קשב וריכוז
מנהלי קהילה
לבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז סיכון מוגבר למשקל עודף
מחקר מישראל: אנשים שמתמודדים בבגרותם עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) נמצאים בסיכון לעודף משקל והשמנה, וזאת על רקע נטייתם לצרוך מזונות לא בריאים
הפרעות קשב וריכוז (ADHD) ששכיחותן גדלה בשנים האחרונות הן בקרב ילדים והן בגיל המבוגר, לצד עלייה במודעות ושיפורים בתהליכי האבחון – נקשרו ברבות השנים למצבים כרוניים שונים.
בין השאר נמצא כי הפרעת קשב וריכוז עשויה להתלוות להפרעות שונות כגון הפרעות למידה והפרעות שפה, הפרעות במצב הרוח לרבות דיכאון, הפרעות נוירולוגיות התנהגותיות ונוירולוגיות כמו הפרעה ביפולארית, התמכרויות, נטייה אובדנית ותסמונת טורט, וכן להפרעות על ספקטרום האוטיזם, אפילפסיה, הפרעות שינה ואף מחלות פיזיולוגיות כרוניות. עבודות קשרו בין הפרעות קשב וריכוז לבין אסתמה, אלרגיות ואטופיק דרמטיטיס, ומחקרים זיהו נטייה אצל ילדים שמאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז לצבור משקל עודף ולסבול מהשמנה בהמשך החיים.
עתה מצאו חוקרים ישראלים כי בוגרים עם הפרעות קשב וריכוז נמצאים בסיכון לצבור משקל עודף וכי ההשמנה קשורה לנטייתם לצרוך מזונות שאינם בריאים - לרבות מזונות מעובדים.
יותר נקניקים ועוגיות, פחות ירקות ופירות
החוקרים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה ביקשו לבדוק האם בוגרים שמאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז, כמו סטודנטים, נוטים לאמץ דפוסי תזונה בעייתיים כמו אכילת יתר או שיש להם נטייה לבחור מזונות שאינם בריאים על פני מזונות בריאים.
המחקר הקיף 60 סטודנטים מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית עם ובלי הפרעת קשב וריכוז בגילי 30-20 שנתבקשו למלא שאלונים, בהם 36 גברים ו-24 נשים. לכמחצית מהנבדקים – 29 במספר – הייתה היסטוריה של אבחון בהפרעת קשב וריכוז בילדותם.
הממצאים העלו כי לסטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז הייתה נטייה גדולה יותר לעודף משקל, ומדד ההשמנה BMI שלהם היה גבוה יותר (24.02 יחידות) בהשוואה לסטודנטים ללא הפרעת קשב וריכוז (21.17 יחידות).
בהמשך העלו הנתונים כי למרות שנבדקים בשתי הקבוצות הציגו תמונה דומה לכמות המזון שאכלו, מספר הארוחות, היקף קלוריות יומי ואף שיעורי הרכיבים התזונתיים – נמצא כי סטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז נטו לצרוך יותר מזונות לא בריאים, ומכאן שהיו בסיכון למחלות ומצבים רפואיים שנקשרים לתזונה לקויה, ובכללם מחלות לב וכלי דם, סרטן, דלדול עצם ועוד.
לפי השאלונים, בין המזונות הלא בריאים שצרכו סטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז בהיקף גדול יותר נכללו עוגיות, בשר מעובד ומזונות מעובדים בכללותם, ובין המזונות הבריאים שצרכו סטודנטים ללא הפרעות קשב וריכוז בהיקף נרחב יותר נכללים פירות וירקות, דגנים מלאים וכמות מצומצמת בלבד של מזון מעובד. החוקרים מסכמים כי "הפרעת קשב וריכוז אצל סטודנטים לא קשורה באכילת יתר, אולם בצריכה של יותר מזונות לא בריאים".
במחקר השתתפו שירלי הרשקו, ד"ר אנה ארוניס, פרופ' עדינה מאיר וד"ר יהודה פולק, וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2018 כתב העת Journal of Nervous and Mental Disease.
הסברים רבים לקשר
הקשר בין הפרעות קשב וריכוז לעודף משקל והשמנה, כפי שתועד במחקר הנוכחי, נמצא גם בעבודות מקבילות בעבר. באביב 2012 דיווחו חוקרים משוויץ על סמך סקירת מחקרים כי הפרעות קשב וריכוז עשויות להיות המקור להתפתחותן של הפרעות אכילה, מאחר והן מובילות להפרעה במיקוד תשומת הלב ובהבנה העצמית. כעבור שנה מצאו חוקרים אמריקאים כי לבנים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות בגיל צעיר יש סיכון כפול לגדול להיות מבוגרים שמנים. וכעבור שנה נוספת דיווחו חוקרים מפינלנד כי לילדים עם ADHD יש סבירות גבוהה להיות שמנים ולא פעילים גופנית כבר כשיגיעו לגיל ההתבגרות.
מחקרים שונים הציעו מספר מנגנונים כדי להסביר את הקשר בין הפרעות קשב וריכוז להשמנה, לרבות שינויים גנטיים (מוטציות) שמשפיעים על שני התהליכים. מחקר קנדי שפורסם בחורף 2013 בכתב העת Obesity זיהה קשר בין שינוי בגן המסומן FTO שנקשר במחקרים רבים להשמנה לבין עלייה בסיכון לפתח הפרעות קשב וריכוז – קשר שעשוי להסביר את הזיקה בין שתי התופעות.
הסברים אפשריים לקשר בין הפרעות קשב וריכוז לבין השמנה עשויים להיות מטבוליזם מואץ, אי הקפדה על פעילות גופנית סדירה, אימפולסיביות המאפיינת את ההפרעות, מצבים רפואיים נלווים כמו הפרעות שינה, דיכאון וחרדה, וכן אימוץ הרגלי תזונה בעייתיים, כפי שתועד בעבודה הנוכחית.
בניגוד לממצאי המחקר הנוכחי, יש מחקרים שמצאו כי אכילת יתר כן נפוצה יותר בקרוב אנשים עם הפרעות קשב וריכוז. לדוגמה, מחקר מקנדה שפורסם באוגוסט 2006 בכתב העת Eating Behaviors שזיהה אצל נשים עם הפרעות קשב וריכוז סיכון מוגבר לאכילת יתר בדפוסים שונים, לרבות אכילת יתר רגשית והפרעת אכילה בולמוסית.
Journal of Nervous and Mental Disease, DOI: 10.1097/NMD.0000000000000894