סרטן
מנהלי קהילה
בשר מטוגן במחבת עשוי להגביר סיכון לסרטן
מחקר מצא כי בשר מטוגן במחבת - במיוחד בשר אדום - מגביר את הסיכון לסרטן ערמונית מתקדם
זה לא רק מה שאתה אוכל, אלא גם איך שאתה מבשל אותו: בישול בשר אדום בטמפרטורות גבוהות, במיוחד טיגון בשר אדום במחבת, עשוי להעלות את הסיכון לסרטן ערמונית מתקדם ב-40%. גם עוף מטוגן מגביר את הסיכון. כך עולה ממחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה.
מחקרים כבר הצביעו על קשר בין צריכת בשר אדום לבין סרטן ערמונית. מחקר שפורסם בשנה שעברה מצא כי הקשר נובע בעיקר מצריכה של בשר אדום שהוכן "על האש", במיוחד כאשר מידת עשייתו היא "עשוי היטב" (Well-done).
במחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת Carcinogenesis, החוקרים בחנו מידע על כ-3,000 גברים שהשתתפו במחקר קודם, 2,000 מהם אובחנו עם סרטן ערמונית. המשתתפים מילאו שאלונים מקיפים שהעריכו את כמות וסוג הבשר שצרכו, כולל עוף, בשר אדום לא מעובד ובשר אדום מעובד. מידע הנוגע לאופן הכנת הבשר ומידת עשייתו נאסף באמצעות צילומים צבעוניים שהציגו את מידת העשייה.
נמצא כי גברים שאכלו יותר מ-1.5 מנות של בשר אדום מטוגן במחבת בשבוע היו בעלי סיכון גבוה ב-30% לסרטן ערמונית מתקדם. בנוסף, גברים שאכלו יותר מ-2.5 מנות של בשר אדום שהוכן בטמפרטורות גבוהות היו בעלי סיכון גבוה ב-40%.
עוד נמצא כי צריכה גבוהה של עוף אפוי הפחיתה את הסיכון לסרטן ערמונית מתקדם, בעוד שצריכת עוף מטוגן נקשרה לסיכון מוגבר. לכן המחקר מצביע על כך שטיגון במחבת, בלי קשר לסוג הבשר, מוביל באופן עקבי לעליה בסיכון לסרטן הערמונית.
החוקרים לא יודעים מדוע טיגון במחבת קשור לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית, אך הם משערים כי הסיבה היא היווצרות של קרצינוגנים הפוגעים ב-DNA במהלך ההכנה.