מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותגם בני נוער שאינם רזים עלולים לסבול מהפרעת אכילה מסוכנת

גם בני נוער שאינם רזים עלולים לסבול מהפרעת אכילה מסוכנת

חוקרים מדווחים על עליה משמעותית באשפוזים של מתבגרים עם כל הקריטריונים של אנורקסיה פרט לתת משקל


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כשחושבים על אנורקסיה ועל ההשלכות הקשות של ההפרעה, הדבר הראשון שעולה בראש הוא רזון קיצוני. אבל מתברר שהתנהגויות אכילה מסכנות חיים המאפיינות אנורקסיה נפוצות כיום גם בקרב מתבגרים שאינם רזים במיוחד. מחקר אוסטרלי חדש מצא כי בשנים האחרונות קיימת עליה משמעותית בשיעור בני הנוער שמתאשפזים עם סיבוכים רפואיים עקב התנהגויות אלה, למרות שמשקלם תקין.

 

אנורקסיה מוגדרת כחיפוש מתמיד אחר הרזון. המאפיין העיקרי של אנורקסיה הוא הרעבה עצמית וולונטרית, לעתים עד למצב של תת תזונה חמור. אנשים אשר סובלים מאנורקסיה חווים פחד וחרדה מפני השמנה.

 

ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקני המעודכן (DSM 5) מספק קריטריונים ברורים לאבחון אנורקסיה: צמצום בצריכת המזון ביחס לנדרש אשר גורם לתת משקל משמעותי, פחד אינטנסיבי מעלייה במשקל או מלהיות שמן, הפרעה באופן בו האדם חווה את משקלו ואת מראה גופו והשפעה מופרזת של משקל הגוף או המראה על ההערכה העצמית.

 

אלה שיש להם תסמינים המאפיינים אנורקסיה אך אינם בתת משקל ברמה העומדת בהגדרה של אנורקסיה נופלים תחת אבחנה אחרת – הפרעת אכילה שאינה ספציפית.

 

כעת חוקרים אוסטרלים מבית החולים לילדים The Royal Children's Hospital מדווחים שהם רואים יותר ויותר מתבגרים עם הפרעת האכילה הלא-ספציפית בה קיימים כל הקריטריונים לאנורקסיה, אך למרות אובדן המשקל הדרסטי המשקל עדיין נמצא בטווח התקין. 

 

במחקר, שממצאיו פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת Pediatrics, הם בחנו את כל האשפוזים של מתבגרים בבית החולים שלהם עקב ירידה דרסטית במשקל שנבעה מאנורקסיה או הפרעת אכילה לא ספציפית בה קיימים כל הקריטריונים לאנורקסיה פרט לתת משקל, בין השנים 2005 ל-2010.

 

סך הכל אושפזו בשנים אלה 99 מתבגרים (הרוב בנות) בגילאי 12 עד 19. 73 מתוכם אובחנו עם אנורקסיה ו-26 אובחנו עם הפרעת אכילה שאינה ספציפית ללא תת משקל. המתבגרים הללו נזקקו לאשפוז עקב סיבוכים רפואיים חמורים של ירידה במשקל. 

 

הפרעת אכילה שאינה ספציפית ייצגה 8% מהאשפוזים הללו בשנת 2005 וייצגה כבר כמעט מחצית (47%) מהאשפוזים ב-2009. החוקרים מניחים כי העלייה בהפרעת אכילה לא ספציפית ביחס לאנורקסיה המאופיינת בתת משקל, נובעת מהעלייה בשיעורי ההשמנה. 

 

הסימן לצרות – ירידה משמעותית במשקל

 

ממצא חשוב נוסף עלה מהמחקר - נראה שהסימן האמיתי לצרות הוא לאו דווקא רזון קיצוני, אלא הרזיה דרמטית. בעוד שהמתבגרים עם הפרעת האכילה שאינה ספציפית לא היו בתת משקל, הם סבלו מאותם סיבוכים מסכני חיים שנצפו בחולי האנורקסיה. 

 

החוקרים מצאו כי במאושפזים עם אנורקסיה ומאושפזים עם הפרעת האכילה הלא ספציפית הייתה אותה ירידה ממוצעת במשקל והיא התרחשה במשך אותו זמן. עוד נמצא כי סוג הסיבוכים הרפואיים של הירידה במשקל היו דומים בשתי הקבוצות. גם החומרה של הסיבוכים הייתה דומה.

 

מצב מסוכן של תת זרחן בדם (היפופוספטמיה) התרחש ב-41% מאלה שסבלו מתת משקל ו-39% מאלה שלא היו בתת משקל. קצב הלב הנמוך ביותר במנוחה במתבגרים עם תת משקל היה 45 פעימות לדקה בהשוואה ל-47 פעימות לדקה במתבגרים ללא תת משקל. 38% מאלה שלא היו בתת משקל נזקקו להזנה באמצעות צינוריות בהשוואה ל-30% מאלה עם תת משקל. גם הפרופיל הפסיכולוגי היה דומה בשתי הקבוצות. ההבדל היחיד בין הקבוצות בעצם היה המשקל.

 

מאחר והמשותף בין שתי הקבוצות הוא ירידה קיצונית במשקל בתקופת זמן קצרה, כנראה שהסיבוכים שנצפו בקרב המתבגרים קשורים להרזיה הדרמטית ולא לרזון. אבל בעוד שרזון קיצוני קל לזהות, ירידה דרמטית במשקל פעמים רבות עוברת מתחת לרדאר של בני משפחה ורופאים, בעיקר בגלל שלרוב היא נתפסת כדבר חיובי.

 

החוקרים מבהירים כי הסיבוכים של תת תזונה עלולים להתרחש בכל משקל. הם קוראים לרופאים להעריך את הבריאות של מתבגרים שחוו ירידה משמעותית במשקל, גם אם משקלם תקין. עוד הם ממליצים להחליף את המסר של הרזיה במסר של אכילה בריאה.

 

Pediatrics. Published online August 25, 2014