טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דיאטה לטיפול בעייפות
מחקר קטן מצא שדיאטה צמחונית דלת שומן עוזרת להפחית מתחושת העייפות ממנה סובלים אנשים עם טרשת נפוצה
אנשים עם טרשת נפוצה שהצליחו להתמיד לאורך שנה שלמה בדיאטה המבוססת על הצומח ודלה מאוד בשומנים רוויים, חשו פחות עייפות הקשורה למחלה בתום השנה בהשוואה לתחילתה ובהשוואה לקבוצת ביקורת של אנשים עם טרשת נפוצה שלא שינו את תזונתם. עם זאת, הדיאטה לא השפיעה על תסמינים נוספים או על התקדמות המחלה. כך עולה ממחקר חדש.
המחקר, שממצאיו הוצגו בכנס השנתי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה, הוא הראשון לבחון את השפעתה של דיאטת דלת שומן על מחלת הטרשת הנפוצה באמצעות מחקר קליני מבוקר.
במחקר חוקרים מאוניברסיטת אורגון לבריאות ומדע בחנו את השפעתה של דיאטת מקדוגל, שפותחה על-ידי ד"ר ג'ון מקדוגל. הדיאטה, המבוססת חלקית על דיאטה שנקראה "MS-fighting diet" שפיתח ד"ר רוי סוואנק בשנות ה-40 וה-50, מכוונת לצריכה מעטה מאוד של שומן רווי, מתמקדת באכילת עמילנים, פירות וירקות ואיננה כוללת בשר, דגים או מוצרי חלב.
המחקר החל ב-2008, ובחן את השפעת הדיאטה על אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי - הצורה השכיחה ביותר של המחלה. במשך שנה, החוקרים עקבו אחר שתי קבוצות – קבוצה בה הנחקרים התמידו בדיאטת מקדוגל וקבוצת ביקורת של נחקרים שלא עשו דיאטה. המחקר מדד מגוון של סימפטומים וגורמים אפשריים היכולים להשפיע על מחלת הטרשת הנפוצה או להעיד על התקדמותה כגון מספר ונפח הנגעים במוח, קצב ההתקפים, התקדמות הפגיעה הנוירולוגית, משקל הגוף ורמות הכולסטרול.
החוקרים לא מצאו הבדלים בין הקבוצה שהתמידה בדיאטה לקבוצת הביקורת בכמות ונפח הנגעים, קצב ההתקפים או החמרה במצב הנוירולוגי. האנשים שהתמידו בדיאטה איבדו כמות נכבדת ממשקלם והייתה להם רמת כולסטרול נמוכה יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת.
הממצא החשוב ביותר של החוקרים הוא שחל שיפור משמעותי בתחושת העייפות בקרב הנחקרים בקבוצת הדיאטה. אלה שהתמידו בדיאטה דיווחו גם על שיפור באיכות חייהם ומצב רוחם.
עייפות היא אחד הסימפטומים השכיחים ביותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. 76%-92% מהאנשים עם טרשת נפוצה מדווחים על עייפות ורבים מחשיבים את העייפות כאחד הסימפטומים המגבילים ביותר. לעייפות יש השפעה על איכות החיים ועל היכולת לעבוד ולתפקד כרגיל.
יש לדעת שמספר הנבדקים במחקר היה נמוך יחסית: בסוף תקופת המעקב היו רק 22 אנשים שהתמידו בדיאטה ו-27 אנשים בקבוצת הביקורת. כעת יש לבצע מחקרים נוספים במדגמים גדולים יותר שיבחנו אם דיאטה נכונה יכולה לעזור בשיפור סימפטום העייפות באנשים עם טרשת נפוצה.
חשוב לציין כי כל שינוי בהתנהגות הבריאות – כגון נטילת ויטמינים ותוספים אחרים, פניה לטיפולים משלימים וגם שינויים משמעותיים בתזונה – מומלץ שייערך ביידוע וליווי של הנוירולוג המטפל.
ערן ברקוביץ
תודה על השיתוף יוליאמי. נשמח להתעדכן גם לאורך זמן כיצד הדיאטה החדשה משפיעה עלייך. בינתיים, האם תוכלי להגיד אם את לא מרגישה שחסרים לך דברים או שאת מונעת מעצמך מאכלים - עד כמה קשה המעבר לדיאטה הזו?
yuliami
שלום חברים. אני כבר כמה שבועות (3-4) עברתי לדיאטה צימחונית. אני אוכלת פירות, ירקות ודגים (אנו צריכים ויטמין B12 כך שדגים זה מקור טוב וגם דל שומן). התחלתי גם לקחת אומגה 3. ההבדל הוא עצום. אני מרגישה מצוין - קלילות בבטן, אנרגתית ומצב הרוח השתפר מאוד לטובה. קראתי על זה באתר - Overcoming Maltiple Sclerosis
http://www.overcomingmultiplesclerosis.org/Recovery-Program/Diet
ד"ר דינה ראלט PhD
ראו את המחקר שהתפרסם על שילוב עלי תרד ותפוח עץ ותרומתם לבריאות.
הם אמנם הדגישו את בריאות הלב, אבל זה טוב לכל מערכות הגוף...לדעתי ניטריק אוקסיד תמיד שווה ניסוי, וגם טעים.
ערן ברקוביץ
תודה על העדכון, אכן חשוב שכל דבר יהיה במידה ומאוזן. מקווה שתגובתך תעזור לאחרים להימנע מניסיונות כאלו.
תרגיש טוב במהרה
שרות פנצטה
הטעם רע מאוד אבל אפשר לשתות כשיש מטרה. כבר שתיתי גרועים מאלה, כמו עשב שעורה נקי בטעם זוועת עולם
שרות פנצטה
יום ראשון של שתית מיץ טבעית היה נהדר!!!
יום שני. שתיתי ליטר וחצי (התמונות של שלושת הכוסות). ביום השלישי כבר לא עשה לי טוב. נמדד לי לחץ דם 90 וקצת על 65 בערך ודופק 100 וקצת יותר במצב מנוחה. סיוון מהפיזיו שאלה אותי מיד כשהגעתי אם אני מרגיש טוב כי אני בצבע הקיר... בדקה ואמרה שכנראה אני מיובש. חשבתי שלא צריך נוזלים כי אני שותה הרבה מיץ ירקות.
עוד בדקתי אחרי זה והבנתי שזה לא טוב ממש לשתות כל כך הרבה:
ההמלצה: צריכה של כ4,700- מ"ג אשלגן ביום, שמקורו בעיקר פירות וירקות. מחקרים גילו קשר ישיר בין צריכת אשלגן גבוהה לירידה בלחץ הדם. אבל זהירות: חשוב לזכור כי צריכה גבוהה של אשלגן, בעיקר מתוספי תזונה, עלולה ליצור עודף אשלגן בגוף (היפרקלמיה) - מצב שיכול לגרום להפרעות בקצב הלב. אנשים מבוגרים הנוטלים תרופות המעלות את רמת האשלגן (כמו קבוצת ACEI או ARB, או משתנים) ואנשים הסובלים מאי ספיקה כלייתית נמצאים בסיכון גדול במיוחד להיפרקלמיה. לכן, יש להיוועץ עם רופא ודיאטנית לפני נטילת התוספים.
מזונות עשירים באשלגן: ירקות - ארטישוק, בטטה, גזר, כרוב, כרובית, כוסברה, נבטי חיטה, סלק, פול, פטרוזיליה, פטריות, קולורבי, נענע, שמיר, שום, תפוחי אדמה, תרד. פירות - אבוקדו, אנונה, בננה, גויאבה, מלון, מנגו, ענבים, קיווי, שסק, תמרים, תאנים, פירות יבשים, מיצי פירות.
יש המלצה אחרת? נראה שהגזמתי...
ערן ברקוביץ
שלום פנצטה. ואיך הטעם?
נשמח להתעדכן כמה זמן אתה עם הדיאטה הזו ולגלות דרכך כיצד היא משפיעה לאורך זמן
תודה על התמונה, אני מצרף קישור נוח:
https://www.dropbox.com/s/qqsseupnbgtntrx/%D7%9C%D7%9B%D7%99%D7%93%D7%94.JPG
שרות פנצטה
ממש נכון!!
תראו מה עשיתי אתמול וכתבתי כבר בערב!!!
https://www.dropbox.com/s/qqsseupnbgtntrx/%D7%9C%D7%9B%D7%99%D7%93%D7%94.JPG