מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניכמוניחדשותגם מבוגרים נהנים מהחיסון נגד נגף הרוטה

גם מבוגרים נהנים מהחיסון נגד נגף הרוטה

כך עולה ממחקר חדש שבדק את שיעור התחלואה לפני ואחרי החיסון בארצות הברית


נגיף הרוטה (צילום: Shutterstock)
נגיף הרוטה (צילום: Shutterstock)

 היכולת של חיסון נגד נגיף הרוטה להוריד את שיעור התחלואה מהוירוס אצל תינוקות ופעוטות שחוסנו בחיסון הרוטה היה יחסית סביר. אך חוקרים מה-CDC ביקשו לבדוק האם לחיסון התינוקות יש השפעה גם על רמת התחלואה אצל מבוגרים יותר שלא חוסנו בעצמם.


החוקרים מהמכון לבקרת מחלות בארה"ב הברית ביקשו לבדוק האם אכן ישנה השפעה לכך שבשל החיסון יש פחות הדבקה. לצורך כך ביקשו בדקו החוקרים מדגם מייצג של קבלות לבתי חולים בארצות הברית מזיהומי מעיים בנגיף הרוטה וכן דלקות מעיים שלא הוברר האם זה רוטה או נגיפים אחרים.

החוקרים בדקו מדגם של השנים 2000-2006 שזו התקופה לפני כניסת החיסון לעומת השנים 2008-2010 שזו התקופה לאחר החיסון. יש לציין שמספר המקרים כאמור כולל גם תחלואה שאינה בהכרח נגרמת מרוטה.


החוקרים מציינים כי על פי הספרות כ-18% מהמקרים של זיהומי מעיים בחדרי המיון נגרמים מרוטה ו-5% מהאשפוזים בעונה המרכזית של הופעת הנגיף שהיא פברואר עד מאי. ככלל מציינים החוקרים כי בדיקת הנגיף נעשית במעט מאוד מבוגרים.


הממצאים מרשימים, בקרב הילדים שחוסנו בפועל הייתה ירידה של 80% במקרי האשפוז כתוצאה מנגיף הרוטה בשנים שלאחר החיסון לעומת השנים שלפני החיסון. בקרב בני 5-14 נצפתה ירידה של 70% במספר האשפוזים שנגרמו מנגיף הרוטה, בקרב בנים 15-24 נצפתה ירידה של 53% במספר האשפוזים. ירידה של 43% באשפוזים כתוצאה מרוטה נצפתה בבני 25-44.


בנוסף בדקו החוקרים מה קרה למספר האשפוזים של זיהום במעיים שבה לא אובחנה הסיבה המדויקת , וגם שם נמצאו ירידות – ירידה של 30% בקרב ילדים בני 5-14 בשנים שלאחר החיסון, ירידה של 11% בקרב בני 15-24 וירידה של 6% בקרב בני 25-44.


יצוין כי החיסון שהחלו להשתמש בשנת 2007 בוא החיסון השני לרוטה וירוס בסוף שנות ה-90 הוצג לשוק חיסון אחר לנגיף אך הוא הורד מהמדפים לאחר שנמצא חשד כי הוא עלול לגרום לחסימות מעיים. בחיסון החדש לא נמצא הסיכון הזה.


לדברי החוקרים המחקר מראה את היתרון והתועלת הצומחת מן החיסון, וכי יש סבירות שכאשר אחוז הכיסוי יגדל התועלת עוד תגדל. עוד ציינו כי זו חלק מתופעת "חיסון העדר" המוכרת בחיסונים.
בישראל החלו לחסן באופן שגרתי כנגד נגיף הרוטה בשנת 2011.

 

 JAMA. 2013;310:851-853.