוקטים מן העוברים.
הדילמה המוסרית של מחקר תאי גזע צפויה להמשיך. המתנגדים אומרים כי הרס העובר לא בסדר, אבל תומכי המחקר מעלים שאלה "האם העובר שיהרסב במרפאת פוריות ולא בצלחת פטרי מוסרית יותר עבור ילד הסובל מסוכרת נעורים או אדם שלא יכול ללכת עקב פגיעה בחוט השדרה.
ללא קשר למה שלכל אחד מהצדדים יש לומר, לתאי גזע ללא ספק יש הבטחה עצומה לטובת האנושות בלהציל חיים, לרפא או לטפל במחלות. זה יוצר צו מוסרי חזק מאוד כדי לחקור את הפוטנציאל שלהם. השאלה הגדולה שעדיין נותרת היא באיזו מידה מחקר יחשוף את הפוטנציאל המלא של תאי גזע.
תרגום ועריכה: אנה רייזמן