מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותבדיקת הדם שיכולה לנבא אם תחלו בסוכרת

בדיקת הדם שיכולה לנבא אם תחלו בסוכרת

חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב: בדיקת ההמוגלובין המסוכרר חוזה סיכון להתפתחות סוכרת בשלב מוקדם מאוד


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חוקרים ישראלים גילו שבדיקת דם פשוטה חושפת את הסיכון של אדם לפתח סוכרת סוג 2, עוד לפני שפיתח טרום סוכרת – בשלב מוקדם הרבה יותר מאשר הצליחו לנבא סוכרת עד היום.

 

הממצאים שפורסמו בכתב העת European Journal of General Practice, יכולים לסייע לרופאים לספק אבחנות בשלבים מוקדמים יותר ולנקוט באמצעים בניסיון למנוע את התפתחות המחלה הכרונית. 

 

המחקר שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב בשיתוף שירותי בריאות כללית, תומך ברעיון שבדיקת המוגלובין מסוכרר (A1c), המשמשת לאבחון סוכרת מסוג 2 ולמעקב אחר המחלה, יכולה לסייע בשלב הרבה יותר מוקדם כבדיקת סקר למחלה באוכלוסייה הנמצאת בסיכון גבוה לפתח אותה, כמו מטופלים בעלי עודף משקל או היסטוריה משפחתית של סוכרת.

 

באנשים בריאים גלוקוז נספג מהדם לשימוש על ידי רקמות גוף שונות. אבל אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2 יש עמידות לאינסולין - ההורמון שמסייע לגלוקוז לחדור לתאים שמשתמשים בו כמקור אנרגיה. לאנשים אלה יש רמות גבוהות מהרגיל של גלוקוז בדם. לאנשים עם טרום סוכרת יש רמות גבוהות יותר מהרגיל של גלוקוז בדם, אך נמוכות יותר מהרמות המגדירות סוכרת.

 

את רמת הגלוקוז בדם ניתן לבחון באופן ישיר במספר דרכים, בהן בדיקת דם בצום והעמסת סוכר, אבל בדיקות אלה מספקות רק תמונת מצב רגעית. כדי לקבל תמונה של רמות הגלוקוז בדם במשך הזמן, הרופאים בודקים את רמות ההמוגלובין המסוכרר (A1c) בדם.

 

כאשר רמות הגלוקוז בדם גבוהות, נוצר יותר המוגלובין מסוכרר. המוגלובין מסוכרר נוצר באופן שגרתי בדם כאשר מולקולות של גלוקוז מתרכבות עם מולקולות של המוגלובין. לאחר שמולקולת המוגלובין מסתכררת, היא נשארת כזו לכל אורך חייה. אורך החיים הממוצע של כדורית דם אדומה - שהיא הגוף הנושא את ההמוגלובין בדם - הוא 3 חודשים. לכן בדיקת ההמוגלובין המסוכרר מעידה, בדרך כלל, על רמת הגלוקוז בדם ב-3 החודשים שקדמו לבדיקה.

 

בדיקת ההמוגלובין המסוכרר נמצאת כבר מזה זמן רב בשימוש למעקב אחר המחלה בקרב סוכרתיים. בשנים האחרונות ארגון הבריאות העולמי ואיגוד הסוכרת האמריקאי הוסיפו את הבדיקה להנחיות שלהם, כקריטריון לאבחון של סוכרת מסוג 2.

 

לפי איגוד הסוכרת האמריקאי, רמת המוגלובין מסוכרר של 6.5 אחוז ומעלה מהווה אינדיקטור למחלה ורמת המוגלובין מסוכרר בין 5.7 ל-6.4 אחוז מהווה אינדיקטור לטרום סוכרת.

 

בודקים את הבדיקה

 

כדי להעריך את יכולתה של בדיקת ההמוגלובין המסוכרר לאתר סוכרתיים לעתיד בקרב אנשים שנמצאים בסיכון למחלה, החוקרים ניתחו את ההיסטוריה הרפואית של 10,201 מטופלים שעברו את הבדיקה במרכז הארץ בשנים 2002-2005.

 

הם מצאו כי סך הכל, 22.5% מכלל המטופלים פיתחו סוכרת תוך 5 עד 8 שנים. מטופלים עם רמות המוגלובין מסוכרר נמוכות של 5.5 אחוז – מתחת לסף הרשמי לאבחון של טרום סוכרת – היו בעלי סבירות גבוהה הרבה יותר לפתח סוכרת מאשר מטופלים עם רמות המוגלובין מסוכרר נמוכות מ-5.5 אחוז.

 

כל עליה של 0.5 אחוז בהמוגלובין המסוכרר עד 7 אחוז, הכפילה את הסיכון של המטופל לפתח סוכרת. החוקרים מצאו כי גם השמנה הכפילה את הסיכון שמטופל יפתח את המחלה.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת ת"א

 

מינרבה1
30/01/14 10:13

דר' יורם קנטר עשה בדיקות לחיזוי סוכרת כבר לפני הרבה שנים ברמב"מ בחיפה, מאחר והסבסוד הופסק, גם הדיקות פסקו.