מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דום לב פתאומי: אולי לא לגמרי פתאומי
מחקר: יותר ממחצית האנשים שעברו דום לב פנו לרופא משפחה או לבית חולים בשבועיים שקדמו לאירוע הלב
דום לב ((Sudden Cardiac Arrest מהווה הפרעת קצב לב חמורה, שבמהלכה חל שיבוש פתאומי בפעילות הלב, עם הפסקה בנשימה ובזרימת הדם למוח, וללא טיפול תוך דקות בודדות – המוח עלול להינזק באופן בלתי הפיך.
דום לב מוכר כאירוע בלתי צפוי שמתרחש בפתאומיות, אך מחקר חדש מעלה את האפשרות שמקרים של דום לב אינם בהכרח לגמרי פתאומיים: רוב המטופלים פנו לרופא משפחה או הגיעו לבית חולים בשבועיים לפני שהוא התרחש.
החוקרים מאוניברסיטת קופנהגן התבססו על נתונים של כמעט 29,000 מקרי דום לב שהתרחשו מחוץ לכותלי בית חולים בשנים 2001 עד 2014 ובחנו את האינטראקציות של מטופלים עם רופאי משפחה ובתי חולים בשנה שקדמה לאירוע. כל נבדק שעבר דום לב הושווה ל-9 אנשים מהאוכלוסייה הכללית באותו מין וגיל.
הם מצאו כי 57.8% מהאנשים שעברו דום לב יצרו קשר עם רופא או בית חולים בשבועיים שלפני האירוע. יצירת קשר עם הרופא – פנים אל פנים או בטלפון – עמדה על 54% בשבועיים שלפני אירוע הלב. במהלך אותה תקופה באוכלוסייה הכללית רק 14% יצרו קשר עם רופא.
במהלך השנה שקדמה לאירוע הלב, הביקורים של מטופלים בבתי חולים עלו בהדרגה מ-3.5% בשבוע שנה לפני כן לשיעור שבועי של 6.8% בשבועיים שלפני האירוע. לעומת זאת, באוכלוסייה הכללית רק 2% הגיעו לבית חולים באותו זמן.
החוקרים, שהציגו את ממצאיהם בכנס השנתי של החברה האירופאית לקרדיולוגיה מסבירים כי לא היו להם את הנתונים שמאפשרים לזהות סימני אזהרה מסוימים לדום לב. כעת נדרשים מחקרים נוספים שינסו לאתר תסמינים ספציפיים שיוכלו לסייע בזיהוי אנשים בסיכון לדום לב בניסיון למנוע את האירוע.
זהו אינו המחקר הראשון שמעלה את האפשרות שקיימים סימנים מקדימים לדום לב. במחקר שנערך בקרב 567 גברים והוצג בכנס איגוד הלב האמריקאי בנובמבר 2013 התגלה כי אצל 53% מהגברים הופיעו סימני אזהרה בארבעת השבועות שלפני האירוע. בקרב אלה שחוו תסמינים, 56% חוו כאבים בחזה, 13% סבלו מקוצר נשימה ו-4% חוו סחרחורות, התעלפויות או תחושה של דפיקות לב חזקות. אצל 10% נוספים הופיעו תסמינים דמויי שפעת בארבעת השבועות שקדמו לאירוע. 79% מהתסמינים הופיעו בין שעה עד ארבעה שבועות לפני דום הלב. סימנים שהופיעו מיד לפני האירוע היו פחות נפוצים.
בישראל ההערכות כי כ-8,000 איש מתים בכל שנה מדום לב, ולפי נתוני מד"א, כ-10,000 ישראלים עוברים אירועי דום לב פתאומי בכל שנה מחוץ לבתי חולים.
הכנס השנתי של החברה האירופאית לקרדיולוגיה 28 אוגוסט 2020