מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותבולמיה נרבוזה: אשפוז או טיפול מרפאתי?

בולמיה נרבוזה: אשפוז או טיפול מרפאתי?

מחקר שנערך בגרמניה בשנים 2008 – 2009 בדק את ההבדלים בתוצאות בין אשפוז מטופלים אשר סובלים מבולימיה לבין טיפולי-יום במרפאות הפרעות אכילה. התוצאות הצביעו על עדיפות בעלת משמעות סטטיסטית לטיפול-יום. בנוסף הראה המחקר שאם, במקרה של טיפולי-יום, ממשיכים בטיפול לאחר הטיפול הממוקד אפשר להגיע לתוצאה גבוהה של התייצבות.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר שנערך בגרמניה בשנים 2008 – 2009 ע"י קבוצה של  פסיכיאטרים ופסיכולוגים מובילים בראשותו של Prof. Dr. med. Almut Zeeck נעשה באוניברסיטת פרייבורג.

מטרת המחקר הייתה לבדוק את ההבדלים בתוצאות בין אשפוז מטופלים לבין טיפולי-יום במרפאות הפרעות אכילה.

החוקרים, שבעה מומחים בתחום הרלוונטי, הגיעו לתוצאות שהצביעו על עדיפות בעלת משמעות סטטיסטית לטיפול-יום. בנוסף הראה המחקר שאם, במקרה של טיפולי-יום, ממשיכים בטיפול לאחר הטיפול הממוקד אפשר להגיע לתוצאה גבוהה של התייצבות.

 

התוצאות של המחקר הראו ששליש מהמאושפזים (5 מתוך 15) התדרדרו בסוף המחקר למצב גרוע משהיו בתחילתו, כאשר רק אחד מתוך 21 מטופלי היום סיים במצב גרוע משהתחיל.

 

החוקרים מצאו שקיימים יחסי גומלין משמעותיים (מהבחינה הסטטיסטית) בין סוג הטיפול (הכוונה לסביבת הטיפול, מרפאת-יום מול אשפוז) לתדירות של הופעת בולמוסי הזלילה (Binge) של המטופל, וזה נכון גם לתקופת ההחלמה שלאחר הטיפול. כלומר מטופלי הטיפול המרפאתי הראו ירידה משמעותית במספר הבולמוסים.

לעומת זאת, מבחינת ההקאות לא נמצאו הבדלים בכלל. כלומר, חולה אשר סובל מבולמיה, לאחר שנה של טיפול במרפאת-יום הראה, בהשוואה לחולה שאושפז, ירידה משמעותית בתדירות התקפות הזלילה שהוא עובר אבל לא בתדירות ההקאות. 


במחקר נבדקו 43 חולים עם אבחנה של בולימיה נרבוזה חמורה. הם שוייכו באופן רנדומלי לאחת משתי קבוצות טיפול: 21 אושפזו ו – 22 טופלו במרפאות-יום למשך אותו פרק זמן של כ-12 שבועות. סימפטומים ופתולוגיות אחרות נמדדו ונבדקו לפני הטיפול, לאחר סיום הטיפול וגם שלושה ו-12 חודשים לאחר מכן. במשך 12 שבועות ראשונים המאושפזים היו באשפוז והמטופלי-יום היו בטיפול צמוד. המחקר המשיך עוד שנה לאחר מכן כי החוקרים רצו לראות גם מה שקורה לאחר  סיום הטיפול הנקודתי, כלומר מה קורה לאחר תקופת האשפוז ומה קורה לאחר שהמטופל סיים את הטיפולים היומיים במרפאה? 6 מתוך 21 המטופלים באשפוז עזבו במהלך הטיפול, לא נשארו לסוף המחקר, כך שההשוואה למעשה הייתה בין 15 מטופלים באשפוז לבין 21 מטופלי יום.


הממצאים הם:
שנה לאחר תחילת המחקר  9 מתוך 15 המטופלים באשפוז נשארו עם סימפטומים בולמים, 5 מתוכם כאמור במצב קשה יותר מאשר היו בתחילת המחקר.  3 היו ברימיסיה חלקית ו – 3 יצאו ללא סימפטומים לחלוטין.
אצל מטופלי היום, לאחר שנה, 10 מתוך 22 עדיין הראו סימפטומים של בולימיה אבל רק אחד מהם היה במצב גרוע מכפי שהתחיל. 6 היו ברימיסיה חלקית ו – 6 הבריאו לחלוטין.


אצל שתי הקבוצות לא התפתחו שום הפרעות נפשיות נוספות ולא נמצאו שום הבדלים פסיכולוגיים לאחר הטיפול.


תוצאות המחקר מצביעות במפורש על היתרון של טיפולי-יום לעומת אשפוז. זו אגב הפעם הראשונה שניתנת הוכחה למה שמטפלים רבים האמינו ממזמן: שעדיף, במקרים של מטופלי בולימיה, טיפול היום. אבל יחד עם זאת  אין בתוצאות המחקר הוכחות שקיימים הבדלים בהשפעה על ההפרעה הנפשית או קצב ההקאות של החולים.


 מקור:

Almut Zeeck (2009), Inpatient versus Day Treatment for Bulimia Nervosa: Results of a One-Year Follow -Up, Psychotherapy and Psychosomatics, 78, 317-319