טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בקטריה מביאה לטרשת נפוצה
ייתכן כי שומן ייחודי מבקטריה השכיחה בבני אדם, מעורר את הטרשת הנפוצה
מחקר עכשווי מציע שבקטריה שכיחה הנמצאת בפה יכולה להפעיל מחלה אוטואימונית. טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימיונית, בה מערכת החיסון תוקפת את המוח ועמוד השדרה.
Porphyromas gingivalis, בקטריה שכיחה בפה בני האדם, מייצרת שומן ייחודי, phosphorylated dihydroceramides -DHCs, אשר מגביר את התגובה הדלקתית. שומנים אלו ייתכן ומיוצרים במקומות נוספים בגוף כמו הקיבה והמעיים. בכדי לקבוע האם שומנים אלו מביאים לנזק של המערכת החיסונית במחלה אוטאימיונית, ניסו אותם במודל של טרשת נפוצה בעכברים.
חומרת המחלה הוגברה באופן משמעותי בעקבות ההוספה של שומנים אלו על-ידי הפעלה של המערכת החיסונית. החוקרים הסיקו מן הניסוי כי phosphorylated DHC מבקטריה המצויה בבני אדם יכול להפעיל או להחמיר מחלה אוטואימונית כמו טרשת נפוצה.
החוקר טען כי " בעוד שידוע וברור שהמערכת החיסונית ברוב האנשים יש לה את הפוטנציאל לפגוע ברקמות של הגוף, המרכיב הנוסף ה"נעלם" שמתחיל ומביא למחלה אוטיאמיונית כמו טרשת נפוצה רק באנשים מעטים נותר לא ידוע. אך התוצאות של הניסוי מציגות את התיאור הראשון לכך ש- phosphorylated DHC הנובע מבקטריה השכיחה בבני אדם יכולה להגביר מחלה אוטואימונית". כלומר, השומן הזה, ייתכן והוא ה"נעלם" שמביא לפריצת או החמרת המחלה האוטואימונית.
במחקרים הבאים ינסו החוקרים לאפיין את השפעת ה- phosphorylated DHC על תאים ספציפיים במערכת החיסון ולזהות איך והיכן שומנים אלו מגיעים ונמצאים בגוף. בנוסף לתפקידם של השומנים בהפעלת או החמרת הטרשת הנפוצה, החוקרים מאמינים ש- phosphorylated DHC יכול להוות סמן לפעילות הטרשת הנפוצה ויהפוך למטרה של טיפולים חדשים ומשופרים.
מתוך ה- The American Journal of PATHOLOGY
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.