סרטן
מנהלי קהילה
ביצים מפחיתות סיכון למחלות לב וסרטן
חוקרים מצאו כי בביצה יש תכונות נוגדות חמצון כמו שיש בתפוח. כמה ביצים מומלץ לאכול?
מזה עשורים הזהירו את הציבור כי ביצים מזיקות ללב. לאחרונה פורסמו יותר ויותר מחקרים המראים כי ביצים בריאות יותר ממה שחשבנו. כעת, מחקר אוסטרלי חדש מצא שביצים מכילות תכונות נוגדות חמצון כמו שיש בתפוח ולכן הן עשויות להפחית את הסיכון למחלות לב וסרטן.
החוקרים מאוניברסיטת אלברטה בחנו חלמוני ביצים של תרנגולות שהתזונה שלהן הייתה מורכבת בעיקר מחיטה או תירס ומצאו כי הם הכילו טריפטופן וטירוזין - שתי חומצות אמינו עשירות בתכונות נוגדות חמצון. נוגדי חמצון מנטרלים רדיקאלים חופשיים וכך מונעים תהליכי חמצון המזיקים לגוף, מה שמסייע למנוע מחלות לב וכלי דם וסרטן.
לאחר ניתוח התכונות נוגדות החמצון, החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Food Chemistry קבעו כי בשני חלמונים במצב נא יש פי שניים תכונות נוגדות חמצון כפי שיש בתפוח אחד או ב- 25 גרם חמוציות.
יחד עם זאת, כאשר הביצים בושלו או טוגנו, התכונות נוגדות החמצון הופחתו בכמחצית. אם הביצה בושלה במיקרוגל, השפעות נוגדות החמצון פחתו אף יותר.
לדברי החוקרים, ממצא זה הוא רק תחילת הדרך. כעת הם מתכננים למפות את כל נוגדי החמצון השונים שקיימים בחלמוני הביצים כדי להבין את כל התכונות של הביצה וגם לבדוק כיצד היא מתעכלת בגוף.
במחקר קודם של אותם החוקרים, הם ערכו סימולציה של תנאי מערכת העיכול ומצאו שאכילת ביצים מבושלות או מטוגנות יכולה להוריד לחץ דם מכיוון שאנזימי העיכול מפיקים מחלבוני הביצים פפטידים שפועלים בצורה דומה לתרופות להפחתת לחץ דם.
מלבד הגילוי החדש על נוגדי החמצון, ידוע כבר כי ביצים הן גם מקור מצוין לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה וויטמינים ומינראליים בהם חומצה פולית, ויטמין B12 , ויטמין A , ויטמין D , אבץ, סלניום, כולין ועוד. לאחרונה פרסם משרד החקלאות האמריקני מחקר שמצא כי בביצה יש 14% פחות כולסטרול ו- 64% יותר ויטמין D ממה שחשבנו.
לפני מספר שבועות פרסם האיגוד הקרדיולוגי בישראל בשיתוף עמותת הדיאטנים והתזונאים (עתיד) ניר עמדה עם הנחיות חדשות למניעת מחלות לב באמצעות תזונה בריאה. בהנחיות הם ציינו כי במשך 40 השנים האחרונות הוזהר הציבור מפני צריכה מרובה של ביצים עקב תכולת הכולסטרול הגבוהה שבהן. אבל הם הבהירו כי מחקרים מצאו שלכולסטרול במזון בכלל ולצריכת ביצים בפרט, השפעה מועטה על רמות הכולסטרול בדם, בעוד צריכת שומן רווי ושומן טרנס משמעותית הרבה יותר. המומחים ציינו שהביצה מכילה כמות גבוהה יחסית של כולסטרול, אולם כמות נמוכה יחסית של שומן רווי ומחצית מן השומן שבה הוא שומן בריא – חומצות שומן חד בלתי רוויות.
לפי ההנחיות החדשות, צריכה של עד 5 ביצים בשבוע הינה בטוחה לאוכלוסיה בריאה. לאוכלוסיה הסובלת מסוכרת, מחלת לב כלילית או היפרכולסטרולמיה, אשר אינה מאוזנת על-ידי טיפול תרופתי מומלץ לצרוך עד 3-4 ביצים בשבוע.
לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת אלברטה
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
okochavi
כן אבל בביצים יש גם המון כולסטרול
אני בגיל מסויין הבנתי שצריך משהו שפשוט יאזן את זה ולא יטפל באופן תרופתי אז אני לוקח פיטוגארד שזה טבעי עם אומגה 3 ופשוט מוריד את הכולסטרול הרע