טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
בין אלרגיות לטרשת נפוצה
היסטמין המשמש לרוב לטיפול באלרגיות ייתכן וישמש כטיפול גם לטרשת נפוצה, כך בעקבות מחקר חדש.
אם חשבת עד עתה כי ההיסטמין הוא המענה במהלך עונת האלרגיות, הנה משהו שיכול לשנות את נקודת מבטך. מחקר חדש שפורסם בכת העת Journal of Leukocyte Biology מראה כי ההיסטמין יכולה להיות מולקולה חשובה באמצעותה יפתחו טיפולים חדשים למחלת הטרשת הנפוצה. במחקר חדש שנערך בדקו החוקרים את תפקיד ההיסטמין במודל של טרשת נפוצה בחיות ומצאו שלהיסטמין תפקיד חשוב במניעת התפרצות הטרשת הנפוצה ובהפחתת השפעת המחלה.
"אנו מקווים שהמחקר שלנו יעזור ליצור טיפולים חדשים למחלות אוטואימוניות ובעיקר לטובת הטרשת הנפוצה, מכיוון שאין עדיין למחלה זו תרופה מוחלטת", כך אמרה ד"ר רוזטה פדוטי מהמרכז הנוירולוגי במילאן, איטליה.
היסטמין הוא נוירוטרנסימטור המעורב בתגובות אלרגיות, כמו גם בתהליכים פיזיולוגים ופתולוגים אחרים בגוף. הוא בעיקר ידוע בשל מעורבותו בתגובות רגישות היתר כמו באלרגיות. ההיסטמין בדרך-כלל משפיע על הרחבת כלי הדם והפיכת דפנות כלי הדם לחדירות יותר, כך שתאי מערכת החיסון יכולים לעבור דרכן בקלות יחסית.
החוקרים בחנו את האפקט הישיר של ההיסטמין ושל שתי מולקולות דומות המתקשרות באופן ספציפי עם ההיסטמין ברצפטורים (קולטנים) 1 או 2. באמצעות מודל של טרשת נפוצה בעכברים, החוקרים עוררו את המחלה– שהשפיעה על תאי ה- T (לימפוציטים, תאי מערכת החיסון) ואז טיפלה בתאים אלו באמצעות ההיסטמין או באמצעות המולקולות האחרות. יעילות הטיפול נבדקה באמצעות ניתוח תפקוד תאי ה- T, זאת בעזרת הערכת: פרוליפרציה, ייצור ציטוקינים, פעילות בתוך התאים והיקשרות לכלי דם במוח.
התוצאות הראו שההיסטמין מפחית את הפרוליפרציה (ההתרבות המהירה) של תאי T המגיבים למעטפת המיאלין, ומפחית את ייצור האינטרפרון-גאמא, ציטוקין משמעותי המעורב בעוררות הפעילות הדלקתית במוח ובדה-מיאלנזיציה (הפגיעה במיאלין). בנוסף לאלו, ההיסטמין הפחית את יכולת תאי ה- T המגיבים למיאלין להגיע אל כלי דם דלקתיים במוח, שלב חיוני בהתפתחות הטרשת הנפוצה.
"מחקר זה מרגש מכמה סיבות. ראשית, הוא מצביע על קשר בלתי צפוי בין נתיבים המערבים אוטואימוניות ואלרגיות ובכך מציע קשר בין התגובות השונות הללו של המערכת החיסונית שלא זוהה עד כה. שנית, ברגע שחושבים על הכללת הממצאים הללו שנמצאו בקרב עכברים גם לבני אדם, עולה הפוטנציאל לפיתוח תרופה חדשה לטרשת נפוצה, כמו גם למחלות אוטואימוניות אחרות או מחלות אחרות המערבות את מערכת העצבים המרכזית", כך סיכם ד"ר ג'ון וורי, העורך של כתב העת המדעי Journal of Leukocyte Biology.
מתוך ה- PHYSORG
לגישה אל תקציר המאמר מתוך כתב העת לחצו כאן
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.