כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בפעם הראשונה בישראל הושתלו כליות מתורם ללא דופק
שני אנשים ניצלו בזכות השתלת כליות שנלקחו מתורם שנפטר מדום לב – שיטה שאושרה בישראל השנה
במהלך 'מבצע צוק איתן' הגיע למרכז הרפואי רמב"ם בחיפה צעיר כבן 30 בעקבות דום לב פתאומי. ניסיונות ההחייאה לא צלחו, ליבו לא חזר לפעום ונקבע מותו.
אם אירוע טראגי זה היה מתרחש בשנה שעברה, לא ניתן היה להשתמש באיבריו של הצעיר כדי להציל חולים אחרים, מאחר וליבו לא פעם. עד השנה ניתן היה להשתיל איברים כמו כליות, לב או ריאות רק מחולים עם מוות מוחי-נשימתי, שבעזרת הנשמה מלאכותית ניתן לשמור על פעימות ליבם וזרימת הדם בגופם.
אבל בפברואר השנה משרד הבריאות פרסם הנחיות המאפשרות לראשונה ליטול כליות להשתלה מתורם שנפטר מדום לב.
מרכזים רפואיים רבים ברחבי בעולם החלו להשתמש בשיטה של נטילת איברים מתורמים שנפטרו לאחר דום לב בזכות התפתחויות טכנולוגיות ולאור המחסור החמור באיברים להשתלה. בישראל בשלב ראשון מבוצע המהלך כפיילוט במרכזים הרפואיים רמב"ם, בילינסון, הדסה וסורוקה.
משפחתו של הצעיר שנפטר מדום הלב הסכימה לתרום את כליותיו ואלה שהושתלו באישה בת 57 בבית החולים בילינסון ובגבר בן 58 במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב).
צוות מיומן ברמב"ם שעבר הכשרה ייעודית ביצע פעולות ייחודיות לצורך נטילת איברים לאחר דום לב - בהן החדרת צנתרים והזלפת תמיסות קירור ושימור לחלל הבטן - המאפשרות זמן התארגנות של עד 120 דקות להוצאת הכליות מהתורם. ואכן בתוך זמן קצר הובא התורם לחדר ניתוח, שם נלקחו שתי הכליות וחוברו למכונה לשימור כליות שנרכשה על-ידי משרד הבריאות במיוחד לפעולות אלה.
את הצלחת ההשתלות בשיטה זו, של תורמים ללא לב פועם, ניתן להעריך רק שבועות אחדים לאחר הניתוח, מאחר והכליה ניטלה מתורם שאספקת הדם שלו לכליות פסקה זמן ארוך יותר לפני הניתוח בהשוואה לכליות הניטלות מתורמים במוות מוחי נשימתי.
ד"ר תמר אשכנזי מנהלת המרכז הלאומי להשתלות מספרת כי במשרד הבריאות ובמרכז הלאומי להשתלות עבדו תקופה ממושכת לקראת הפיילוט, במהלכה יצאו צוותים רפואיים ללמידה בחו"ל ובהמשך הגיעו צוותים מחו"ל וקיימו הדרכות בבתי החולים על השימוש בציוד החדיש.
"זהו צעד חשוב בקידום ההשתלות בישראל" אומר פרופ רפי ביאר, יו"ר ועדת ההיגוי של המרכז להשתלות, "רשימת ההמתנה להשתלת כליות היא הארוכה ביותר, ואנחנו מקווים שהשימוש בשיטה זו להרחבת מאגר תורמי הכליות, תסייע לקיצור הרשימה לממתינים להשתלת כליה".
ב-1 בינואר 2014, 1,075 חולים המתינו להשתלה בישראל, בהם 762 שחיכו להשתלת כליה. רבים מהם עדיין מחכים ורבים אחרים נוספו לרשימת הממתינים להשתלה.
לחתימה על כרטיס אדי לתרומת איברים יש להתקשר 6262*