סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
חוקרים: דיאטות צום מעלות את הסיכון לסוכרת
שמעתם על דיאטת 5:2? התנסיתם בדיאטת צום לסירוגין? חוקרים מברזיל מצאו כי דיאטות צום להורדה במשקל עלולות לשבש את הפרשת הורמון האינסולין ולהעלות את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2
בשנים האחרונות עם העלייה במודעות לצורך להפחית במשקל העודף, לצד התרופות להורדה במשקל עולה גם הפופולאריות של דיאטות שונות ובכללן דיאטות 'צום לסירוגין' (IF diets, קיצור של Intermittent Fasting diets) המבוססות על שינויים קצרי טווח בהרגלי האכילה וכוללות צום לסירוגין כאמצעי להפחתה במשקל.
בקבוצת דיאטות זו מוכרות בין השאר 'דיאטת 5:2' שבה ניתן לאכול כרגיל במשך חמישה ימים ואחריהם מוגבלת צריכת הקלוריות למשך יומיים ל-600-500 קלוריות ליום בלבד; 'דיאטת 8:16' שבה ניתן לאכול כרגיל במשך 8 שעות, ובהמשך צמים למשך 16 שעות – וזאת למשך יומיים בכל שבוע; ודיאטת ADF (קיצור של Alternate-Day Fasting) שבה צמים לסירוגין – יום כן ויום לא. בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים ששיבחו דיאטות אלה, והן קנו להן מאמינים רבים, בכללם תזונאים שונים ומפתחי גוף.
דיאטות הצום לסירוגין פרצו אל חיינו לאחר שהתברר בעבודות שונות כי ההנחה ולפיה יש לאכול כמויות קטנות של מזון במשך היום כדי לשמור על משקל תקין – אינה בהכרח מבוססת. מחקרים שונים מצאו כי צום לסירוגין משפר את תפקוד הגוף, מסייע להתמודדות עם אסתמה, אלרגיות, הפרעות בקצב הלב, רמות שומנים גבוהות בדם ועוד. אולם מחקר חדש מברזיל מצנן את החגיגה סביבן, כשמצא כי בחירה בדיאטות אלה טומנת בחובה סיכון לפתח סוכרת סוג 2.
היפראינסולינמיה ורדיקלים חופשיים
החוקרים מאוניברסיטת סאן פאולו בחנו את השפעותיה של דיאטה המבוססת על צום לסירוגין על חולדות מעבדה ממין נקבה שמשקלן המקורי היה תקין, במשך שלושה חודשים. במחקר זה קיבלו החולדות מזון מדי יומיים, לסירוגין, והתברר כי למרות שצריכת המזון והקלוריות ירדה כתוצאה מהדיאטה, ובעקבותיה גם איבדו החולדות ממשקלן, הרי שכמות תאי השומן בגופן דווקא עלתה והירידה הייתה בעיקר ברקמות שריר.
מעבר לכך, תאי הלבלב שמשחררים את הורמון האינסולין נפגעו כתוצאה מהדיאטה, והעלו את רמות הרדיקלים החופשיים הגוף – באופן שהאיץ תהליכי הזדקנות והעלה את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים ופגיעות באיברי גוף שונים.
עוד נמצא כי חולדות שהותאמה להן דיאטה זו פיתחו 'היפראינסולינמיה' – דהיינו עלייה בהפרשה של הורמון האינסולין מהלבלב, וזאת לצד התפתחות עמידות לאינסולין שהתבטאה בשיבושים בפעילות הזירחון של חלבונים מסוג AKT בתאים ברקמות של איברים פריפריים כגון הכבד, וכך למעשה הופר האיזון ברמות הסוכר בדם של החולדות, והן היו מצויות בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 כתוצאה מהדיאטה וכן בסיכון לפתח סיבוכים של סוכרת.
בראיון לתקשורת אמרה החוקרת הראשית ד"ר אנה בונסה (Bonassa) כי "זהו המחקר הראשון שמראה כי למרות ירידה במשקל, דיאטות צום לסירוגין עלולות לפגוע בלבלב ומשפיעות על תפקוד הורמון האינסולין אצל אנשים בריאים, מה שעלול להוביל לסוכרת ולסיבוכים רפואיים חמורים". לדבריה, "יש לקחת בחשבון שאנשים עם עודף משקל והשמנה שמתחילים בדיאטת צום עלולים מראש להיות במצב של עמידות לאינסולין, ולמרות ירידה מהירה במשקל, לטווח הרחוק חושפים את עצמם לסיכונים משמעותיים לבריאות, ובראשם סוכרת סוג 2".
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם החודש בכנס של החברה האירופית לאנדוקרינולוגיה (ESE) בברצלונה מתכננים להמשיך ולבחון לעומק באילו מנגנונים פיזיולוגיים משפיעה דיאטת צום לרעה על תפקוד הלבלב ותפקוד הורמון האינסולין. החוקרים מציינים כי על רקע הסיכונים שהתגלו, יש לבחון היטב האם לפתוח בדיאטת צום כאמצעי להורדה במשקל.
ממצאים שנויים במחלוקת
סוכרת סוג 2 מהווה בשנים האחרונות אפידמיה, שנקשרה בעבודות רבות לתזונה לקויה ואורח חיים לא בריא הכולל מיעוט פעילות גופנית, והיא כשלעצמה מעלה את הסיכון להשמנת יתר. כאמור, סוכרת המאופיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם עלולה לגרור סיבוכים רפואיים רבים, לרבות מחלות לב וכלי דם, מחלות כליה, קרישיות יתר ופגיעה בראייה.
המחקר אומנם נערך בחולדות, אך ממצאיו משיקים לכמה עבודות נוספות שהראו כי דיאטות צום לטווח קצר מסוכנות לבריאות ועלולות להאיץ את ייצורם של 'רדיקלים חופשיים' שעלולים להזיק לגוף, וכן מחקרים קודמים שהצביעו על השפעות של צום על הלבלב, הן על תפקוד תאי איים בלבלב (Islet cells) והן על הפרשת אינסולין מהלבלב.
עם זאת, ההשפעות של דיאטות צום לסירוגין על הגוף עדיין שנויות במחלוקת על רקע מחקרים אחרים שמצביעים דווקא על תמונה הפוכה, אשר מצאו כי דיאטות אלה מובילות לירידה בייצור 'רדיקלים חופשיים' באופן שדווקא מגן על תאי הגוף מתהליכי הזדקנות. כך, למשל, מחקר אמריקאי שנערך על ידי צוות מאוניברסיטאות הרווארד ודיוק, שפורסם בדצמבר 2017 בכתב העת Cell Metabolism, העלה כי דיאטות צום לסירוגין משפיעות לטובה על המיטוכונדריה – האברונים שאחראים על ייצור האנרגיה בתא, וכך עשויות דווקא להאריך חיים. באופן דומה, חוקרים אמריקאים מאוניברסיטאות דרום קליפורניה וטקסס בשיתוף חוקרים מבריטניה ואיטליה דיווחו ביולי 2015 בכתב העת Cell Metabolism על ממצאי עבודה שהעלתה כי דיאטות צום לסירוגין עשויות לשפר את התפקוד הקוגניטיבי ולמנוע סרטן – על סמך מחקר בעכברים.
European Society of Endocrinology, Abstract, DOI: 10.1530/endoabs.56.P519
מאשה
מסכימה עם ד"ר ראלט שניסויים בחולדות אינם מעידים על בני אדם. הפער בתוצאות בין ניסויים בבעלי חיים לבין ניסויים קליניים הוא למעלה מתשעים אחוז. מחקרים סטטיסטיים שנעשו על קבוצות אוכלוסייה אנושית מעידים על תועלת הצום-לסירוגין לבני אדם. ניתן למצוא מחקרים על מוסלמים שצמים בתקופת הרמדאן, מורמונים שצמים למשך 24 שעות אחת לחודש, ועוד.
ד"ר דינה ראלט PhD
הצום מעודד צמיחת תאי גזע וחזרה לנעורים...
ד"ר דינה ראלט PhD
לא הייתי ממהרת להשליך מסקנות מניסוי החולדות עלינו. בצומות לסירוגין חשובה גם ההתנהלות בזמני האכילה ואם שומרים על התנהלות בריאה, הצום החלקי מקדם בריאות כולל איזון סוכרת2 והיכולת לוותר על הצורך בתרופות. אצלי ואצל חברים סוכרתיים זה קרה בפועל!
ד"ר דינה ראלט PhD
מחקרים המראים את תרומתו של רעב לבריאות