טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
במרדף אחר גן האושר
המרדף אחר האושר מאפיין את מצבו של המין האנושי. אבל לאלו הסובלים מדחק, בעיות פיננסיות או מחלה
פרופ' יורם ברק, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ע"ש סאקלר, מעורב בניסיון למצוא את "גן האושר, את הרכיבים הגנטיים של האושר", אשר ייתכן ואחראים על 50% מנקודת המבט האופטימית. המחקר נעשה בשיתוף פעולה בין בית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ובית החולים שיבא, תל השומר, שהינו בית החולים הגדול בישראל.
ממצאים ראשונים מן המחקר הפכו את פרופ' ברק לאופטימי באשר להצלחת המחקר. "אם משהו הוא גנטי, צריכה להיות לו התאמה גדולה בין תאומים. ובמחקר התאומים אותו אנו בוחנים מצאנו ש- 50% מן האושר נקבע באמצעות הגנים". פרופ' ברק עובד כעת עם פרופ' ענת אחירון, מנהלת המרכז לטרשת נפוצה בבית החולים שיבא, בכדי לזהות את הגנים הספציפיים שאחראים לאושר.
פסיכולוגיה חיובית
אנחנו כנראה רחוקים עדיין מהיום שבו נוכל להנדס גנטית אושר, פרופ' ברק טוען, אבל אנו יכולים להתחיל בלאמץ חשיבה חיובית. חלק גדול מעבודתו מבוסס על הפסיכולוגיה החיובית, שהיא, לדברי פרופ' ברק, "תחום הפסיכולוגיה שגודל ומתפתח במהירות בארה"ב ובעולם כולו".
לטובת 50% מן האושר שאינו גנטי, פרופ' ברק עובד על סדנת פסיכולוגיה חיובית שתלווה בתרגולים. לאחרונה בחן את יעילותה של סדנא חד-יומית שהועברה ל- 120 משתתפים במרכז לטרשת נפוצה בתל השומר. תוצאות ראשונות מראות כי הסדנא שיפרה את רמת האושר של המשתתפים בכ- 30%.
עבודה זו מוקדשת למצוא "התערבות מעשית ומבוססת מחקר שתעזור להעביר את הפסיכולוגיה לעולם הרפואה" אומר פרופ' ברק. מחקריו העוסקים בהשפעה הפיסית הנובעת מהמצב הנפשי של חולים במחלות נוירולוגיות, הם ניסיון לגשר בין הפסיכולוגיה לרפואה הקלינית.
להרגיש טוב בגוף ובנפש
פרופ' ברק אומר שהיתרונות הפסיכולוגים של התוכנית לוו גם בשיפור המצב הפיסי. "הצלחנו להעלות את רמת האושר בקרב המטופלים, כך שרמת האושר שלהם הייתה זהה לזו של אנשים בריאים" טוען פרופ' ברק. "אם נוכל ליישם את הפסיכולוגיה החיובית, נוכל לשפר את ההענות לתוכנית הטיפולית. בנוסף, הצלחנו להראות כי ישנה גם יציבות במצב הנוירולוגי".
לטובת האנשים הבריאים, אומר פרופ' ברק שאימוני האושר שלו יכולים להעשיר את חיייהם. בינתיים חיפושו ומחקריו למציאת גן האושר עדיין ממשיכים.
Happiness and neurological diseases
Expert Review of Neurotherapeutics, 2009, 9(4), 445-459
ברוך הלוי-סגל
אכן די מסופק. שמח שעמדתי במבחן.
ברוך הלוי-סגל
סכום הנקודות שלי במבחן: 25
ערן ברקוביץ
סכום הנקודות שלי במבחן: 26
ערן ברקוביץ
צר לי לשמוע על בעלך. חווית אובדן משמעותי לפני פחות משנה והחשיבה הפסימית, הירידה במצב הרוח וקשיי ההתמודדות טבעיים בשלב זה. עם זאת, ישנם תהליכים, קבוצות וטיפולים שיכולים לעזור במצבים מעין אלו ולקצר את תהליך האבל או לעבור אותו עם התמיכה המתאימה. אני שמח שיש בך נכונות להצטרף לקבוצה כדוגמאת סדנאת האושר של פרופ' ברק. לצערי, לא מתוכננת בינתיים סדנא נוספת וברגע שתפתח היא תפורסם במרכז לטרשת ואני מבטיח שגם על גבי אתר זה. בינתיים יש גורמי תמיכה רבים במרכז היכולים לעזור ואני ממליץ להעזר בהם. אנחנו קוראים להם צוות הנפש והם כוללים את: העובדות הסוצילאליו, פסיכולוגים, פסיכאטריים ומרפאה באומנות. כולם מוכשרים בהענקת פסיכותרפיה ונעזרים בעבודותיו של פרופ' ברק במהלך הטיפול בכדי לשפר את החשיבה החיובית, האופטימיות והתקווה.
אתי1
איך אפשר להשתתף בסדנא? אני מטופלת במרכז לטרשת בתל בשומר. מאד מעוניינת, כי התאלמנתי לפני 5 חודשים,ואני מרגישה צורך בעזרה בכיוון הזה...... לפני מותו של בעלי, הייתי עם חשיבה חיובית והתמודדתי היטב עם מצבי. בתודה מראש, אתי פישר