מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד״ר אמור משה שי
ד״ר אמור משה שי
רופא בכיר במערך למחלות ריאה - מרכז רפואי רבין אני רופא מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, ופועל כחלק מצוות המכון למחלות ריאה במרכז הרפואי רבין – בלינסון. תחומי ההתמחות שלי כוללים אבחון וטיפול בסרטן הריאה, מחלות חסימתיות של דרכי הנשימה, מחלות של רקמת הריאה ויתר לחץ דם ריאתי. אני שואף לשלב בין ידע רפואי מתקדם לבין גישה אישית ומקצועית, במטרה להעניק למטופלים את הטיפול המיטבי.
כמונינשימהחדשותגברים פגיעים יותר להצטננות

גברים פגיעים יותר להצטננות

מחקר: מערכת החיסון של נשים טובה הרבה יותר בהדיפת וירוסים הגורמים לצינון ולהתלקחות אסתמה


הווירוסים מפילים גברים למיטה בקלות בעוד שהנשים ממשיכות כרגיל (צילום: Shutterstock)
הווירוסים מפילים גברים למיטה בקלות בעוד שהנשים ממשיכות כרגיל (צילום: Shutterstock)

 

גברים הם לא באמת המין החזק. חוקרים אוסטרליים מאוניברסיטת Queensland מצאו כי מערכת החיסון של נשים צעירות טובה הרבה יותר בהתנגדות לרינו-וירוס (rhinoviruses) - קבוצת נגיפים שהם הגורמים הנפוצים ביותר לצינון ולהתקפי אסתמה - שאת הגברים שולחים בקלות למיטה עם טישו.

 

נגיפים מסוג רינו-וירוס מהווים בעיקר מטרד לאנשים בריאים, אך הם עלולים להרע מאוד את מצבם של הסובלים מאסתמה ומחלות ריאה כרוניות אחרות.

 

במסגרת המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Respiratory Research, החוקרים ביצעו בדיקות מעבדה כדי לבחון את התגובה החיסונית של 63 מתנדבים בריאים. הם מצאו כי לנשים לפני גיל המעבר תגובה חיסונית חזקה ומסתגלת יותר לזיהום של רינו-וירוס, מאשר גברים צעירים.

 

הבדלים אלו בין הגברים לנשים נעלמים בגיל המעבר, מה שמעלה את האפשרות כי ההגנה מפני צינון מווסתת על-ידי הורמוני מין נשיים. לדברי החוקרים, האפשרות שהתגובה החיסונית הטובה יותר לוירוסים קשורה במידה רבה להורמונים הנשיים היא הגיונית, מכיוון שמבחינה ביולוגית לנשים תפקיד מהותי יותר בהישרדות המין האנושי. יחד עם זאת, עדיין לא ידוע מה בדיוק המכניזם מאחורי ההבדלים בין המינים.

 

זהו לא ההבדל היחיד בין גברים לנשים. לאורך כל מעגל החיים, יכולת ההישרדות של הנקבה גבוהה יותר. זה מתחיל כבר ברחם כאשר נוצרים 170 עוברים ממין זכר על כל 100 עוברים ממין נקבה, אבל הפלות טבעיות שכיחות פי שלוש בעוברים ממין זכר, מה שמביא לכך שהיחס בלידות הוא 51 אחוז בנים ו- 49 אחוז בנות. חוקרים מצאו גם כי ההסתברות שתהיה תחלואה נשימתית בפגים גבוהה יותר בזכרים. בהמשך החיים גברים חולים יותר במחלות ריאה ומחלות לב. יחד עם זאת, נשים חולות יותר במחלות אוטו-אימוניות ואנדוקרינולוגיות. ההבדלים ממשיכים עד סוף החיים. ממוצע תוחלת החיים של נשים בישראל עומדת על 83.5 שנים ושל גברים על 79.7.

 

 

Respiratory Research 2010, 11:184 doi:10.1186/1465-9921-11-184

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה