מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
גבר שעל חזהו קעקוע ''לא לבצע החייאה'' התמוטט. מה עשו הרופאים?
קעקוע מיוחד הותיר את הרופאים בבית החולים בפלורידה מבולבלים – האם להיאבק על חיי המטופל או לתת לו למות?
דמיינו את זה: גבר מחוסר הכרה שהתמוטט ברחוב מאושפז בבית החולים, ללא בני משפחה לצדו וללא אמצעי זיהוי. יש לו היסטוריה של בעיות בריאות רציניות ורמה גבוהה של אלכוהול בדם. על החזה שלו, מתגלה קעקוע עם הכיתוב "Do Not Resuscitate" ובעברית – "לא לבצע החייאה", לצדו חתימה. מה אתם הייתם עושים? זה אולי נשמע כמו שאלה מקורס אתיקה ברפואה, אבל זה בדיוק מה שאירע בבית חולים בפלורידה בארה"ב.
לפי תיאור המקרה שפורסם ביום חמישי האחרון בכתב העת New England Journal of Medicine, בתחילה הרופאים לא רצו לכבד את ההוראה בקעקוע של המטופל בן ה-70, מאחר שהקעקוע יצר יותר בלבול מבהירות. לא הייתה דרך לוודא כי זה מה שהאיש אכן רצה ובמצב כזה הם העדיפו להימנע מבחירה בלתי הפיכה. הרופאים החלו לטפל בו במספר אמצעים בסיסיים לרבות אנטיביוטיקה, תרופות לחץ דם ומסיכת חמצן, אך התלבטו קשות באשר להתערבויות משמעותיות יותר, לרבות חיבור למכונת הנשמה. במקביל, הם פנו ליועץ לענייני אתיקה של בית החולים.
החוקים בארה"ב באשר לצווים המורים לא להחיות מורכבים ומשתנים ממדינה ולמדינה. באופן כללי, על הרופאים חובה חוקית ומוסרית לכבד את העדפות המטופל לוותר על טיפול שמחזיק אותו בחיים. אבל כשהעדפות המטופל מופיעות על קעקוע ולא על טופס רשמי וחתום, הנושא הופך למורכב במיוחד ופרשנות שגויה עשויה להיות עניין של חיים ומוות.
הרופאים גם הכירו תיאור מקרה אחר, שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Journal of General Internal Medicine. במקרה זה היה מדובר בגבר בן 59 עם רקע של סוכרת ומחלות נוספות שאושפז בבית החולים ועל חזהו היה קעקוע D.N.R – קיצור של ההוראה Do Not Resuscitate - לא לבצע החייאה. אבל האיש, שהיה בהכרה מלאה, כשנשאל על רצונו - ביקש שינקטו בצעדים להצלת חייו במקרה שיהיה בכך צורך בהמשך. כאשר המטופל נשאל למה יש לו את הקעקוע, הוא סיפר לרופאים שהפסיד בהתערבות בגיל צעיר. הרופאים המליצו לו להסיר את הקעקוע כדי למנוע בלבול בעתיד, אך הוא אמר כי אינו חושב שמישהו יתייחס לקעקוע ברצינות וסירב להסירו.
כפי שניתן ללמוד מהמקרה החדש שדווח בפלורידה, קעקוע שכזה בהחלט עלול לגרום לבלבול רב. במקרה זה, היועץ לענייני אתיקה של בית החולים שנקרא לסייע בחן את המקרה וקבע כי נראה שהקעקוע משקף את רצון המטופל ויש לכבד את ההוראה. בבוקר שלאחר מכן המטופל נפטר.
במקביל, עובדים סוציאליים מבית החולים הצליחו לאתר פרטים נוספים על המטופל ואף מצאו מסמך מסודר עם הוראות לא להחיות, מה שאפשר לרופאים לנשום לרווחה בידיעה שעשו את הבחירה הנכונה.
N Engl J Med 2017; 377:2192-2193November 30, 2017