מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דיאטת יו-יו מזיקה ללב
מחקר: עליה במשקל לאחר הרזיה באמצעות דיאטה מגבירה את הסיכון למחלות לב בקרב נשים מבוגרות
הרמות של הכולסטרול, לחץ הדם, השומנים והסוכרים בדם משתפרות עם הירידה במשקל, אך עם העלייה במשקל - גם אם עולים בחזרה רק חלק מהמשקל שירד - המדדים חוזרים לרמות שהיו לפני הדיאטה, ובחלק המקרים אף לרמות גבוהות יותר. כך מצאו חוקרים מאוניברסיטת Wake Forest.
ידוע כי רבים מהאנשים שמצליחים לרדת במשקל מעלים לאחר הדיאטה לפחות חלק מהמשקל חזרה, לפעמים אפילו יותר ממה שהורידו.
במחקר קודם שערכו אותם החוקרים בנשים מבוגרות שרזו 12% ממשקלן, הם מצאו שבעוד שבהרזיה הנשים איבדו גם רקמת שומן וגם רקמת שריר, הן נטו לעלות את המשקל חזרה כשומן ולא רקמת שריר. כך שבעצם הרכב הגוף של חלק מהנשים היה גרוע יותר מאשר מצבו לפני הירידה במשקל.
המחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת Journal of Gerontology: Medical Sciences, נערך בקרב יותר מ-80 נשים לאחר גיל המעבר, בעלות עודף משקל או שמנות, שהשתתפו בתוכנית הרזיה שנמשכה 5 חודשים. החוקרים המשיכו לעקוב אחר הנשים במשך שנה מסיום התוכנית.
במהלך תוכנית ההרזיה הנשים איבדו בממוצע כמעט 11.5 ק"ג ממשקלן. לאחר שנה החוקרים חילקו את הנבדקות לשתי קבוצות: כאלה שהשמינו חזרה לפחות 1.5 ק"ג וכאלה שלא עלו במשקל לאחר הדיאטה. נמצא כי שני שליש מהנשים השמינו חזרה לפחות 1.5 ק"ג וכי בממוצע נשים אלה עלו 70% מהמשקל שהן ירדו.
החוקרים הופתעו לגלות שבקבוצת הנשים שהשמינו, למרות שהן לא חזרו למשקלן המקורי לפני הדיאטה, גורמי הסיכון הגיעו לאותם ערכים שהיו לפני הדיאטה, וחלקם אף הגיעו לרמות גבוהות מעט יותר ממה שהיו במקור. לעומת זאת, נשים שהצליחו לשמור על משקלן לאחר שנה, הצליחו לשמר את רוב ההטבות בגורמי הסיכון.
המחקר מדגיש את החשיבות של ירידה הדרגתית במשקל, שינויי אורח חיים קבועים וקביעת יעדים שניתן לעמוד בהם.
Journal of Gerontology: Online Dec. 13, 2012, Medical Sciences, online
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה