גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
סדנאות גמילה מעישון - מה שצריך לדעת
אילו סדנאות גמילה מסיגריות ניתנות על ידי קופות החולים? מהם שיעורי ההצלחה? והאם חייבים להשתתף בסדנה כדי לקבל תרופות לגמילה מעישון? ריכזנו תשובות לכל השאלות על סדנאות גמילה מעישון של קופות החולים
ההתמכרות לסיגריה כוללת בתוכה שני מרכיבים – התמכרות גופנית לניקוטין והתמכרות פסיכולוגית-התנהגותית לסיגריה עצמה. לפיכך הטיפול בהתמכרות, דהיינו גמילה מעישון, מורכב אף הוא בצורתו האופטימאלית מטיפול תרופתי (שעוזר להתמודדות עם המרכיב הגופני בהתמכרות) ומייעוץ קוגניטיבי-התנהגותי (שעוזר להתמודד עם המרכיב הפסיכולוגי-התנהגותי).
איזו סדנה לגמילה מעישון כלולה בסל?
בארבע קופות החולים מוצעות כיום ללא תשלום סדנאות לגמילה מעישון. סדנאות הגמילה מועברות במתכונת של שמונה מפגשים, שנמצאה במחקרים כמועילה ביותר לגמילה מעישון, באורך של כשעה וחצי למפגש. בכל סדנה משתתפים כ-15 איש.
כיצד מתנהלת סדנה לגמילה מעישון?
סדנאות הגמילה משלבות גישה התנהגותית-קוגניטיבית וכוללות תמיכה קבוצתית, לצד התאמה אישית לכל משתתף, וכן כלים להתמודדות עם התלות הגופנית והפסיכולוגית בסיגריות.
הסדנה מתואמת עם נטילת התרופות לגמילה מעישון צ'מפיקס (ורניקלין) וזייבן (בופרופיון). מומלץ לתכנן את תחילת השימוש בתרופות כשבוע-שבועיים לפחות לפני המועד הרצוי לגמילה ויש להמשיך את הטיפול למשך 3-6 חודשים מלאים לאחר מכן, בתיאום עם הרופא המטפל.
האם חייבים להשתתף בסדנה לגמילה מעישון כדי לקבל תרופות לגמילה מעישון?
עד לינואר 2019, ההשתתפות בסדנה הייתה הכרחית כתנאי לקבלת הסבסוד של התרופות לגמילה מעישון דרך סל הבריאות הממלכתי. בינואר 2019 התרופות נכנסו לסל ללא תלות בהשתתפות בסדנה.
התרופות שמיועדות לגמילה מסיגריות של אנשים בוגרים מגיל 18 ומעלה, ניתנות דרך הסל בעלות של השתתפות עצמית בלבד (15% מעלות התרופה, בבתי המרקחת של קופות החולים). לחולים כרוניים כלולות התרופות במחיר התקרה לחולה לתרופות בסל. לנגמלים שאינם יכולים להשתמש בתרופות המרשם צ'מפיקס או זייבן מכל סיבה שהיא, כגון תופעות לוואי, רגישות, היריון או הנקה כלולים בסל גם תחליפי ניקוטין.
מי מעביר את סדנאות הגמילה מעישון?
חלק מהסדנאות מופעלות ישירות על ידי קופות החולים וחלקן על ידי מפעילים חיצוניים הנמצאים בהסכמים עם הקופות. הסדנאות מועברות על-ידי יועצים לגמילה מעישון שהוכשרו לשם כך בקופה עצמה או במרכזים האוניברסיטאיים לגמילה מעישון הפועלים באוניברסיטת בן-גוריון ובטכניון.
האם אפשר לעבור סדנה?
כיום קופות החולים אינן מאפשרות לעבור בין סדנאות, ומטופל שהחל להיגמל בסדנה מסוימת – מתבקש לסיימה.
ניסיתי להיגמל ונכשלתי. האם אני יכול לנסות שוב?
כיום אין הגבלה על ניסיונות גמילה נוספים במקרה של כישלון. במילים אחרות: מטופל שעבר סדנה לגמילה מעישון ולא נגמל – יכול לגשת לסדנה נוספת וכיום אין דרישה לתקופת המתנה בין סדנה לסדנה.
מה היעילות של סדנאות גמילה מעישון?
לפי מחקרים שבוצעו בקופות החולים, יעילות הסדנאות בגמילה מעישון גבוהה יחסית. 80% עד 90% נגמלים מעישון בעזרת הסדנאות בשילוב עם התרופות לגמילה מיד עם סיום הסדנה.
לפי נתונים שנאספו בקופת חולים כללית ודווחו למשרד הבריאות, שיעורי גמילה מסיגריות עומדים על 42% עד 43% בתקופה של שלוש עד חמש שנים לאחר סיום הסדנה. לפי נתוני קופות החולים מכבי ומאוחדת – שנה לאחר סיום הסדנה עמד שיעור הנגמלים מעישון על 50% מהמשתתפים. עם זאת, יש לסייג נתונים אלו מכיוון שלא בוצע אימות ביוכימי של מצב העישון, וכן לא נכללו כלל המשתתפים בסדנה אלא רק אלו שסיימו את הסדנה ו/או השתתפו במספר מסוים של פגישות.
השוואה שבוצעה על סמך מאגר המחקרים הרפואיים Cochraine שהתפרסמה בינואר 2009 באשר ליעילות השיטות השונות לגמילה מעישון, המבוססת על 54 מחקרים רפואיים בתחום, העלתה כי היעילות הגבוהה ביותר הייתה לגמילה המשולבת של תרופות ומפגשי תמיכה בשיטה ההתנהגותית. מאמר סקירה ל-23 מחקרים בנושא שהופיע בנובמבר 2008 בכתב העת European Journal of Cancer Prevention, העלה כי בהשוואה לגמילה לבד וללא כל עזרה, טיפול קבוצתי התנהגותי העלה פי 2.17 את הסיכויים להיגמל, תרופות העלו פי 2.07 את סיכויי ההצלחה לגמילה, וכן סיכויי ההצלחה עלו פי 2.04 כתוצאה מייעוץ אישי של רופא, ב-77% בשימוש בתחליפי ניקוטין וב-56% בייעוץ אישי של מנחה.
איך ניתן להירשם לסדנאות גמילה מעישון של קופות החולים?
לפרטים נוספים על סדנאות לגמילה מעישון ולהרשמה לסדנאות ניתן לפנות למוקדים הטלפוניים של קופות החולים:
כללית - אתר כללית, מוקד טלפוני 2700*
מכבי - אתר מכבי, מוקד טלפוני 3555*
לאומית - אתר לאומית, מוקד טלפוני 1700-507-507
מאוחדת - אתר מאוחדת, מוקד טלפוני 3833*
ד"ר יעל בר-זאב היא יו"ר החברה הרפואית למניעה וגמילה מעישון בישראל, מנהלת המרכז למניעה וגמילה מעישון באוניברסיטת בן גוריון ומנהלת תחום גמילה מעישון בכמוני
עדכון אחרון: ינואר 2019