קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
בדיקת סקר למחלות מעי דלקתיות
בדיקה פשוטה תסייע לזהות מטופלים עם חשד למחלת מעי דלקתית ולהפחית את הצורך בבדיקות פולשניות
בדיקת מעבדה פשוטה תוכל לסייע לזהות את המטופלים שהסבירות שהם סובלים ממחלת מעיים דלקתית גבוהה, ולהפחית את הצורך באנדוסקופיות פולשניות, צורכות זמן ויקרות, בקרב מטופלים שנמצאים בסיכון נמוך. כך עולה מסקירת מחקרים חדשה שפורסמה בכתב העת היוקרתי British Medical Journal.
שיעורי מחלות המעי הדלקתיות נמצאים בעליה גם בקרב ילדים וגם בקרב מבוגרים. המחלות המרכזיות הן קרוהן וקוליטיס כיבית. התסמינים יכולים לכלול כאבי בטן, שלשולים, דימום בחלחולת וירידה במשקל.
כיום, כדי לאבחן מטופלים שחווים תסמינים כאלה ויש חשד כי הם סובלים ממחלת מעי דלקתית, בדרך כלל משתמשים באנדוסקופיה - בדיקה הכרוכה בהעברת מצלמה בקצהו של מוליך גמיש דרך הרקטום, על מנת לבדוק את המעי. האנדוסקופיה מאפשרת לקחת ביופסיה (דגימת רקמה שמשמשת לאבחון מחלת מעי דלקתית). אבל התהליך הוא יקר, פולשני וצורך זמן, בעוד שלרבים מהחולים מתקבלות תוצאות שליליות.
כעת, מומחים מאמינים כי בדיקת סקר פשוטה, לא חודרנית וזולה תוכל לעזור לרופאים לזהות מטופלים שהסבירות שהם סובלים ממחלת מעי דלקתית היא הגבוהה ביותר ורק אותם להפנות לאנדוסקופיה, וכך למנוע אנדוסקופיות שאינן דרושות בקרב המטופלים האחרים.
בדיקת הסקר דורשת מתן דגימת צואה בלבד, כדי למדוד את רמות הקלפרוטקטין (calprotectin) –חלבון שנמצא בתאי דלקת.
את סקירת המחקרים שפורסמה, ערכו חוקרים הולנדים שביקשו לבדוק את רמת הדיוק של הבדיקה ואם היא יכולה לשמש כבדיקת סקר למחלות מעי דלקתיות, והראו שלבדיקה רמת דיוק גבוהה.
החוקרים ניתחו את תוצאות בדיקות האנדוסקופיה ובדיקות הקלפרוטקטין בצואה שהושוו בשישה מחקרים שנערכו על מבוגרים ושבעה מחקרים שנערכו על ילדים, שכללו יחד למעלה מאלף מטופלים עם חשד למחלת מעי דלקתית.
בדיקת הסקר לחלבון בצואה הפחיתה את מספר בדיקות אנדוסקופיה ב- 67% במבוגרים ו- 35% בילדים. אבל, החיסרון בבדיקה הוא שהיא גם גרמה לעיכוב באבחנה בקרב 6 אחוז מהמבוגרים ו- 8 אחוז מהילדים, שהיו חולים במחלת מעי דלקתית וקיבלו תוצאה שלילית שגויה בבדיקת הסקר לחלבון בצואה.
החוקרים הסיקו כי בדיקת הסקר הוא כלי סינון שימושי לזיהוי מטופלים שהסבירות שלהם להזדקק לאנדוסקופיה לאבחון במקרה של חשד למחלת מעי דלקתית, בעיקר במבוגרים.
15 July 2010, doi:10.1136/bmj.c3636
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה