דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
גברים נרקיסיסטים יותר מנשים
ניתוח נתונים ממאות מחקרים חושף כי גברים נוטים לנרקיסיזם יותר מנשים. מישהו מופתע?
מחקר חדש שבחן מחקרים משלושה עשורים שכללו יחד כמעט חצי מיליון משתתפים חושף כי באופן כללי גברים הם יותר נרקיסיסטים מנשים.
לצרכי המחקר חוקרים מאוניברסיטת באפלו בחנו יותר מ-355 פרסומים מדעיים הקשורים לנרקיסיזם כדי לבדוק הבדלים מגדריים בשלושה אספקטים של נרקיסיזם: מנהיגותיות/סמכותיות, גרנדיוזיות/ אקסהיביציוניזם ותחושת זכאות (entitlement).
הממצאים שפורסמו בגיליון מרץ של כתב העת של האיגוד האמריקאי לפסיכולוגיה Psychological Bulletin, חשפו כי גברים באופן עקבי קיבלו ציוני נרקיסיזם גבוהים יותר מנשים – בלי קשר לדור שנבדק או לגיל הנבדקים.
הפער הגדול ביותר בין המינים היה בתחושת הזכאות, מה שמרמז על כך שסביר יותר שגברים ינצלו אחרים ויחושו כי מגיעות להם זכויות מסוימות בהשוואה לנשים. הפער הגדול הבא בין המינים היה במנהיגותיות/סמכותיות. החוקרים מסבירים כי בהשוואה לנשים, גברים מציגים יותר אסרטיביות ותשוקה לכוח.
לעומת זאת, ההבדל בין גברים לנשים היה קטן ביותר באספקט של גרנדיוזיות/אקסהיביציוניזם – משמע שקיימת סבירות דומה בשני המינים ליהירות של האדם והתעסקות בעצמו.
החוקרים אומרים כי נרקיסיזם קשור בבעיות תפקוד בין-אישיות שונות, בהן חוסר יכולת לשמור על יחסים בריאים לטווח ארוך, התנהגות לא אתית ותוקפנות. עם זאת, נצפה כי נרקיסיזם גם מגביר את הביטחון העצמי, את היציבות הרגשית ואת הנטייה למנהיגות. בחינה של ההבדלים בין המינים בנרקיסיזם עשויה לסייע להסביר פערים מגדריים בנושאים החשובים הללו.
ציפיות חברתיות
עוד מציינים החוקרים כי ההבדלים שנצפו במחקר לא מוכיחים כי לגברים יש נטייה טבעית לנרקיסיזם. לדבריהם, סביר להניח כי הפערים המגדריים מוסברים על ידי סטראוטיפים מגדריים וציפיות חברתיות.
מעבר למחיר שנרקיסיזם גובה ממערכות היחסים של האדם ומהאנשים שמסביבו, הוא גם עלול לגבות מחיר כבד מהבריאות הפיזית של הנרקיסיסט. מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת PLOS ONE מצא כי נרקיסיזם עשוי להשפיע לרעה על בריאותם של גברים. לפי המחקר, בנשים ההשפעה פחות משמעותית.
ואיך תזהו נרקיסיסט? מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת PLOS ONE הראה שכאשר רוצים לדעת אם אדם הוא נרקיסיסט צריך רק לשאול אותו אם הוא כזה. בסדרה של 11 ניסויים שנערכו בקרב 2,250 אנשים בכל הגילאים, החוקרים מצאו כי הם יכולים לזהות אנשים נרקיסיסטים באופן ודאי באמצעות כך ששאלו אותם: "באיזו מידה אתה מסכים עם ההצהרה הבאה: אני נרקיסיסט (שים לב: משמעות המילה נרקיסיסט היא אגואיסטי, מרוכז בעצמו ויהיר)". התשובות של אנשים לשאלה היחידה הזו היו דומות מאוד לתוצאות שהתקבלו ממספר כלים מתוקפים אחרים המודדים נרקיסיזם, בהם ה-Narcissistic Personality Inventory הנמצא בשימוש נרחב, הכולל 40 שאלות.
החוקרים הסבירו כי התוצאות הגיוניות מאחר ובהגדרה נרקיסיסטים הם אגואיסטים, מרוכזים בעצמם ויהירים ולכן נרקיסיסט אמתי לא יראה את ההתרכזות בעצמו כמשהו שלילי. ומכיוון שנרקיסיסטים נוטים לחוסר אמפטיה, הם כנראה יתקשו להבין למה הרצון לשים את עצמם ראשונים צריך להראות כתכונה שלילית.
Psychological Bulletin, Vol 141(2), Mar 2015, 261-310