כמוני
דבש ובריאות: כל המידע
מה המרכיבים של דבש? מהם סגולותיו הרפואיות? מה ההבדל בין סוגי הדבש השונים? והאם חימום הדבש מביא לאובדן המרכיבים הבריאים?
דבש הוא מזון שמכיל סוכר שמיוצר על יד דבורים. כדי לייצר דבש, דבורים מוצצות צוף מצמחים שונים, בהם פרחים, שיחים ועצים. הצוף אינו עובר לקיבה של הדבורים, אלא מועבר לאיבר ייעודי המכונה "קיבת הדבש" בה מתרחש ייצור הדבש, וממנו יוצא לכוורות, וזאת מבלי לעבור במערכת העיכול הרגילה של הדבורה.
חוקרים רבים מצביעים על דבש כמקור לסגולות רפואיות ובריאותיות שונות, וקיימות עדויות על השימוש בו כחומר בעל סגולות ריפוי ברפואות מסורתיות במשך אלפי שנים. יש אף דבש שמקורו בצמחים מסוימים שנחשב ל"מזון על" עקב הרכב תזונתי ייחודי העשיר בנוגדי חמצון ומרכיבים נוספים.
לדברי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית: "דבש היא מילה כללית למוצרים רבים שמרכיביהם ותכונות הטעם והריח שלהם שונים מאוד. יש חשיבות למקום בו מוצבת הכוורת, לתהליך העיבוד ואפילו אם בעל הכוורת הציב בסמוך לה דלי עם סוכר כדי לשפר את תוצרי הכוורות".
לדבש יתרון ברור על פני סוכר לבן – מאחר והוא מתוק מסוכר רגיל, ניתן לצרוך ממנו כמות קטנה יותר, ו"זוהי עדיפות משמעותית מבחינה תזונתית", מדגישה אורבך. יחד עם זאת, לדבריה, "אמנם מדובר בממתיק 'מהטבע', אבל מדובר בסופו של דבר בסוכר, וצריך להתייחס אליו בזהירות. יש לצרוך ממנו כמויות מתונות ולא מוגזמות כדי להימנע מהשמנה". ההמלצה הכללית היא לצרוך לא יותר מ-1 עד 2 כפיות סוכר בקביעות ליום.
ערכים תזונתיים של דבש
דבש כאמור בבסיסו סוכר, ואף דומה בתכולתו הקלורית לסוכר לבן פשוט שמשמש לבישול ואפייה. עם זאת, בניגוד לסוכר לבן, צוף הדבורים בדבש הוא נוזל עשיר שלפי מחקרים מכיל 250 חומרים שונים, לרבות חומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים, אנזימים ונוגדי חמצון.
נוזלים: כ-17% ל-20% מהרכב הדבש הוא מים (נוזלים).
קלוריות: לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי USDA, במאה גרם דבש 304 קלוריות. כפית דבש מכילה בערך 20-30 קלוריות. "מאחר ודבש משמש לרוב כממתיק, הוא נצרך לרוב במזון בכמויות קטנות. ומוסיף טעם למזונות יותר מאשר סוכר לבן פשוט", מדגישה אורבך.
פחמימות: המרכיב הדומיננטי בדבש הוא הפחמימות, ובמאה גרם דבש 82.4 גרם פחמימות, רובן המכריע – 82.1 גרם סוכרים, מרביתם פרוקטוז (40.9 גרם) וגלוקוז (35.8 גרם) וכן ריכוזים קטנים של סוכרים נוספים, בהם גלקטוז (3.1 גרם), מלטוז (1.44 גרם) וסוכרוז (0.89 גרם).
הגלוקוז הוא שאחראי על תהליך ההתגבשות של הדבש, וככל ששיעורו גבוה יותר במוצר – הדבר מעיד על דבש שעבר חימום גבוה או שיש סיכוי שהדבורים שהפיקו אותו ניזונו מסוכר פשוט. לדברי אורבך, "היחס בין גלוקוז לפרוקטוז משמעותי לאופי ואיכות הדבש. החלק הבעייתי הוא שדבש מכיל פרוקטוז, שאינו בריא לאנשים עם השמנת יתר וכבד שומני, ויש גם הסובלים מרגישות לפרוקטוז שמתבטאת בגזים תחושה לא נוחה במערכת העיכול". מחקרים הדגימו כי פרוקטוז מעלה משמעותית את הסיכון להשמנה.
האינדקס הגליקמי של דבש עומד על 32 עד 85 יחידות ולרוב סביב 55 יחידות, נמוך יותר מזה של סוכר פשוט - גלוקוז (100 יחידות) – מה שמצביע על כל שדבש מעלה את רמות הסוכר בדם בקצב איטי יותר מסוכר פשוט, ואכן יש מחקרים שמזהים תועלות בצריכת דבש גם עבור סוכרתיים, בדומה למחקרים שמזהים יתרונות לסוכרתיים בצריכת פירות. לדברי אורבך, "מאחר ומדובר בסוכר, לסוכרתיים שמעוניינים לצרוך דבש מומלץ ביותר להיוועץ עם דיאטנית על שילוב נכון שלו לאורך השבוע". ככלל, מאחר והאינדקס הגליקמי של דבש עדיין נחשב גבוה יחסית למזונות אחרים, מומלץ לצרוך אותו עם פרוסת לחם וממרח שומני בריא, למשל טחינה, באופן שמאט את קצב עליית הסוכר בדם.
חלבונים: דבש מכיל חלבונים בכמות אפסית, וודאי שאינו מהווה מקור לחלבון מהצומח או מהחי.
שומנים: דבש אינו מכיל שומנים מסוג כלשהו.
סיבים תזונתיים: דבש מכיל סיבים תזונתיים בכמות נמוכה של 0.2 גרם למאה גרם. למרות זאת, דבש מסייע לשיפור תהליכי העיכול מסיבות אחרות.
ויטמינים: דבש, כמזון שמיוצר על בסיס צוף צמחים, מכיל ויטמינים רבים, אולם בכמויות נמוכות יחסית. במאה גרם דבש ניתן למצוא 0.5 מ"ג למאה גרם ויטמין C וריכוזים נמוכים של ויטמינים מקבוצת B, בהם 2 מיקרוגרם חומצה פולית (ויטמין B9) למאה גרם.
מינרלים: בדבש הרכב של מעל ל-30 מינרלים שונים, אולם גם בכמויות נמוכות יחסית. מאה גרם דבש מכילים כ-52 מ"ג אשלגן, וכן 6 מ"ג סידן, 4 מ"ג זרחן, גם 4 מ"ג נתרן (מלח), 2 מ"ג מגנזיום, 0.42 מ"ג ברזל, וריכוזים נמוכים של אבץ, נחושת, מנגן, סלניום ופלואוריד.
אנזימים: דבש מכיל אנזימים שונים, שמקורם בדבורים שמפיקות את הדבש, שיש המייחסים להם תכונות ריפוי שונות. האנזים 'גלוקוז אינברטאז' (Glucose Invertase) הוא האחראי לפירוק מולקולות הסוכרוז בצוף שהופך לדבש לכדי פרוקטוז וגלוקוז, ויש לו תפקיד חשוב בהבשלת הדבש. יש שמייחסים לאנזים זה המצוי בדבש תכונות שמשפרות את תפקוד מערכת העיכול. האנזים 'גלוקוז אוקסידאז' (Glucose Oxidase) מחמצן את הגלוקוז בדבש ומוביל לייצור חומצה גלוקוגנית שמהווה חומר שימור טבעי של הדבש ומיוחסות לה חלק מהתכונות הנוגדות זיהומים של המוצר. בדבש אנזימים נוספים, בהם 'דיסטאז', 'קטלאז' ו'אסיד פופסטאז'.
נוגדי חמצון: דבש, כמזון שמיוצר מצוף צמחים, מהווה לפי מחקרים מקור עשיר בנוגדי חמצון אשר מעניקים לו את מרבית סגולותיו הרפואיות. דבש מכיל כמות מכובדת של נוגדי חמצון ממשפחת הפוליפנולים, ובעיקר פלבנואידים. עבודות מזהות קרוב ל-30 תרכובות פוליפנוליות שונות בדבש. רמות הפוליפנולים משתנות בהתאם למקור הדבש, האקלים והתנאים הגיאוגרפיים. חלקם מצויים בכל סוגי דבש, כמו גלנגין (galangin), קוורצטין (quercetin) וקמפרול (kaempferol) וחלקן מצויים רק בסוגים ספציפיים של דבש, בהם נרנגנין (naringenin) והספרטין (hesperetin). דבש מכיל גם ריכוזים משתנים של קרוטנואידים, וככל שצבעו הטבעי חום יותר – כך ריכוזם בדבש גבוה יותר.
חומרי טעם וריח: דבש מכיל למעלה מ-120 חומרים נדיפים שנותנים לו את הארומה והטעם, אשר יש להם תפקיד מרכזי בהשפעתו הארומותרפית ובשיפור מצב הרוח לאחר אכילת דבש.
שרף: דבש מכיל כ-0.2 גרם שרף (Ash), שמקורו בצמחים מהם מופק צוף הדבש, ויש הטוענים ששרפים מספקים אף הם תכונות בריאותיות לדבש: מגבירים את זרם הדם, מקלים על מערכת העצבים, משפרים את תהליך העיכול, ומחזקים את מערכת החיסון.
סוגים של דבש
גולמי או מעובד
יש מוצרי דבש גולמי שנמכרים "היישר מהכוורת" וללא תהליכים תעשייתיים. עם זאת, מרבית מוצרי הדבש משווקים לאחר שעברו תהליכי עיבוד ופסטור הכוללים חימום וסינון, שהופכים את הדבש לפחות דביק, ונקי ממיקרואורגניזמים, באופן שמאריך את חיי המדף של המוצר וגם מפחית את הסיכון להדבקות בזיהומים.
ככלל, הסברה כי דבש גולמי שלא חומם מכיל יותר מרכיבים בריאים – ויטמינים, מינרלים ובמיוחד נוגדי חמצון, בהשוואה לדבש שעבר תהליך פסטור וחימום. עם זאת, כיום עדיין לא ברור אם החימום והעיבוד אכן פוגעים בערכים התזונתיים, מאחר שמחקרים בנושא הגיעו לתוצאות סותרות.
כך למשל, במחקר מאיטליה שבחן את הרכב נוגדי החמצון בסוגי דבש שונים, שפורסם ביולי 2016 בכתב העת Food Chemistry, נמצא כי בדבש גולמי, בהשוואה לדבש מעובד שעבר תהליכי חימום-פסטור – יש נוגדי חימצון ברמה הגבוהה עד פי 4.3 יותר. לעומתו, מחקר מצ'כיה, שבחן את ההשפעות של חימום על מספר סוגי דבש וממצאיו פורסמו בשנת 2013, מצא כי בחלק מהדגימות החימום הוביל לירידה ברמות נוגדי החמצון, אולם בחלק מהדגימות זוהתה דווקא כעלייה ברמת נוגדי החמצון לאחר חימום, וככלל – נקבע כי לא ניתן להסיק מסקנה ברורה על השפעות החימום על מרכיבי הדבש. גם מחקר ממלזיה שפורסם בנובמבר 2021 בכתב העת Antibiotics מצא בדגימות דבש כי חימום ברוב המקרים לא השפיע על רמות נוגדי החמצון, אם כי סייע בעיכוב פעילות בקטריאלית. כמות המחקרים בתחום עדיין מצומצמת, ונדרשות עבודות נוספות כדי להסיק מסקנות חד משמעיות בסוגייה זו.
סוג הצמחים
ישנם סוגי דבש מגוונים – בהתאם לפרחים מהם ניזונות הדבורים שמייצרות את הדבש. רוב מוצרי הדבש בישראל מופקים מצוף פרחי בר. צמחים נוספים המשמשים בישראל לגידול דבורים וכמקור לצוף לייצור דבש כוללים עצי הדר (דבש הדרים), אקליפטוס, עצי אבוקדו, כליל החורש, חרוב הבר, חמניות, סיסם הודי, מורינגה, שיזף מצוי, שסק יפני, שיטה, וצמחי תבלין כגון רוזמרין, זעתר, מרווה, זוטה לבנה וריחן. מתיקות הדבש וצבעו משתנים מסוג לסוג.
בארה"ב ניתן למצוא דבש Tupelo שמיוצר מדבורים שניזונות מפרחי עצי ה-Tupelo שגדלים בביצות בדרום מדינת ג'ורג'יה ופלורידה, והוא בעל צבע בהיר ומרקם חמאתי.
יש דבורים שגדלות בהרי ההימלאיה, ומייצרות דבש בעל תכונות פסיכודליות, שמקורו בצוף של צמחים שחלקם נחשבים לרעילים ו/או למקור לסמים פסיכודאליים – דבש המכונה 'דבש משוגע' (Mad Honey) שמשמש גם לריפוי בתרבויות שונות במזרח.
היתרונות הבריאותיים של הדבש
למרות שדבש לכאורה אינו עשיר במרכיבים תזונתיים, ומכיל בעיקר סוכרים, מחקרים מזהים בו מקור לסגולות בריאות מגוונות – בעיקר על רקע תכולת נוגדי החמצון, אנזימים ושרף.
ביולי 2021 דיווחו חוקרים מברזיל כי תוספת דבש לתפוח, בדומה למנהג המאפיין את ראש השנה היהודי, מעשירה את הגוף בנוגדי חמצון שתורמים לבריאות בהשפעה משולבת-סינרגטית, שהיא עוצמתית יותר מאשר מה שמתקבל מתפוח או מדבש לבדם.
בתרבויות רבות משמש דבש כחומר ריפוי, ומועצת הבריאות הפדרלית בגרמניה אף מכירה באבקת דבורים (פולן), המכילה את האבקנים המשמשים לייצור הדבש – כתרופה, בעוד שבמדינות אחרות היא מהווה תוסף תזונה.
בריאות הלב
מספר מחקרים קושרים בין צריכת דבש לבריאות הלב. יתרון זה מיוחס בעיקר לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון בדבש, וכן לשרפים שמסייעים בהגברת קצב זרימת הדם. לפי מחקרים, צריכת דבש גם מלווה בירידה ברמות הכולסטרול הרע LDL.
במטה אנליזה של חוקרים מאוניברסיטת טורונטו, שפורסמה ביולי 2023 בכתב העת Nutrition Reviews, נמצא כי בשונה מסוכרים פשוטים, צריכת דבש לאורך זמן מובילה לירידה ברמות הסוכר בצום, לירידה ברמות הכולסטרול הרע LDL והטריגליצרידים בדם ולעלייה ברמות הכולסטרול הטוב HDL. מבין סוגי הדבש, המצטיינים ביותר בהורדת כולסטרול וסוכר בדם היו דבש גולמי ודבש שמופק מפרחים (מסוג Robinia ו-Clover).
במחקר ממלזיה, שפורסם בדצמבר 2018 בכתב העת Complementary Therapies in Medicine, נמצא כי צריכת דבש מובילה גם לירידה ברמות לחץ הדם הדיאסטולי.
שיפור רמות הסוכר בדם
אמנם דבש מכיל בעיקר סוכרים, אולם הרכב הסוכר המצוי בו ייחודי, ולפי מחקרים – לא רק שהוא אינו מסוכן לסוכרתיים, אלא אף עשוי להיות מועיל בהורדת רמות הסוכר בדם בצריכה מבוקרת.
מחקר מאיראן, שממצאיו פורסמו באוקטובר 2009 בכתב העת International Journal of food Sciences and Nutrition, מצא כי צריכת דבש למשך שמונה שבועות בקרב מאובחנים עם סוכרת סוג 2 לוותה בירידה ברמות הסוכר בדם. במחקר נוסף מאיראן שפורסם בינואר 2019 בכתב העת International Journal of Preventive Medicine נמצא כי צריכה קבועה של דבש בכמות של 50 גרם ליום למשך שמונה שבועות מלווה אצל אנשים עם סוכרת סוג 2 בירידה של 0.22% בערכי ההמוגלובין המסוכרר, בהשוואה לקבוצת ביקורת.
למרות תועלות אלה, לסוכרתיים מומלץ לצרוך סוכר במידה מתונה ולא בכמויות גבוהות מדי, ואורבך מדגישה כי "ככלל החולים הכרוניים שמבקשים להוסיף דבש לתפריט – יש לעשות זאת בצורה מבוקרת ובהיוועצות עם הדיאטנים". דבש הוא תערובת של פרוקטוז וגלוקוז, שני סוכרים פשוטים וזמינים, הנספגים במהירות, ועלולים במצבים מסוימים לגרום לתנודות חריפות ברמות הסוכר בדם.
שיפור מחלות נוירולוגיות
מחקרים מזהים בדבש תכונות נוגדות מחלות נוירולוגיות המתאפיינות בפגיעה במערכת העצבים, וזאת ככל הנראה הודות להרכב ייחודי של נוגדי חמצון ומולקולות שרף.
חוקרים מיפן דיווחו בספטמבר 2019 בכתב העת Neuropsychopharmacology Reports כי נמצא שדבש דבורים מגן מפני תהליכי עקה חמצונית באסטרוציטים – תאי מוח דמויי כוכב שפגיעה בהם מאפיינת את מחלת האלצהיימר. חוקרים מתורכיה הדגימו באוקטובר 2014 כיצד דבש מוביל לעיכוב אנזימי MAO שפעילות יתר שלהם מאפיינת את מחלת הפרקינסון, ובכך עשוי לשמש כמזון נוגד תהליכים שמאפיינים את המחלה העצבית. מחקרים גם מזהים השפעות של נוגדי חמצון המצויים בדבש גם כנגד מחלות שמתאפיינות בניוון של מערכת העצבים. מחקר מסין, שפורסם באוגוסט 2020 בכתב העת Experimental and Therapeutic Medicine מצא תכונות בנוגד החמצון קוורצטין המצוי בדבש אשר נוגדות פעילות אפילפטית.
מניעה וטיפול בסרטן
מספר מחקרים מזהים קשר בין צריכת דבש לירידה בסיכון לסרטן – שמוסברת בעיקר על רקע התכולה העשירה של נוגדי חמצון, אנזימים וחומרי שרף.
מחקרים במעבדה מדגימים כיצד דבש נושא תכונות הנוגדות תאים ממאירים. לצד זאת, מחקרים בחיות מזהים תכונות נוגדות סרטן במוצרי דבש שונים. בסקירה בנושא של חוקרים מבריטניה, שפורסמה בדצמבר 2016 בכתב העת Diseases, נאספו עדויות על מחקרים בחיות שזיהו תכונות בדבש נוגדות גידולים סרטניים רבים, לרבות גידולי סרטן העור מסוג מלנומה, סרטן שלפוחית השתן וסרטן המעי הגס, ובעיקר בדבש המנואקה – המופק מצוף עץ המאנוקה שטעמו ייחודי.
בפברואר 2023 דיווחו חוקרים מסלובקיה בכתב העת Antioxidants כי דבש עשוי להוות תוסף שמחזק את המערכת החיסונית ומשפר את מצבן של נשים עם סרטן השד.
בריאות העצמות
צריכת דבש נקשרת בעבודות לשיפור בצפיפות העצם, מניעת דלדול עצם ואוסטיאופורוזיס, ככל הנראה על רקע תכונות נוגדות חמצון ונוגדות דלקתיות של הדבש. כמו כן, מספר עבודות מזהות בדבש ויטמין D3 שמהווה מרכיב חיוני לחיזוק העצמות.
מספר מחקרים בחיות מדגימים כיצד אכילת דבש מובילה לעיבוי העצמות ומניעת אוסטאופורוזיס. כך, למשל, מחקר אמריקאי מאוניברסיטת פרדיו מצא בשנת 2005 כי חולדות שניזונו מדבש ותוסף סידן שיפרו את מבנה העצמות ועצמותיהן התחזקו יותר מאשר אלו שניזונו מתוסף סידן לבדו.
מניעת זיהומים, טיפול בפצעים וחיזוק מערכת החיסון
הרכב נוגדי החמצון, חומרי השרף ואנזימי הדבש שמקורם בדבורה ובצמחים ממנה היא מפיקה את הצוף – הוכחו כמצוידים בתכונות של חיזוק המערכת החיסונית ומניעת זיהומים, מניעת מחלות אוטואימוניות שמתאפיינות בפעילות משובשת של מערכת החיסון והפחתת פעילות דלקתית בגוף.
דבש שימש ברפואה המסורתית במשך שנים לטיפול בפצעים וחבלות עור וכוויות, ונמצא כי הוא מעודד צמיחת עור בריא, לצד חיזוק המערכת החיסונית והגנה מפני זיהומים. כיום דבש גם משמש כמרכיב בחומרים קוסמטיים שונים לשיפור מרקם העור.
גם מחקרים קליניים מצאו עדויות ליכולות המופלאות של הדבש בתחום זה. כך למשל, מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Spinal Cord בדק את היעילות של דבש רפואי כטיפול בפצעי לחץ בנפגעי חוט שדרה, ומצא כי כבר אחרי שבוע של טיפול בדבש, כל התרביות שנלקחו מהפצעים חזרו עקרות - כלומר ללא צמיחת חיידקים. בקרב מעל ל-90% מהמטופלים היה ריפוי מוחלט של הפצע לאחר 4 שבועות של טיפול, והצלקת שנוצרה הייתה גמישה ורכה. חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי שיבא דיווחו באפריל 1998 בכתב העת Acta Pediatrica כי מריחת שכבת דבש על העור פעמיים ביום סייעה לזירוז החלמה ולמניעת זיהומים בפצעים ניתוחיים של ילדים. מחקר דומה נערך בחולי סוכרת הסובלים מכיבים. מחקרים נוספים מצאו כי הדבש יעיל לטיפול בכוויות, קליטת שתלי עור וגם מקרים מסוימים של אקנה.
בסקירה של חוקרים מאיראן ובריטניה, שפורסמה ביולי 2021 בכתב העת Phototherapy Research, נמצא כי צריכת דבש מובילה בבני אדם לירידה ברמות של ציטוקינים שמעודדים פעילות דלקתית בגוף כדוגמת TNF אלפא ואינטרלוקינים 1-בטא ו-6, המהווים יעד לתרופות ביולוגיות חדישות כנגד מחלות המלוות בדלקתיות כרונית.
מבין המזהמים שנמצא כי דבש מועיל כנגדם, חוקרים מיפן ומצרים דיווחו בפברואר 2021 בכתב העת Molecules כי בתנאי מעבדה – דבש הציג פעילות נגד נגיפי קורונה, ואף כשניתן דבש לחולי קורונה המאושפזים בבית חולים, אלו החלימו מהר יותר בהשוואה לאחרים.
שיפור מערכת העיכול
לדבש מיוחסות גם תכונות של שיפור פעילות מערכת העיכול, בין השאר הודות לתכולת נוגדי חמצון, האנזים 'גלוקוז אינברטאז' וחומרי שרף, וזאת למרות שאצל אנשים מסוימים הרגישים לפרוקטוז – הוא עלול לעורר רגישות מוגברת וריבוי גזים.
באחד המחקרים מאוסטרליה שבחן את התופעה, שממצאיו פורסמו ביולי 2022 בכתב העת Frontiers in Nutrition, מוצגות עדויות עדכניות לכך שדבש עשוי לשמש טיפול טבעי 'פרביוטי' (Prebiotic) לשיפור הרכב המיקרוביום – החיידקים הטובים שמאכלסים את המעי ולשיפור תהליכי עיכול ומצבים רפואיים נוספים שמושפעים מהמיקרוביום.
תכונות נוגדות דיכאון
מספר מחקרים קושרים לדבש גם תכונות של נוגד דיכאון מהטבע, וזאת ככל נראה גם כן על רקע התכולה הייחודית של נוגדי החמצון וחומצות האמינו שהוא מכיל, וכן ההרכב הייחודי של חומרי טעם וריח, שעשויים ככל הנראה גם להשפיע על פעילותם של מוליכים עצביים במערכת העצבים המרכזית במוח ולסייע לפעילות עצבית תקינה במצבים של אפיזודות דיכאוניות.
כך, באוגוסט 2022 הציגו חוקרים ממלזיה בכתב העת Molecules עדויות כי לדבש שמיוצר על ידי דבורים ללא עוקץ (Stingless bee honey) יש תכונות שעשויות להשפיע לטובה על מצבם של אנשים עם דיכאון. צבעו של דבש מסוג זה לרוב בוהק יותר מאשר של דבש רגיל.
נוגד שיעול
לדבש מיוחסת תכונה של הפחתת שיעול – והוא משמש ברפואה העממית כ"תרופת סבתא" למניעת שיעול, בעיקר אצל ילדים (מעל גיל שנה בלבד!), ובייחוד בשנים האחרונות, כשהתברר כי סירופים מסוימים נגד שיעול מכילים חומרים פעילים שאינם מומלצים בגיל הילדות. בבריטניה המלצות רשמיות של שירות הבריאות הלאומי והסוכנות לקידום בריאות במדינה קוראות לנסות דבש כקו ראשון בטיפול בשיעול חריף שנגרם מזיהומים בדרכי הנשימה.
מחקרים הדגימו כי שתי כפיות דבש לפני השינה (ולפני צחצוח השיניים) מקלות נגד שיעול אצל ילדים. כך, בסקירת מחקרים שפורסמה בפברואר 2014 בכתב העת Canadian Medical Association Journal נמצא כי בלילה לדבש עשויה להיות השפעה מקלה על שיעול ושינה אצל ילדים מעל גיל שנה.
מחקר ישראלי כפול סמיות של חוקרים משירותי בריאות כללית, שממצאיו דווחו בספטמבר 2012 בכתב העת Pediatrics, מצא כי צריכת שתי כפיות דבש אקליפטוס, דבש מעצי הדרים ודבש של פרחי השפתניים מועילה להקלה בשיעול של ילדים יותר מאשר חומר דמוי דבש (פלסבו).
עם זאת, חשוב לזכור כי אין לתת דבש לפעוטות עד גיל שנה עקב הסיכון להרעלת בוטולינום.
חומרים נוספים בענף האפיתרפיה
אפיתרפיה (Apitherapy) הוא ענף ברפואה אלטרנטיבית שמיוחס לריפוי באמצעות דבורים וכוורות. ענף האפיתרפיה כולל טיפולים מבוססי תוצרים שונים של דבורים מעבר לדבש:
פולן דבורים: פולן דבורים הוא אבקת הפרחים שנאספת מתוך הכוורת, והיא משמשת ברפואה המשלימה כתוסף תזונה.
חלות דבש/ יערת דבש: מהוות חומר גלם לדבש, ומיוחסות להן אותם תכונות בריאות של הדבש – ואף בעוצמה גבוהה יותר.
פרופוליס: פרופוליס היא תערובת שמופקת בטבע מתהליך שאיפת הצוף על ידי הדבורה, ומורכבת משרף עצים, דונג ורוק של הדבורה שאספה את הצוף. פרופוליס מוכר כחומר נוגד מזהמים מסוימים, ויש שנוהגים למרוח אותו על פצעים פתוחים.
מזון מלכות: מזון מלכות הוא חומר שמפורש מבלוטות הלוע של דבורי הדבש כדי להזין את זחלי הדבורים, ויש המייחסים לו סגולות בריאותיות, בין השאר בהורדת כולסטרול וטיפול במחלות עצביות.
דונג: דונג הוא החומר שמפרישות הדבורים בעת בניית הכוורת, והוא אחד המרכיבים המצויים בפרופוליס. דונג משמש לייצור שעוות נרות ובמוצרי קוסמטיקה וטיפוח – מאחר והוא נחשב למשפר את בריאות העור, ויש גם מי שצורכים אותו בכמויות קטנות על רקע סגולות בריאות שמיוחסות לו. ביהדות דונג דבורים אינו נחשב לכשר.
ארס דבורים: במסגרת הטיפול המכונה BVT (קיצור של Bee Venom Therapy) מבוצעות עקיצות מבוקרות בדבורים, במטרה שארס הדבורים יטפל במחלות שונות מבוססות דלקתיות ופעילות משובשת של המערכת החיסונית.
סכנות בדבש
דבש הוא מזון בריא לרוב בני האדם, אולם הוא מלווה במספר מצבי סיכון שכדאי להכיר.
דבש ותינוקות
לתינוקות עד גיל שנה אסור לאכול דבש. הסיבה לכך היא שדבש מכיל חלקיקי אבק שעשויים להכיל את החיידק 'קלוסטרידיום בוטולינום' שעלול לגרום לבוטוליזם – זיהום חמור ומסכן חיים שעלול לפגוע במערכת העצבים ומלווה בעצירות, חולשת שרירים וקוצר נשימה חמור.
בפברואר 2023 דיווחו חוקרים ישראלים בכתב העת Emergency Infectious Diseases על שמונה מקרים של בוטוליזם בתינוקות בישראל בין השנים 2021-2007, בהם מקרה אחד שהוכח בוודאות כקשור לצריכת דבש לפני גיל שנה.
תופעות במערכת העיכול
לעתים דבש עשוי לגרום לסיבוכים במערכת העיכול כגון גזים ושלשולים. חוקרים מיוון דיווחו בדצמבר 1995 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition כי דבש עשוי גם לשמש כחומר משלשל לאנשים בריאים, במצבים של עצירות, וזאת מכיוון שיש בו יחסים שונים בין מולקולות סוכר מסוג פרוקטוז וגלוקוז.
דבש מזויף
בשווקים ישנם מוצרי דבש רבים שנמכרים כ"טבעיים" ומכילים למעשה תוספים כמו סוכר פשוט, סירופים למיניהם (כמו סירופ תירס) או שעוברים תהליכי חימום וסינון שאינם מבוקרים. מומלץ לעיין בתוויות המוצרים לפני הקנייה.
מריאנה אורבך היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן-פ"ת בשירותי בריאות כללית
עדכון אחרון: ספטמבר 2023