מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותגירוי חשמלי סייע למשותק לקום מכסא הגלגלים

גירוי חשמלי סייע למשותק לקום מכסא הגלגלים

גירוי חשמלי של חוט השדרה ביחד עם פעילות פיזית אינטנסיבית אפשרו לצעיר משותק לקום מכיסא הגלגלים


צעד נוסף ליציאה מכסא הגלגלים: גירוי חשמלי עוזר להחזיר תנועה (צילום: PantherMedia)
צעד נוסף ליציאה מכסא הגלגלים: גירוי חשמלי עוזר להחזיר תנועה (צילום: PantherMedia)

 

מדענים השתמשו בגירוי חשמלי של חוט השדרה ופעילות פיזית שיקומית כדי לסייע לאדם משותק לעמוד ואף לעשות מספר צעדים בסיוע. מדובר בפריצת דרך עם השלכות על מיליוני אנשים משותקים ברחבי העולם.

 

רוב סאמרס, אמריקני בן 25, סבל מפגיעה בחוט השדרה בגובה C7-T1 עם שיתוק ותחושה חלקית ברגליו, לאחר שהיה מעורב בתאונת פגע וברח. כיום, 4 שנים אחרי התאונה ששינתה את חייו, הוא יכול להביא את עצמו ממצב של ישיבה בכסא גלגלים לעמידה למשך ארבע דקות בכוחות עצמו. הוא גם יכול לבצע תנועות חוזרות של דריכה עם עזרה, ולהזיז את אצבעות רגליו, הקרסוליים, הברכיים והירכיים.

 

"זה פותח מערך חדש לגמרי של אפשרויות, לא רק עבור אלה שרק עכשיו נפגעו, אלא גם עבור הנכים הותיקים", אומרת החוקרת הראשית, פרופסור סוזן הרקמה מאוניברסיטת לואיסוויל. הרקמה היא חלוצת הגישה "אימונים של תנועה" (locomotor training), שיטה שאנשי שיקום רבים משתמשים בה כדי לעזור ולהכשיר את רשתות עצביות בחוט השדרה הפגוע לייצר תנועות שרירים.

 

גישה זו, שנבחנה בהרחבה בבעלי חיים עם פגיעה בחוט השדרה, מראה כי ניתן להפעיל מחדש מעגלים עצביים. נמצא כי האותות החשמליים המסופקים מצליחים לגרות את רשת עצבית של חוט השדרה, כך שניתן להשתמש בקלט החושי המגיע מהרגליים כדי להפעיל שרירים וליצור תנועה. במקום לעקוף את מערכת העצבים של האדם וישירות לעורר את שרירי הרגליים, השיטה מנצלת את מעגלי השליטה הגלומים בחוט השדרה התחתון (מתחת לגובה הפגיעה) כדי לשלוט על עמידה ותנועה.

 

מקור הניסוי הנוכחי הוא בסדרה של ניסויים בבעלי חיים שהחלו כבר ב- 1980. אותם ניסויים הראו כי בעלי חיים עם פגיעה בחוט השדרה יכולים לעמוד, לשמור על איזון, לשאת משקל ולצעוד צעדים מתואמים כאשר ישנו גירוי אפידורלי- כלומר בחלל מעל הדורה, הקרום החיצוני מבין שלושה קרומים המכסים את המוח ואת חוט השדרה.

 

לפני השתלת 16 האלקטרודות בחוט השדרה המאפשרות גירוי חשמלי עקבי, סאמרס עבר 170 אימוני הפעלות של תנועה על פני תקופה של יותר משנתיים. באימון מסוג זה, גוף המטופל נמצא ברתמה על מכשיר הליכה (treadmill) והמטפלים עוזרים להפעיל שוב ושוב את הרגליים בתנועות דריכה חוזרות. בהמשך שולבו האימונים עם הגירוי החשמלי.

 

"זה מסע ארוך ומפרך של אינספור שעות אימונים ששינו לחלוטין את חיי" אמר רוב לעיתון BBC "עבור אדם שבמשך ארבע שנים לא היה מסוגל אפילו להזיז אצבע, יש לי עכשיו את החופש ואת היכולת לעמוד וזאת ההרגשה הכי מדהימה". 

 

חשוב להבין כי בינתיים המחקר מוכיח שגירוי חשמלי עובד אצל אדם אחד. ארבעה חולים נוספים נמצאים בשלבי כניסה סופיים לניסוי.

 

 

The Lancet, 20 May 2011, doi:10.1016/S0140-6736(11)60547-3


תרגום ועריכה: אנה רייזמן