כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בעיות שינה קשורות לסיכון מוגבר לפיברומיאלגיה
לנשים עם בעיות שינה סיכון מוגבר לפיברומיאלגיה. ככל שהפרעת השינה חמורה יותר - הסיכון עולה
חוקרים חשפו קשר בין בעיות שינה וסיכון מוגבר פי יותר מ- 3 לפיברומיאלגיה בנשים. הסיכון עלה ככל שבעיות השינה הופיעו בשכיחות גבוהה יותר. הקשר בין בעיות שינה לפיברומיאלגיה חזק במיוחד בקרב נשים בגיל העמידה או מבוגרות יותר.
פיברומיאלגיה היא תסמונת כרונית הכרוכה בכאב מפושט בשרירים, במפרקים ובשלד ובתשישות. ההערכות הן ששכיחות התסמונת היא 2% עד 5% באוכלוסיה המבוגרת, כאשר כ-90% מהסובלים מהתסמונת הן נשים. התסמינים לרוב מתחילים להופיע בגיל העמידה.
נדודי שינה כרוניים (אינסומניה), התעוררות בלילה ותשישות הם סימפטומים נפוצים של פיברומיאלגיה. עם זאת, לא ברור עם שינה לקויה תורמת להתפתחות התסמונת.
במחקר החדש שפורסם בכתב העת Arthritis & Rheumatism חוקרים מהאוניברסיטה הנורווגית למדע וטכנולוגיה בחנו את ההשפעה של בעיות שינה על הסיכון לפיברומיאלגיה בנשים. המחקר נערך בקרב 12,350 נשים בנות 20 ומעלה שענו על שאלונים ועברו בדיקות. בתחילת המחקר אף אחת מהנשים לא סבלה מכאבי שריר-שלד או בעיות תנועה. המעקב נמשך עשר שנים, במהלכן 324 נשים פיתחו פיברומיאלגיה (שכיחות של כ- 3%).
החוקרים מצאו כי קיים קשר חזק בין הפרעות בשינה והסיכון לפיברומיאלגיה בנשים. הקשר הוא קשר של מינון-תגובה, משמע שככל שהפרעות השינה מופיעות בשכיחות גבוהה יותר, כך הסיכון לפתח את התסמונת בעשור הקרוב גדל.
מהנתונים עלה כי הסיכון של נשים שדיווחו על הפרעות שינה "לעיתים קרובות" או "תמיד" לפתח פיברומיאלגיה היה גבוה פי 3 וחצי מאשר בנשים ללא בעיות שינה. הקשר היה חזק יותר בנשים מבוגרות יותר: הסיכון היה גבוה פי 5 וחצי בנשים מעל גיל 45 לעומת פי כמעט 3 בקרב בנות 20 עד 44.
לדברי החוקרים, נדרשים מחקרים נוספים כדי לחקור אם זיהוי מוקדם וטיפול בבעיות שינה יפחיתו את הסיכון לפיברומיאלגיה בנשים.