השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דיאטת הלעיסות: ספירת ביסים תורמת לירידה במשקל
חוקרים אמריקאים מצאו כי הפחתה בכמות הנגיסות במזון תורמת לירידה במשקל גם מבלי לשנות את ההרכב הקלורי של המזונות בתפריט
מנסים להפחית במשקל ועדיין סופרים קלוריות? הגיע הזמן שתפסיקו. לא רק שזה פאסה, וכיום ידוע שמקור הקלוריות חשוב הרבה יותר מאשר מספרן – עכשיו יש גם טכניקה חדשה להרזיה: סופרים ביסים. מתברר שמודעות לכמות הביסים שלועסים עוזרת לרוצים לרזות לאכול פחות, וכתוצאה מכך – לרזות. כמה פשוט, ככה קל.
לפי נתוני מחקר חדש שנערך באוניברסיטה הצעירה של ברמינגהם (BYU) במדינת יוטה שבארצות הברית, מי שספרו ביסים למשך חמישה שבועות, השילו עד 2 ק"ג ממשקלם. המשתתפים במחקר ספרו את הביסים שהם לועסים במהלך היום כולו, למשך שבוע, והתחייבו להפחית 20-30% מכמות הנגיסות בשבוע.
במחקר השתתפו 61 גברים ונשים בגילי 18 עד 65 עם עודף משקל או השמנת יתר (כשמדד השמנה BMI היה 25 יחידות ומעלה) שהתבקשו לספור את מספר הפעמים שהם מכניסים מזון לפה או לוגמים שתייה שאינה מים. כך מדי יום. בסופו של כל יום המשתתפים בתכנית סמסו או שלחו את תוצאות ספירת הביסים באימייל לחוקרים. מתוכם, רק 41 משתתפים עמדו במשימה (67.2%), ואף ראו תוצאות מבטיחות. בחלוף חמשת השבועות, הנבדקים השילו ממשקלם בממוצע 1.56 קילו לנבדק - מה שהתבטא בירידה של 0.52 יחידות בממוצע במדד ההשמנה. הפחתה של 30% במספר הביסים, במקום של 20% - לא השפיעה באופן משמעותי על הממצאים.
המחקר מתפרסם בגיליון נובמבר 2015 של כתב העת Advances in Obesity, Weight Management & Control.
סופרים לעיסות
"המחקר מאשש את מה שכבר ידענו: ספירת הביסים מובילה לצריכה של פחות מזון ולאו דווקא מזון בעל ערך קלורי נמוך יותר. לא הדרכנו אנשים להרעיב את עצמם, אלא רק לאכול פחות מכפי שהם מרשים לעצמם", הסביר ד"ר ג'ושוע ווסט, מומחה למדעי הבריאות מאוניברסיטת ברמינגהם הצעירה שהוביל את המחקר, והוסיף: "אנשים שנמצאים במשקל יתר צריכים למעשה להיות מרוכזים יותר בכמויות שהם אוכלים ופחות באיכות המזון".
מי שעמדו בהתחייבותם לספור ביסים ראו תוצאות כעבור שבוע בלבד, וזאת מבלי ששינו דבר בתזונתם. "בהתחשב במשכו הקצר של המחקר, אנחנו מעודדים מהתוצאות שהושגו, כלומר מהירידה במשקל של כל אחד ואחת מהמשתתפים ששרדו עד הסוף. עכשיו נשאר להמשיך ולעקוב אחר המשתתפים, כדי לראות האם יתמידו בהרגלים החדשים גם לאחר סיום תכנית המחקר ואם ימשיכו לרזות", אומר ווסט.
בהמשך, הצליחו חוקרים מהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטה לפתח אלגוריתם ש"יספור" לעיסות עבור המעוניינים בכך. מפתחי האלגוריתם הקימו חברת סטרטאפ שתפתח אפליקציה המאפשר שימוש באמצעות טלפון חכם או שעון יד חכם.
ד"ר ווסט וצוותו מאמינים שהטכניקה הזו ישימה ואפשרית, ועשויה להוות פתרון קל, נוח ויעיל עבור 70% מאוכלוסיית ארצות הברית שלוקה בעודף משקל. "התרגלנו לאכול הרבה יותר קלוריות לעומת הדור הקודם או שני דורות קודמים, ואנחנו הרבה פחות בתנועה לעומת הדורות הקודמים. הבשורה של המחקר שלנו היא שלא צריך להפחית במידה משמעותית וקיצונית את כמות הקלוריות כדי לרזות, ואפילו הפחתה של 20% בכמות המזון שנכנס לפה – יעילה ומייצרת הבדל".
Hall et al., Advances in Obesity, Weight Management & Control
ד"ר דינה ראלט PhD
אינספור משתנים ישפיעו עלינו ולכן אני תמיד ממליצה לבחור להרזיה בדרך שמתאימה לנו ושנוכל לעשות אותה הרבה שנים... אז עיצה גורפת - לבחור מה שמתאים לנו.
זה לא מפליא שספירת הביסים תעזור בהרזייה שכן הספירה מובילה למודעות אכילה כל הזמן, אבל בפועל קשה לצפות שנמשיך המון זמן עם ספירה שכזאת ולכן לדעתי היא לא דרך ראויה למעקב.
emily1
אני מבולבלת לגמרי, כל שני וחמישי יוצא מחקר חדש המזים את קודמו! אני למודת דיאטות, ותמיד ידעתי ולמדתי שאם לועסים היטב והרבה את המזון, כך זה יותר מסייע להורדה במשקל. מה נכון? ד"ר דינה ריאלט, אשמח לתשובה ממך! (גם תשובות נוספות ממביני דבר יתקבלו בברכה...) תודה.