השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם תשמיני בגלל גלולות למניעת הריון? התשובה עשויה להיות בגנים
חוקרים מצאו כי שינוי גנטי שקיים בכרבע מהנשים קשור לסיכון מוגבר לעלייה גדולה במשקל בעקבות שימוש באמצעי מניעה המכילים נגזרת של פרוגסטרון
המצאת הגלולה למניעת הריון ואישורה בשנת 1957 של הגלולה הראשונה בארה"ב מסמנים בעיני רבים ציון דרך משמעותי במאבקן של נשים לשוויון זכויות. אולם מאז שהפכו הגלולות לאמצעי הנפוץ למניעת הריונות לא רצויים – הן נקשרו גם לסיבוכים רפואיים שונים, וזאת על רקע חשיפת הגוף להורמוני המין הנשיים המצויים בגלולות ופועלים להפחתת ההפרשה הטבעית של הורמוני הביוץ ולדיכוי התפתחותם של זקיקים בשחלות.
כיום הגלולות בשימוש הרווח ביותר הן משולבות וכוללות תמהיל של אסטרוגן ופרוגסטין – נגזרת סינטטית של הורמון הפרוגסטרון.
גלולות נקשרו בעיקר לסיכון מוגבר לקרישיות הדם ומכאן למחלות לב וכלי דם, וכן לסיכון למצבי רוח ומצוקה נפשית, כאבי ראש וזיהומים בנרתיק ואף עדויות לעלייה בסיכון לסרטן השד, וזאת לצד תועלות רפואיות, לרבות ירידה בסיכון לדלקות באיברי המין ולאקנה (פצעי בגרות), הקלה על תסמונת השחלות הפוליציסטיות ואף מניעת סוגים שונים של סרטן.
אחד הנושאים שנותרו שנויים במחלוקת בספרות הרפואית הוא בדבר הסיכון הקיים בגלולות להשמנה. עתה מצא מחקר אמריקאי תמיכה נוספת בקשר זה, ואף זיהה גורמים גנטיים שעשויים להחמיר את הנטייה של נוטלות הגלולות לצבור משקל עודף.
החוקרים מאוניברסיטת קולורדו ביקשו לזהות סמנים גנטיים שקשורים עם צבירת משקל עודף הקשורים לשתלים תת-עוריים המכילים נגזרת של פרוגסטרון בשם "אטונוגסטרל" (Etonogestrel) אשר משתחררת באיטיות במשך כשלוש שנים למניעת הריונות לא רצויים – שתלים שנחשבים לאחד מהאמצעים היעילים יותר למניעת היריונות לא רצויים בקרב נשים.
המחקר כלל ניתוח רטרוספקטיבי מתוך עבודה שאספה ממצאים בנושא בקרב 276 נשים אמריקאיות בגיל 22.3 בממוצע, תוך תיעוד שינויים במשקל בקרב נשים שהשתמשו באמצעי מניעה זה, לצד בחינת בדיקות גנטיות ל-99 סמנים גנטיים שעברו משתתפות המחקר.
בעוד שבתחילת המחקר נמדד בקרב הנבדקות מדד השמנה BMI ממוצע בגובה 25.8 יחידות, נמצא כי לאורך מעקב שנמשך בממוצע 27 חודשים (בין 12 ל-36 חודשים) חלה אצלן עלייה ממוצעת של 3.2 ק"ג. קרוב לשלושה רבעים מהנבדקות (73.9%) עלו במשקלן בתקופת המעקב.
כמה תעלו במשקל? תלוי בגנים
ניתוח מעמיק של הממצאים זיהה כי נבדקות שאותר במטען הגנטי שלהן (הדי.אנ.איי) שינוי בגן ESR1 (קיצור של EStrogen Receptor 1) המסומן באותיותrs9340799 צברו 14.1 ק"ג בממוצע למשקל גופן כתוצאה מהחדרת השתל יותר מאשר נבדקות אחרות שהסמן הגנטי לא אותר בגופן.
סמן זה, שתועד בקרב 22.5% מהנבדקות, אינו מוכר בקשריו הישירים עם השמנה והתסמונת המטבולית, ולהערכת החוקרים עשוי לשמש חוליה מקשרת בין חשיפה מוגברת לנגזרת של פרוגסטרון שמצויה באמצעי המניעה שנבדק לבין השמנה.
במחקר נמצא גם סמן בגן CYP2C19 המסומן באותיות rs7088784 אשר משפיע על עלייה מתונה יותר במשקל (עלייה ממוצעת של 0.97 ק"ג בלבד בהשוואה לעלייה של 4.28 ק"ג בממוצע בקרב נשים ללא סמן זה) – אולם באופן שלא היה מובהק סטטיסטית.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון מאי 2020 של כתב העת Contraception מציינים כי למרות שהמחקר התמקד בשתלים תת עוריים למניעת הריון – מאחר והגלולות למניעת הריון הפופולאריות ביותר מכילות אף הן שילובים של נגזרות הורמוני המין הנשיים, השלכותיו על נשים שנוטלות גלולות עשויים להיות משמעותיים.
הצטברות נוזלים ורעב מוגבר
החוקרים מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים בתרופות המכילות נגזרות של פרוגסטרון, לרבות גלולות בנטילה בפה, כדי להעמיק את ההבנה בדבר הקשר בין אמצעי מניעה שמכילים הורמונים, גנטיקה והשמנה – כדי לזהות נשים בסיכון לעלייה במשקל כתוצאה מחשיפה להורמונים. הבנה עמוקה יותר בדבר קשר זה – על רקע מחקרים נוספים בתחום ה"פרמקוגנומיקה" (Pharmacogenomics) הבוחנים את השפעותיהן של תרופות בהתאם להרכב הגנטי – תוכל לטענתם לשפר בעתיד את ההתאמה האישית של אמצעים למניעת הריון לכל אישה בהתאם לנטייתה לעלות במשקל על רקע חשיפה להורמונים המצויים באמצעי מניעה אלה.
במחקר הבסיסי שממנו נאספו הממצאים תועדו סמנים גנטיים שונים שמעצימים בקרב המשתמשות באמצעים הורמונאליים למניעת הריון את החשיפה לנגזרת הפרוגסטרון ומגדילים את רמתה בנוזל הדם, לרבות סמן בגן NR1I2 המסומן באותיות rs2461817 שתועד בקרב 69.4% מהנשים הנבדקות, סמן בגן PGR המסומן באותיות rs537681 שזוהה בקרב 84.9% מהנבדקות וסמן נוסף בגן CPY3A7 שזוהה בקרב 5.1% מהנבדקות.
בהודעה לתקשורת שהופצה לאחרונה ציין החוקר המוביל בעבודה הנוכחית, ד"ר ארון לזורוויץ' מהמחלקה למיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת קולורדו כי "במשך שנים נשים טענו כי הגלולות למניעת הריון גורמות להן לעלייה במשקל, אבל רופאים רבים לא לקחו אותן ברצינות. כעת מצאנו שהאינטראקציה בין גנים לבין הורמונים המצויים בגלולות מסייעים להסביר את התופעה".
בהיבט הביולוגי, גלולות עשויות להוביל לעלייה במשקל על רקע השפעת הורמוני המין הנשיים להצטברות נוזלים ולעלייה בשומן בגוף, וכמו כן – ישנן ראיות כי גלולות שמשלבות הורמונים מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון מעלות את תחושת הרעב.
כיום, השפעות ההורמונים באמצעים למניעת הריון על המשקל עדיין שנויות במחלוקת בקהילה הרפואית, וזאת מאחר ולצד הממצא הנוכחי וממצאים דומים, עבודות אחרות מצאו כי נשים רבות צוברות משקל עודף עם העלייה בגיל, ללא קשר האם נטלו גלולות או לא. סקירת ספרות רפואית בנושא שבוצעה במסגרת מאגר קוצ'ריין ופורסמה בינואר 2014 העלתה כי נכון להיום אין ראיות לעלייה משמעותית במשקל בעקבות נטילת גלולות משולבות, וסקירה נוספת מתוך המאגר שפורסמה בשנת 2016 הצביעה על עלייה קלה של פחות מ-2 ק"ג במשקל במשך שנה של נטילה קבועה של גלולות המכילות פרוגסטרון.