מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותבדיקת נוזל חוט שדרה מסייעת ליכולת לחזות טרשת נפוצה חמורה

בדיקת נוזל חוט שדרה מסייעת ליכולת לחזות טרשת נפוצה חמורה

מחקר שהשתמש בטכנולוגיית "למידת מכונה" מצא כי בדיקה לרמות של 11 חלבונים בנוזל השדרה עשויה לנבא האם מאובחנים עם טרשת נפוצה צפויים לפתח בעתיד נכות קשה. תוצאות הבדיקה גם עשויות לסייע במתן טיפולים תרופתיים בהתאמה אישית


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות נעשה שימוש גובר בטכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית (AI) לקידום תהליכי אבחון וטיפול במחלות. טכנולוגיות אלה מנתחות לרוב נתונים שנאספו במאגרי מידע רפואיים נרחבים (מאגרי ביג דטא) או מורכבים, ומפיקות מהן בעזרת אלגוריתמים ייחודיים ממצאים שמאפשרים יכולות אבחון ואף ניבוי למחלות, בהתאם למאפיינים שונים.

 

בטרשת נפוצה, כמו גם במחלות נוספות, ביכולתה של הבינה המלאכותית לקדם טיפולים מותאמים אישית, בין השאר על בסיס מידע גנטי, סמנים שונים בבדיקות מעבדה, ממצאי בדיקות הדמיה ונתונים מהעולם האמיתי – טיפולים עם סיכויי הצלחה גבוהים יותר עבור המטופלים.

 

עתה מצאו חוקרים משבדיה באמצעות טכנולוגיה מבוססת "למידת מכונה", אחת השיטות של בינה מלאכותית, כי בדיקה לרמות של 11 חלבונים ספציפיים בנוזל חוט השדרה מאפשרת לחזות את הסיכון לנכות עתידית קשה וארוכת טווח בטרשת נפוצה.

 

מעקב של 13 שנים

 

בטרשת נפוצה, המערכת החיסונית תוקפת את גופו של המטופל ופוגעת ברקמות העצבים במוח ובחוט השדרה. מה שמותקף הוא בעיקר הוא רקמת המיאלין המקיפה את תאי העצב, שתפקידה לבודד את מערכת העצבים ולסייע בהעברת אותות עצביים. כשהמיאלין ניזוק – ההולכה העצבית נעשית פחות יעילה.

 

קצב התקדמות המחלה בטרשת נפוצה משתנה במידה ניכרת מאדם לאדם. לאלו שעבורם צפויה מחלה קשה יותר, חשוב שלא לאבד זמן יקר בתחילת המחלה ולקבל את הטיפול הנכון במהירות. במסגרת שיתוף פעולה של חוקרים מאוניברסיטת לינקופינג, מכון קרולינסקה ואוניברסיטת סקובדה בשבדיה, נבדק במחקר הנוכחי האם ניתן לזהות בשלב מוקדם של המחלה מיהם החולים שיזדקקו לטיפול אגרסיבי יותר, כאשר היכולת לעשות זאת חשובה הן לרופאים והן למטופלים.

 

המחקר בוצע בתהליך של "למידת מכונה" (Machine Learning), במסגרתו נבדקו רמות של 1,463 חלבונים שונים בדגימות נוזל חוט השדרה שנאספו מ-143 מאובחנים עם טרשת נפוצה בשלב מוקדם של המחלה, לצד 43 בריאים. שאיבת נוזל חוט השדרה מבוצעת באמצעות דיקור/ ניקור מותני (LP) תחת הרדמה מקומית, ונחשבת למקובלת מסגרת תהליך האבחון של טרשת נפוצה. בהמשך התבצע מעקב אחר הנבדקים למשך 13 שנים, תוך תיעוד מהלך המחלה.

 

תחילה נמצא במחקר כי רמות גבוהות של החלבון NfL מאפשרות לחזות את חומרת המחלה העתידית עוד שנתיים. הסמן NfL שנכנס בשנים האחרונות לשימושים שונים ברפואה הוא חלבון בעל מבנה של מנסרה, שמשמש כאחד המרכיבים השלדיים של תאי עצבים. בשנים האחרונות נמצא במחקרים כי החלבון החודר לנוזל הדם ונוזל חוט השדרה מצביע למעשה על נזק למערכת העצבים המרכזית, ועשוי לסייע באבחון מחלות נוירולוגיות, לרבות טרשת נפוצה, אלצהיימר, מחלת הנטינגטון, ניוון שרירים (ALS) ומחלות נוספות. בנובמבר האחרון דיווחו חוקרים על בסיס שני מחקרי מעקב בארה"ב ובשוויץ כי בבדיקות דם סמן זה מאפשר להעריך את קצב ההתקדמות העתידי של טרשת נפוצה ועשוי לשמש מדד לניבוי הסיכון לנכות.

 

בהמשך זיהו החוקרים 11 חלבונים בנוזל חוט השדרה, שרמתם מאפשרת לנבא את הסיכון למחלה חמורה ולנכות עתידית במעקב שנמשך כאמור 13 שנים. המדובר בחלבונים המסומנים באותיות CXCL13, LTA, FCN2, ICAM3, LY9, SLAMF7, TYMP, CHI3L1, FYB1, FNFRSF1B והחלבון NfL עצמו.

 

המחקר נתמך בין השאר על ידי הקרן השבדית למחקרים אסטרטגיים (SSF), המועצה השבדית למחקר ואיגוד חוקרי המוח בשבדיה, וממצאיו מדווחים בגיליון אוקטובר 2023 של כתב העת Nature Communications.

 

צעד נוסף

 

המחקר הנוכחי הוא הראשון לנתח נתונים על מספר גבוה כל כך של חלבונים בנוזל חוט השדרה בשיטות של "למידת מכונה", תתוך שימוש בכלים מתקדמים לסריקה של הבדיקות שנאספו מהנבדקים – בשיטה שמכונה  PEA-NGSהצוברת תאוצה בשנים האחרונות בעולם המדע. הטכנולוגיה נחשבת למדויקת מאוד, ומאפשרת לזהות גם רמות של חלבונים שריכוזם בנוזל חוט השדרה מזערי.

 

בראיון לתקשורת עם פרסום הממצאים אמרה החוקרת אמרה ג'וליה אקסון (Åkesson), דוקטורנטית באוניברסיטת לינקופינג ובאוניברסיטת סקובדה, כי "שילוב של 11 חלבונים ניבא את מהלך המחלה בטווח הקצר והן בטווח ארוך, לצד תוצאות קשות של המחלה - נכות. בנוסף, הגענו למסקנה שחשוב למדוד את החלבונים האלה בנוזל השדרה, שמשקף טוב יותר את מה שקורה במערכת העצבים המרכזית, בהשוואה למדידה בדם".

 

הגילוי החדש עשוי לקדם טיפולים מותאמים אישית לטרשת נפוצה. כפי שהדגישה פרופ' מיקה גוסטפסון (Gustafsson) מאוניברסיטת ליקופינג שעמדה בראש צוות החוקרים, "אני חושבת שהתקדמנו צעד נוסף אל עבר כלי ניתוחי שיאפשר לזהות מיהם המטופלים שצריכים טיפולים משמעותיים יותר בשלבים המוקדמים של טרשת נפוצה". לדבריה, טיפולים לטרשת נפוצה עשויים להיות יקרים וגם להיות מלווים בתופעות לוואי, ולא יועילו בשלבי מחלה מוקדמים לחלק מהמטופלים, ובאמצעות הבדיקה החדשה ניתן לזהות טוב יותר מי יוכלו להרוויח מטיפולים אלה.

 

Nature Communications, 2023; 14 (1) DOI: 10.1038/s41467-023-42682-9