מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מושתלים

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אביתר נשר
מנהל מחלקת השתלות, בית חולים "בילינסון", מרכז רפואי "רבין" תחומי מומחיות: מומחה בכירורגיה כללית כירורגיה אונקולוגית של הכבד השתלות כבד, לבלב, כליה ומעי לימודים: לימודי רפואה בטכניון מקום התמחות: התמחות בכירורגיה כללית בבית החולים איכילוב התמחות על בהשתלות איברים בבית חולים ג'קסון ממוריאל מיאמי פלורידה השתלמויות: השתלמויות בהשתלות כבד מהחי בקנדה, תורכיה וקוריאה חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: החברה הישראלית להשתלות שטחי התעניינות מיוחדים: השתלות כבד, השתלות מעי, ניסיון קליני קודם: כירורג בכיר בכירורגיה כללית עיסוק במחקר: פיתוח מכשור רפואי כירורגי לניתוחים בכירורגיה כללית
ד
ד"ר רותי רחמימוב
מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה . עוסקת שנים רבות בתחום הנפרולוגיה של השתלות , הכולל את ההכנה להשתלה של מועמדים להשתלה ותורמי כליה וכן את המעקב אחר מושתלי כליה מנהלת היחידה להשתלות כליה במערך לנפרולוגיה בבית החולים בילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/nephrology-and-hypertension/Pages/dr_r_rahamimov.aspx
ד
ד"ר אסנת שטרייכמן
רופאה מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה. רופאה בכירה, המערך למחלות ריאה ולאלרגיה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' ג'יי לביא
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. הוא בוגר בהצטיינות של הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, התמחה בניתוחי לב וחזה במרכז הרפואי שיבא ובתחום השתלות הלב והלב המלאכותי במרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב. בשנת 1991 הקים פרופ' לביא את היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא ומאז משמש כמנהלה. היחידה הינה הפעילה ביותר מסוגה בישראל ועד כה בוצעו במסגרתה כ-300 ניתוחי השתלת לב. בשנת 1994 השתיל פרופ' לביא לראשונה בישראל לב מלאכותי כגשר להשתלת לב ומאז הושתלו ביחידה בראשותו למעלה מ-150 חולים במגוון חלופות לב מכניות, הן כגשר להשתלת לב והן כתחליף קבוע להשתלה. בשנת 2001 בצע פרופ' לביא השתלה ראשונה מסוגה בעולם של חלופה מכנית חדשנית ללב, לאחר שהיה שותף לצוות הפתוח שלה במסגרת התמחותו במרכז השתלות הלב בפיטסבורג. פרופ' לביא הינו פרופסור מן המניין בחוג לכירורגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. פרסם למעלה מ-100 מאמרים בספרות הרפואית, פרקים בספרים בתחום ניתוחי הלב, השתלות הלב והאתיקה של השתלות אי
ד
ד"ר רוני ברוך
מומחה לרפואה פנימית נפרולוגיה והשתלות כליה . נפרולוג מערך השתלות אברים של בח איכילוב . אחראי על הכנת החולים לפני ההשתלה והמעקב לאחר השתלת כליה .או כליה לבלב .(גם השתלות מתורם קדוורי וגם השתלות מתורם חי ) ..במרפאת ההשתלות נמצאים במעקב כאלף חולים שעברו השתלת אברים. ונצבר נסיון רב בתחום הרפואי המורכב והיחודי למושתלי אברים.
ד
ד"ר אסף יששכר
מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית
ד
ד"ר נטע לב
רופאה בכירה במכון הנפרולוגי בבית חולים "השרון". בוגרת בית הספר לרפואה באוניברסטיה העברית. מומחית ברפואה פנימית ובנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי רבין. תחומי עיסוק - אי ספיקת כליות, טיפול בהמודיאליזה ודיאליזה פריטונאלית, יתר לחץ דם, השתלות כליה.
יעל חריף
יעל חריף
מתאמת מרפאת מושתלי כבד בבית החולים בילנסון

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימושתליםחדשותעלייה בהסכמות לתרומת איברים; עלייה קלה בממתינים להשתלות

עלייה בהסכמות לתרומת איברים; עלייה קלה בממתינים להשתלות

דו"ח המרכז הלאומי להשתלות לשנת 2017 מצביע על שיא בשיעור הישראלים המסכימים לתרום איברים, ולצדו עלייה בממתינים, בעיקר להשתלות ריאה ולב


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דו"ח המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות המסכם את שנת 2017 שמתפרסם היום (ב') מצביע על המשך מגמת העלייה בהסכמות לתרום איברים בישראל. שיעור ההסכמות הגיע בשנה החולפת לשיא חדש: 62% ממשפחות נפטרים שנקבע להם מוות מוחי נתנו את הסכמתם לתרום את איברי יקיריהם – עלייה ביחס לנתון שנרשם בשנת 2016 (61% הסכמות) ולאחר שנים שבהן שיעור ההסכמה עמד בישראל על 50% בלבד.

 

ככלל, מתוך 156 פניות למשפחות שיקירם נפטר במוות מוחי – נתון המצביע אף הוא על עלייה ביחס לשנה שעברה (140 פניות), 96 הסכימו לתרום את איברי יקיריהם. הזינוק הגדול בהסכמות נרשם כבר בשנת 2015 עם 60% הסכמה לתרום איברים מתוך 129 משפחות, ובשנים שקודם לכן עמדו שיעורי ההסכמות על 47% עד 56% בלבד.

 

בשנת 2017 דווח על פעילות שיא בתחום ההשתלות בישראל - 520 השתלות מתורמים חיים ותורמים מתים, עלייה של 3% בהשוואה לשנת 2016 (504 השתלות) ועלייה של 20% ביחס לנתוני 2015 (433 השתלות).

 

זינוק בהשתלות כליה

 

285 ניתוחי השתלות של איברים שונים מתורמים מתים בוצעו ב-2017 – עלייה של 4% בהשוואה לשנה קודמת, מתוכם דווח על שיא יוצא דופן בהשתלות כליה137 השתלות כליה מתורמים מתים – עלייה משמעותית של 15% בהשוואה לנתון שדווח בשנה שעברה (119 השתלות) – בהן 128 השתלות כליה ו-9 השתלות משולבות של כליה ולבלב. השתלת לבלב מהווה כיום טיפול לחולים קשים עם סוכרת סוג 1אולם מבוצעת רק במקרים חריגים עקב מיעוט זמינותם של איברים להשתלה ופתרונות טכנולוגיים שהולכים ומשתכללים בדרך לפיתוח לבלב מלאכותי.

 

כמו כן, ב-2017 בוצעו 65 השתלות כבד מלאות ושתי השתלות של אונות כבד – ירידה של 12% בהשוואה ל-2016 (76 השתלות כבד), 8 השתלות משולבות של כבד וכליה, 18 השתלות לב – ירידה קלה ביחס לשנה קודמת (21). בנוסף בוצעו 55 השתלות ריאה – עלייה קלה ביחס לשנה קודמת (50), מהן 37 השתלות של שתי אונות ריאה ו-18 השתלות של אונת ריאה אחת.

 

222 השתלות כליה מתורמים חיים בוצעו בישראל ב-2017 – מספר זהה לזה שדווח בשנה קודמת, ועלייה של 27% ביחס לשנת 2015, מתוכם 113 הם קרובי משפחה שתרמו כליה לקרוב עם אי ספיקת כליות סופנית, ואילו 109 הוגדרו תורמים אלטרואיסטים שאינם מכירים את המטופל לו תרמו את כלייתם – ירידה ביחס לכמות התרומות האלטרואיסטיות בשנה קודמת (129). כמו כן, בשנת 2017 בוצעו בישראל 13 השתלות של אונות כבד מתורמים חיים קרובי משפחה של חולים הסובלים מאי ספיקת כבד סופנית – עלייה ביחס לשנה קודמת (8).

 

בשנת 2010 נכנסו לתוקפם סעיפים חדשים בחוק ההשתלות המקנים פיצוי כספי לתורמי איברים חיים, הכולל משכורת של 40 ימים בגין אובדן השתכרות והטבות כספיות בגובה של עד ל-30 אלף שקל, בכפוף להצגת קבלות ולתקופה של עד חמש שנים, לרבות תשלום בעבור נסיעות, ביטוח רפואי משלים ופרטי, ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח חיים, חמישה טיפולים פסיכולוגים וחופשת החלמה באורך שבוע.

 

לצד העלייה בהשתלות האיברים בישראל, השנה נחתם הסכם ראשון מסוגו לשיתוף פעולה בהשתלות כליה מתורמים חיים בין ישראל לקפריסין בין זוגות שלא נמצאה אצלם התאמה במשפחה, לצורך ביצוע השתלות צולבות. "אנחנו מקווים שכבר בחודשים הקרובים נוכל לבצע את ההצלבה הראשונה בין המדינות. תכנית זו יכולה לתת מענה לאנשים בעל נוגדנים גבוהים, מאחר וישנה הסתברות גבוהה למציאת התאמה מול אנשים ממוצא אתני אחר", אומר פרופ' רפי ביאר, יו"ר המרכז הלאומי להשתלות המשמש גם מנהל המרכז הרפואי רמב"ם.

 

לדברי ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, "השנה 62% מבני המשפחות שיקיריהם נפטרו ביקשו להציל חיים ולתרום מאבריהם להשתלות בחולים הקשים. אנחנו גאים בנתון הזה המעיד יותר מכל כי בשעת אמת הציבור מראה מחויבות וערבות  הדדית, מתעלה מוויכוחי היום יום ומחילוקי הדעות, ומתגייס להציל חיים".

 

כמו כן, דווח בשנת 2017 על שיא של 859 השתלות קרנית – עלייה של 21% בהשוואה ל-2016 (707 השתלות), וכן על 35 מטופלים עם כוויות קשות שטופלו על ידי תרומות רקמות עור מבנק העור הארצי של המרכז להשתלות. כמו כן ב-2017 בוצעו 155 השתלות רקמות עצם וגידים ו-55 השתלות מסתמי לב מתורמים מתים.

 

המתנה ממושכת להשתלה 

 

לצד הנתונים האופטימיים, תורי ההמתנה להשתלות איברים בישראל עדיין ארוכים במיוחד, בדומה למצב ברוב מדינות העולם המערבי. נכון לתחילת 2018 דווח על עלייה קלה ברשימת הממתינים להשתלה – 1,138 ישראלים ממתינים כיום להשתלת איברים לעומת 1,116 בתחילת 2017: 840 ממתינים להשתלת כליות, 110 ממתינים להשתלת כבד, 102 ממתינים להשתלת ריאה – עלייה של 14% בהשוואה ל-2016 (89) וכן 74 ממתינים להשתלת לב – עלייה של 17% בהשוואה ל-2016 (63). בנוסף, 6 ממתינים להשתלה משולבת של לב וריאה ו-6 להשתלה משולבת של כליה ולבלב.

 

בשנת 2017 נפטרו 94 חולים שהיו ברשימת ההמתנה להשתלת איברים, ומהם 38 שהמתינו לכליה, 26 שהמתינו לכבד, 20 שהמתינו לריאות ו-10 שהמתינו ללב. המדובר בירידה ביחס ל-122 נפטרים ברשימת ההמתנה ב-2016.

 

כמו כן נוספו ב-2017 לרשימה 634 ממתינים חדשים: 324 שממתינים לכליות, 167 לכבד, 98 לריאות ו-45 ללב. כיום לממתינים להשתלת לב מוצעת במקרים רבים טכנולוגית הלב המלאכותי שיכולה לשמש כגשר להשתלת איברים, לעתים אף למספר שנים, והיא כלולה בסל הבריאות הממלכתי.

 

בשנה החולפת קודמו 37% ממושתלי האיברים בישראל בתור להשתלה בזכות כך שחתמו על כרטיס תורם איברים אדי – עלייה ביחס לשיעור של 32% בשנת 2016: 49 קודמו בתור להשתלת כליות, 23 בתור להשתלת כבד, 30 בתור להשתלת ריאות ו-4 בתור להשתלת לב.

 

מאז ינואר 2012 נכנס לתוקף סעיף בחוק ההשתלות המקנה קדימות בתורי ההמתנה לחולים שחתמו על כרטיס אדי, כשהזכאות ניתנת רק כעבור שלוש שנים ממועד החתימה על הכרטיס.

 

כיום חתומים 924,403 ישראלים על כרטיס אדי, ובשנת 2017 הצטרפו למאגר החותמים 37,086 ישראלים – עלייה של 35% ביחס למצטרפים החדשים ב-2016. המדובר בשינוי מגמה, לאחר שלוש שנים של ירידה במספר החותמים החדשים על הכרטיס.

 

 

לחתימה על כרטיס אדי לתרומת איברים יש להתקשר 6262 * או להיכנס לאתר המרכז להשתלות

 

קישור לדו"חות שנתיים של המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות