סרטן השד
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בינה מלאכותית זיהתה סרטן שד בדרגת דיוק גבוהה יותר
רדיולוגים הצליחו להשתמש בבינה מלאכותית כדי לאבחן גידולי סרטן השד בדרגת דיוק גבוהה, ותוך הפחתת הסיכון לטעויות באבחון שעשויות להתבטא בתוצאות חיוביות כוזבות
בדיקת ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד, והיא כיום בדיקת ההדמיה המרכזית לאבחון מוקדם של סרטן השד. בישראל מומלצת הבדיקה לכלל הנשים שאינן בסיכון למחלה מגיל 50 עד 75 אחת לשנתיים, ולאחרונה אף אושרה הבדיקה בסל לנשים שמעוניינות בכך כבר מגיל 45 – לאחר הסבר על התהליך מצד הרופאים המטפלים.
למרות יעילותן הגבוהה של בדיקות ממוגרפיה, הן מלוות בטווח טעות מסוים שמתבטא בסיכוי קטן לקבלת אבחנה חיובית כוזבת, המכונה False Positive. מסיבה זו, גם כשמתקבלת בבדיקה תוצאה חיובית על הימצאות של גידול סרטני בשד – מקובל לבצע בדיקת ביופסיה של השד כדי לברר האם אכן קיימת בשד רקמה גידולית ולאפיין את סוג הגידול.
בשנים האחרונות נעשה שימוש בטכנולוגיית בינה מלאכותית (AI) כדי לשפר יכולות אבחנתיות וטיפוליות בסרטן השד. עתה מדווחים חוקרים דנמרק כי הצליחו לעשות שימוש בכלי זה כדי להקטין את הסיכוי לטעויות בבדיקות ממוגרפיה.
טכנולוגיה חדשנית
החוקרים מהמחלקות למדעי המחשב ובריאות הציבור באוניברסיטת קופנהגן, בשיתוף חוקרים מגופי מחקר נוספים בדנמרק והולנד, ביקשו לפתח שיטה להפחתת הסיכון לתוצאה חיובית כוזבת בבדיקת ממוגרפיה, שעלולה להכניס נשים נבדקות למתח רב.
המחקר בוצע בקרב נשים בגילי 69-50 שעברו בדיקות ממוגרפיה באזור קופנהגן, בירת דנמרק, בשתי תקופות: התקופה הראשונה מה-1 אוקטובר 2020 עד ה-17 בנובמבר 2021, כאשר בדיקות הממוגרפיה פוענחו על ידי שני רופאים רדיולוגים שונים לפני קביעת התוצאה; והתקופה השנייה מה-18 בנובמבר 2021 ועד 17 באוקטובר 2022, כאשר התוצאות פוענחו בעזרת תוכנת בינה מלאכותית – אחת מבין התוכנות הזמינות כיום בשוק לפענוח ממוגרפיה, בשילוב עם פענוח נוסף של רופא רדיולוג בכיר המומחה בפענוח בדיקות שד.
בהמשך נאספו תוצאות בדיקות ביופסיית השד שבוצעו לנשים שאובחנו כחיוביות לסרטן השד בבדיקת הממוגרפיה, וכן נותח מידע רפואי שנאסף בניתוחי שד שעברו המטופלות שאובחנו כחיוביות בבדיקה.
בהשוואה בין 60,751 מטופלות שעברו בדיקות ממוגרפיה בתקופה הראשונה, בטרם החל השימוש בתוכנות בינה מלאכותית לפענוח הבדיקות, לבין 58,246 מטופלות שעברו ממוגרפיה לאחר הטמעת הטכנולוגיה החדשנית, נמצא כי היקף בדיקות הממוגרפיה החוזרות על רקע תוצאות מעורפלות שאינן וודאיות ירד ב-20.5% מ-3.09% בדיקות חוזרות בתקופה הראשונה ל-2.46% בתקופה השנייה.
בנוסף, שיעור האבחון של גידולים סרטניים בשד עלה מ-0.7% סיכוי למחלה בתקופה הראשונה ל-0.82% בתקופה השנייה.% משיעור של 2.39% בתקופה הראשונה ל-1.63% בתקופה השנייה.
כמו כן, הטמעת הבינה המלאכותית העלתה את היקף הגידולים הסרטניים המזעריים בשד שאותרו מ-36.6% ל-44.9% מכלל הגידולים. המדובר בגידולים קטנים מגודל של 1 ס"מ.
הטמעת השימוש בתוכנת בינה מלאכותית בפענוח בדיקות ממוגרפיה גם הועילה לירידה בשיעור הגידולים הסרטניים בשד שמאובחנים בשלב חודרני מ-84.9% ל-79.6% מכלל הגידולים. הכוונה לגידולים שחדרו מרקמת השד הראשונית שבה החל הגידול להתפתח בצינוריות או בלוטות החלב והתפשטו למבנים אחרים בשד, ואולי אף לבלוטות לימפה סמוכות ולגרורות מרוחקות.
הטמעת הבינה המלאכותית גם הניבה כצפוי תועלת כלכלית בהפחתה של 33.5% בהיקף הצורך בפענוחים אנושיים של הבדיקות.
המחקר נתמך בין השאר על ידי תוכנית Eurostars של האיחוד האירופי ומרכז Pioneer לבינה מלאכותית בדנמרק, וממצאיו מדווחים בגיליון יוני 2024 של כתב העת Radiology.
דיוק באבחון
החוקרים מסכמים כי שימוש בבינה מלאכותית לפענוח בדיקות ממוגרפיה משפר את יעילות הבדיקות, ומלווה בהישגים נוספים. מוביל המחקר ד"ר אנדראס לאוריצן (Lauritzen) מסר בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים, כי למרות התוצאות החיוביות של העבודה, יש צורך במחקר נוסף על מנת לקבל הבנה מעמיקה יותר על ההשפעות של שילוב טכנולוגיית בינה מלאכותית בעבודת הרדיולוג בטווח הרחוק וכדי להבטיח מניעה של טעויות בפענוח בדיקות ממוגרפיה.
על רקע החשש שתוכנות בינה מלאכותית יחליפו בעתיד לחלוטין את עבודתם של הרדיולוגים, ד"ר לאוריצן מבהיר כי לרופאים יש גישה לבדיקות סקר קודמות של הנשים, בעוד שלמערכת הבינה המלאכותית אין גישה שכזו. לדבריו, בעתיד ניתן יהיה ליצור מערכת משופרת עם גישה למידע על בדיקות קודמות – מערכת שתוכל לשפר עוד יותר את רמת הדיוק באבחון.
ממצאי המחקר מתפרסמים על רקע תמורות משמעותיות לאחרונה בשיטות אבחון וטיפול בסרטן השד בעקבות השימוש הגובר בטכנולוגיות בינה מלאכותית. בין השאר, כיום פותחו תוכנות בינה מלאכותית שמסייעות לאיתור נשים בסיכון לסרטן השד, תומכות בשיפור תוצאות ניתוחי שד, מאפשרות רפואה מותאמת אישית בסרטן השד, ותורמות לתהליכי קבלת החלטות שנדרשות בצמתים מרכזיים בטיפול בסרטן השד ואף עוזרות לגלות טיפולים חדשים למחלה.
בתחום בדיקות הממוגרפיה, בשנים האחרונות פותחו מספר תוכנות שמאפשרות לנתח במהירות ממצאי בדיקות ממוגרפיה, אשר הוטמעו במרכזים רפואיים בעולם ואף בישראל, ומסייעות לרופאים רדיולוגים בפענוח הבדיקות. תוכנות אלה כיום אינן משמשות כתחליף לרופאים אלא ככלי שמסייע להם בפענוח, וזאת מאחר ותוכנות בינה מלאכותית מנתחות מידע ממאגרי עתק ("ביג דטא") של בדיקות ממוגרפיה שבוצעו בעבר.
בין השאר גם בישראל פותחו בשנים האחרונות כלים בבינה מלאכותית שמבקשים לסייע באבחון המחלה. במרכז הרפואי שיבא מפותחת מזה מספר שנים במסגרת היחידה לדימות שד טכנולוגיה חדשה מבוססת בינה מלאכותית בשם 'מיקה' שמבקשת לשפר את סיכויי האבחון המוקדם של סרטן שד בממוגרפיה. בנוסף, חברת 'זברה מדיקל' הישראלית מקדמת פיתוח מבוסס בינה מלאכותית לפענוח בדיקות ממוגרפיה, וקיבלה במאי 2018 אישור לשימוש באלגוריתם שפיתחה מהאיחוד האירופי, וביולי 2020 אישור נוסף של מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA).
עוד על תרומתה של בינה מלאכותית בסרטן השד