כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
גברים סובלים מלופוס נפריטיס קשה יותר מנשים
למין החולה תתכן השפעה על מאפיינים שונים של מחלת הלופוס.
במחקר שפורסם החודש העריכו השפעת מין החולה על הביטויים הקליניים, הממצאים המעבדתיים, פרופיל הנוגדנים העצמיים והממצאים ההיסטולוגיים בביופסית כליה של חולים עם לופוס נפריטיס.
במחקר נכללו 81 חולים שאובחנו כסובלים מלופוס נפריטיס פעיל, ועברו ביופסית כליה בין השנים 1999 ל-2004. כל ביופסיות הכליה הוערכו ע"י אותו פתולוג, מבלי שידע מי הם החולים ופרטים קליניים נוספים עליהם.
11 חולים (13.6%) מתוך ה-81 היו גברים. לא היו הבדלים בגיל וגזע בין 2 המינים, וכן לא היו הבדלים במשך הלופוס והמחלה הכלייתית. בחולות היתה שכיחות גבוהה יותר של ביטויים עוריים (95.7% לעומת 45.5% בגברים) ושל ביטויים המטולוגיים (52.9% לעומת 18.2% בגברים).לא היו הבדלים בין המינים בביטויים של מערכת העצבים המרכזית ומעורבות קרומי הגוף (סרוזיטיס). כמו כן, לא היו הבדלים בין המינים ברמות הנוגדנים העצמיים ורמות המשלים בדם.
נמצא כי רמות הקריאטינין בדם היו גבוהות משמעותית בחולים הגברים (ממוצע קריאטינין 3.16 לעומת 1.99 בנשים), וכן שכיחות אי ספיקת כליות וערכי קריאטינין גבוהים היתה גבוהה יותר בגברים (81.8% לעומת 47.1% בנשים). למרות כל זאת, לא היו הבדלים בשכיחות של הצורך בדיאליזה, השתלת כליה או מוות, בין המינים.
מסקנת המחקר היא כי גברים הסובלים מלופוס מפתחים מחלת כליה בשכיחות גבוהה יותר ובחומרה קשה יותר מאשר נשים עם לופוס נפריטיס.
www.springerlink.com/content/336u853kw7v3165l/
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה